Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Abbe och pappa Gunnar

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

#2 Bloggen om Abbe gör skillnad för många

I dag mår Abbe bra, men han föddes mycket sjuk. Därför började Gunnar Skarland blogga om livet. I dag har han samlat in 150 000 kronor till hjärt- och lungfonden och fått fler att anmäla sig till donationsregistret.

Gunnar är känd som pappa till bloggen Heja Abbe - och brorsan. När bloggen startades var det av rent personliga skäl, en bearbetning av den känslomässiga turbulensen som följer i skuggan av ett sjukt barn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När Abbe föddes 2005 visade det sig att det var något fel på hjärtat, därefter att han hade en kromosomavvikelse och sedan att bebisen saknade en njure.

Två tuffa år följde för Abbe och hans familj. Stora operationer, mycket oro jämsides med kampen för ett fungerande familjeliv där även storebror Hugo behövde sina föräldrar.

- Bloggen var mitt sätt att då sortera allt som hänt. Först fick ingen läsa, sedan några av mina jobbarkompisar som tyckte att jag skulle göra den publik. När 100 personer hade läst mina inlägg var ha helt förundrad, säger Gunnar Skarland.

Då anade han inte var det hela skulle ta vägen. Och när andra bloggare delade länken till Heja Abbe steg snart antalet läsare.

- Och när jag fick mejl där läsare hur mycket stöd de fick och hur glada de var för all information började jag förstå att den gjorde skillnad, säger Gunnar.

Bloggen växte och växte. Människor i samma sits, föräldrar, syskon men även personer utan att vara direkt berörda av att leva med ett sjukt barn.

- Jag tror att alla som är föräldrar kan sätta sig in i känslan. Dessutom finns det inte så många pappa-bloggar.

I dag är situationen lite annorlunda. Abbe mår bra, han går i skolan, lär sig simma, gillar Harry Potter. Han har fullt upp med att spela Minecraft under hela intervjun.

I våras var Gunnar Skarland på väg att sluta blogga. Han tvivlade på att han kunde ge så mycket mer. Men det finns en fortsättning.

Bloggen har blivit ett verktyg där läsarna får redskap för att i sin tur kunna göra goda gärningar.

Ett sätt är auktionerna. Företag skänker, privatpersoner köper och pengarna går till Hjärt- och lungfonden. Hittills har Gunnar fått ihop 150 000 kronor.

En auktion gjorde att Hjärtkatten föddes, en virkad kisse med ett hjärta med stygn på bröstet. Det började med att en kollega till Gunnar virkade katten som fick namnet Hjärtekatten Abbe och inbringade 1 000 kronor på auktionen.

Hjärtekatten upptäcktes av en mamma till ett annat hjärtsjukt barn, hon plockade upp idén och tillsammans med en vän startade de en hemsida med mönster och information. Nu virkats det katter runt om i hela Sverige, djur som skänks till barnhjärtavdelningarna i Göteborg och Lund. Nästan 2 000 tröstar i dag sjuka barn och deras syskon. Och fler blir det.

Under donationsveckan i oktober uppmanade Gunnar läsarna att ta ställning till organdonationsregistret. Ett inlägg som gjorde ett sådant intryck att Socialstyrelsen hörde av sig och önskade publicera inlägget på deras facebooksida.

Hur det gick?

Gunnar Skarland vet inte riktigt, men öppnar ändå sin dator.

- Vänta! Nu kom det precis ett mejl från Eva på Socialstyrelsen. Texten har delats 1 151 gånger, kommenterats 91 och fått 981 likes. Nästan 92 000 personer har läst. Dessutom har under den veckan nära 8 000 personer registrerat sig, att jämföra med 4 300 förra året eller cirka 1 400 en vanlig vecka.

Det är helt galet, säger Gunnar.

Eller så är det helt naturligt att det som delas också vill delas vidare.

FAKTA: Gunnar Skarland

Yrke: Art Director på reklambyrå

Ålder: 47 år

Familj: Min fru Maria, barnen Hugo 10 år och Abbe 8 år.

Bor: I ett hus i Lerum.

Bloggar på: www.hejaabbe.com

Vill du veta mer om Hjärtekatten: http://hjartekatten.blogspot.se/

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.