Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

English Defence League med flera antiislamiska organisationer samlas i Stockholm i dag. Men det är inte de utan den svenska polisen som är det största hotet mot muslimers rättigheter, skriver Gösta Hultén.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

16-åring inlåst av Säpo i förebyggande syfte

För första gången har Säpo lyckats övertyga både socialkontor och Kammarrätten om att en ung muslim som tänker fel, en så kallad islamist, kan frihetsberövas fast han själv inte begått något brott, skriver Gösta Hultén.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag samlas världens så kallade counterjihadister i Stockholm för att kräva hårdare tag mot muslimer. De är samma andas barn som Anders Behring Breivik. Vi ska dock inte luras att tro att han eller de som öppet stöder hans ideal är de verkligt farliga krafterna när det gäller att beröva muslimer samma mänskliga rättigheter som är självklara för oss andra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nej, den verkligt farliga delen av förföljelserna av troende muslimer står polisen för. För vart och ett av de få verkliga och påstådda terroristhoten mot OS och andra vitala samhällsfunktioner, ökar nu polisens förföljelse av särskilt troende muslimerna i Europa, gemenligen kallade islamister.

I såväl Storbritannien, Frankrike som Tyskland har många av dessa så kallade islamister gripits i förebyggande syfte, utan att de ännu har begått något brott.

Säpo hänger på

Svenska Säpo vill gärna hålla jämna steg med sina väntjänster ute i Europa. Vi minns kanske tillslaget mot banknätverket Al Barakaat och deportationen av två egyptiska flyktingar till tortyr för mer än tio år sen. Några minns kanske också den falska bomben i Göteborg 2010, när tre välanpassade muslimska familjer greps i sina hem under vapenhot och till och med deras barn fördes bort för förhör.

Men just i sommar har jag stött på det veterligen första gripandet och frihetsberövandet av en minderårig muslim, i förebyggande syfte, i Sverige.

Inlåst sedan i maj

Den 18 maj greps 16-åringen på ett tåg i Sverige efter ett interimistiskt beslut av vice ordföranden i en socialnämnd i Stockholm. Sedan dess sitter han inlåst på ett ungdomshem. Det är enligt socialkontoret första gången som Säpo initierat ett tvångsomhändertagande enligt LVU och lyckats övertyga både ett socialkontor och Förvaltningsrätten om att en ung muslim som tänker fel, en så kallad islamist, kan frihetsberövas, fast han själv inte begått något brott.

Hur är det möjligt undrar ni? Förklaringen finns troligen delvis i den kartläggning av så kallade våldsbejakande islamister som Säpo gjorde hösten 2010. Just sådana kartläggningar och registreringar på grundval av åsikter leder lätt in i en gråzon av rättsosäkerhet för de registrerade. Där beskrivs ett nätverk av 200 islamister i Sverige.

Den 16-årige muslimen har haft oturen att genom sin far ha känt och även tidvis bott tillsammans med någon av dem. Ingen god uppväxtmiljö för en 16-åring kanske, men ändå inget brott.

Juridisk täckmantel

För att ändå skapa en juridisk täckmantel påstår Säpo att ingripandet är till för att skydda honom. I journalanteckningarna påstås han nämligen vara offer för männi­skohandel. Vem som skulle vilja köpa honom och för hur mycket framgår inte av allt det material jag tagit del av i fallet, efter att hans familj kontaktade mig.

Förutom en förundersökning om männi­skohandel, som fortfarande märkligt nog är öppen, så startas en snabb LVU-utredning. Den kommer fram till att 16-åringen måste frihetsberövas och placeras inlåst och isolerad på ett ungdomshem tillsammans med kriminella. Inga andra alternativ, till exempel placering hos nära släktingar, övervägs.

Inte ens hans mamma, som bor utomlands, får till en början ha kontakt med honom, hon misstänkts nämligen själv ha kontakt med det islamistiska nätverket i Sverige och kan påverka honom negativt. Trots att socialkontoret förbjudit det har jag fått tala med honom. Han låter samlad och sansad, trots att han nu hållits inlåst utan brottsmisstanke, hela sommaren. Först i september, när hans fall ska överprövas, har han chansen att bli fri.

Olämplig miljö

I domen talas om en påtaglig risk att 16-åringens utveckling påverkas negativt av den miljö han befinner sig i. Trots det förordas tvångsplacering tillsammans med kriminella ungdomar. Inte en rad ägnas åt alternativet att placera honom hos en moster eller mormor, som han och modern accepterar.

Själv säger han:

”Om jag inte varit muslim, hade det här aldrig hänt, säger min advokat. En annan kille här som dömts för vapenhot och våld ska flyttas till en öppen anstalt. Jag sitter här inte för något jag gjort eller ens tänkt göra, utan för något som Säpo tror att jag tänker.”

I George Orwells bok 1984 är det ett brott att tänka fel. I verklighetens Sverige tycks myndigheterna gått steget längre.

Så vad mer kan counterjihadisterna begära av hårdare tag och negativ särbehandling av muslimer?

Gösta Hultén

journalist, författare

och talesperson för Charta 2008