Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pojkarna, i mörka huvjackor, bland domstolsfolk, åklagare och advokater.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

16-åringen: Alla ljuger i förhör

På onsdagsmorgonen var de två misstänkta pojkarna tillbaka på Kortedala Torg när tingsrätten synade brottsplatsen. Sedan förhördes den äldre.

Hela Kortedala Torg var klockan 8 på onsdagsmorgonen avspärrat. Innanför avspärrningsbanden fanns ett 20-tal personer från rätten. Åklagare, advokater, målsägandebiträden, rättens ledamöter - under ledning av rådmannen Anna Lantz, samt de två misstänkta och deras anhöriga. Offret, Carl-Eric Cedvander, var däremot inte på plats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- De misstänkta är delvis maskerade i huvtröjor och bandanas för ansiktet, för att undgå att bli identifierade på bilder, rapporterar GP:s reporter Peter Linné från Kortedala torg.

Avspärrningarna vaktades av ett tiotal uniformerade poliser och lika många civila. Ett 15-tal journalister och ett 30-tal övriga åskådare stod också vid banden och betraktade vad som skedde.

- Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson har förevisat vad han anser ha skett. Men det har inte skett någon rekonstruktion av händelseförloppet, det har bara varit en syn av platsen, berättar Peter Linné.

20 minuter över 8 var synen över och sällskapet lämnade platsen.

"Alla ljuger i polisförhör"

Under resten av förmiddagen förhördes 16-åringen, alltså pojken som har hävdat att han har sparkat Carl-Eric Cedvander - dock endast för att hjälpa sin 15-årige kompis.

Den äldre av de misstänkta, en fysiskt liten kille, hade stora problem att värja sig för åklagaren Carl-Henrik Anderssons frågor.

I sina sex polisförhör i utredningen har 16-åringen lämnat fyra olika versioner.

- Alla ljuger i polisförhör. Jag ville bara komma ut från häktet. Förhörsledaren var hotfull mot mig, sade pojken inför rätten.

Det är nu upp till domstolen att bedöma trovärdigheten i 16-åringens berättelse.

Han erkände under onsdagen att mycket av det han har sagt tidigare är rena påhitt.

Berättade ihålig historia

Det som, enligt pojken, är sant är följande:

Han hoppade i fontänen för att rädda 15-åringen från offrets aggressiva attack.

Och han har bara sparkat medelhårt, tre gånger, mot Cedvanders lår.

- Mannen hade kopplat fast min kompis i en bensax. Efter mina sparkar släppte han greppet. Sen sprang jag därifrån, sade 16-åringen.

För försvaret i målet var pojkens vittnesmål och hans svajiga inställning till sanningen knappast en fördel.

Carl-Eric Cedvander slapp höra 16-åringens ihåliga historia. Brottsoffret var alltför tröttkört efter tisdagen för att orka medverka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.