Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vid mycket regnvatten rinner orenat avloppsvatten ut i vattendragen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

220 miljoner liter toavatten ut i Göta älv

220 miljoner liter spillvatten rann ut i Göteborgs vattendrag under 2013. Ofarligt enligt kommunen och sommarbadarna behöver inte oroa sig för att simma i avloppsvatten.

2013 bräddades 220 miljoner liter orenat spillvatten ut i bland annat Göta älv. Det är lika stor mängd vatten som 4 000 hushåll spolar ner i avloppet på ett helt år. Vattnet åker då inte till reningsverket utan direkt ut i Göta älv blandat med 3 500 miljoner liter regnvatten enligt Fredrik Torstensson, enhetschef för ledningsnät och avlopp på Kretslopp och vatten. Han tycker inte att göteborgarna ska oroa sig för orent vatten i älven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är inte direkt farligt eftersom spillvattnet är väldigt utspätt och bräddningen sker inte vid ett och samma tillfälle utan är utspritt över lång tid, säger han.

Till spillvatten räknas allt som kommer inifrån husets väggar så som toalett, disk och tvätt. 15 procent av Göteborgs avloppsrör är så kallat kombinerat avloppsnät där dagvatten och spillvatten rinner i samma rör. När trycket blir för högt, exempelvis vid stora mängder regn, klarar systemet inte av allt vatten och en del bräddas ut. Det innebär att avloppsvatten rinner direkt ut i till exempel Göta älv utan att renas.

Lars Nordén är miljöingenjör på Gryaab som äger reningsverket Ryaverken. Även han säger att den andel spillvatten som rinner ut i våra vattendrag är liten. Han påpekar att bräddningen av spillvattnet i relation är en halv procent av allt spillvatten som renas av Gryaab.

– Bräddningen sker som ett nödutlopp i systemet innan det kommer till oss. Allt vatten som kommer till oss renas, säger han. 

Även om avloppsvatten i havet är äckligt påverkar det inte direkt oss människor. De som badar efter en störtskur behöver alltså inte oroa sig för att simma genom avföring och toalettpapper.

– Vi har inga bräddpunkter i närheten av badplatser. Den stora delen bräddas till Göta älv där man inte ska bada av andra anledningar, säger Fredrik Torstensson på Kretslopp och vatten.

Läs också: Utspätt avloppsvatten rann rakt ut i älven (2014-02-21)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.