Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

20-40 vargar ska skjutas i vinter

Jägarna kommer troligen att få skjuta mellan 20 och 40 vargar i Sverige den kommande vintern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blir den första allmänna licensjakten på varg i landet på 45 år.

Nivån på 20-40 djur är vad forskarna rekommenderar. Men de säger samtidigt att det är omöjligt att få till en perfekt avskjutning.

Jakten, som kommer att ske i form av licensjakt, är ett resultat av de beslut som regering och riksdag fattade i oktober i år, och som innebär att vargstammen i landet inte får överstiga 210 djur. Den nuvarande stammen ligger ungefär på den nivån.

- Att vi får ett tak är unikt. Det innebär att vi ska reglera stammen, vilket är oerhört svårt. Det har vi inte lyckats med med någon djurart i Sverige tidigare, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Liberg redogjorde för problemen vid ett särskilt vargjaktsseminarium i Jägareförbundets regi på Öster Malma i Sörmland.

Jakten beräknas starta i början av januari. Alla vargar är berörda förutom nya, genetiskt värdefulla invandrare österifrån och deras avkomma. Dessa förblir fredade.

Naturvårdsverket ska ta beslut om kvoten i mitten av december, och kommer sannolikt att hålla sig inom den rekommenderade nivån på 20-40 djur, fördelade på varglänen Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborg.

Regeringens förhoppning är att vargjakten, som är minst sagt kontroversiell, ska minska konflikten mellan naturvården och lokalbefolkningen.

- Det gäller nu att visa att det här fungerar. Det är en trovärdighetsfråga för jägarna. Detta innebär inte att det är fritt panga ute i buskarna, säger Robert Andrén, departementsråd på Jordbruksdepartementet.