2 200 anställda varslas från Ericsson

ANNONS
|

Telekomkoncernen Ericsson fortsätter att krympa i Västsverige. Gårdagens besked om ytterligare personalneddragningar i Sverige innebär ett nytt hårt slag mot Göteborg och Borås.

Nu varslas 140 av drygt 2000 anställda på Lindholmen i Göteborg och 200 av cirka 1000 i Borås.

- Det är ett väldigt tråkigt besked. Det kan man helt klart säga. Man ska också komma ihåg att det inte var mer än två år sedan som Ericsson senast lade ett varsel. Då var det 200-300 i Göteborg som berördes, säger Tomas Blidberg, ordförande för Akademikerklubben på Eriksson på Lindholmen.

Utöver varslet som berör Ericssons anställda aviserar företaget en neddragning på totalt 850 konsulter, varav cirka 100 i Göteborg och 70 i Borås. I dag har Ericsson drygt 500 konsulter i Göteborg.

ANNONS

- Vi anser att konsulterna ska ut i första hand, säger Tomas Blidberg.

Hans Vestberg, vd och koncernchef för Ericsson, förklarade vid en presskonferens i går huvudskälen till neddragningen.

- Det finns egentligen två anledningar till det som sker. Den ena är en strukturförändring inom produktion, forskning och utveckling. Den andra är effektivitetsförbättringar. Vidare har vi reducerat antalet hårdvaru- och mjukvaruplattformar under en längre tid och vi har även ändrat arbetssätt inom forskning och utveckling, sade Hans Vestberg.

Facken är väldigt kritiska till att Ericsson under en tid lagt varsel i stort sett vartannat år. Därefter har man nyanställt. För snart ett år sedan nyanställdes 70 ingenjörer i Göteborg.

- Om ett år kommer man säkert att kunna se att företaget nyanställer igen. Det är en del detta handlar om. Man lägger varsel för att få loss resurser för att kunna nyanställa. Det är en del av strategin när man flyttar fokus till nya områden och behöver ny kompetens.

- Vi vill ha större fokus på kompetensutveckling och håller tummarna för att företaget hittar nya former än varsel för hur man ska möta framtiden. Varsel är inte bra för företagets renommé, säger Tomas Blidberg.

Hans Vestberg, vd Ericsson, menar att effektiviseringsarbetet, kompetensväxlingen är en oundviklig väg och befäster Ericssons roll som världsledande inom de områden man arbetar i.

ANNONS

I sparpaketet ingår att hälften av alla produktion inom koncernen läggs ut på partners. Det berör produktionen i Borås. Produktionen i Katrineholm läggs ned helt.

Fakta: Ericsson bantar

Ericsson varslar 2200 anställda i Sverige om uppsägning.

I Göteborg berörs 140 anställda, Borås 200, Stockholm 1125, Katrineholm 400, Kumla 130, Linköping 120 och Karlskrona 85 anställda.

Antalet konsulter ska minska med drygt 850.

Neddragningen ingår i sparpaketet som lades fram i november och som innebär att Ericsson fram till och med 2017 ska ha minskat kostnaderna med nio miljarder.

Ericssons ledning har deklarerat att man fortsatt ser Göteborg, Stockholm, Lund och Linköping som viktiga orter för koncernens arbete kring forskning och utveckling.

Detaljerna kring neddragningen är inte klara. Individuella besked till anställda som berörs beräknas ges i juni.

ANNONS