Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den skadade reaktorn i Fukushima, före och efter explosionen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

140 000 människor evakuerade

Det var vid halv tio på lördagskvällen svensk tid som vattenkylningen av reaktor Fukushima 3 stoppades.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det japanska kärnkraftsbolaget Tepco meddelar att kylsystemet i reaktor 3 i kärnkraftverket Fukushima 1 är ur funktion, vilket ökar risken för en explosion.
Det var vid halv tio på lördagskvällen svensk tid som vattenkylningen av reaktorn stoppades och trycket stiger något, sade Tepco i en larmrapport till regeringen.
Tidigare under dagen inträffade en explosion i en annan reaktorbyggnad på Fukushima 1.

Skalvkatastrofen i Japan ledde till en explosion i ett kärnkraftverk. Allmänheten manas att hålla sig inne, men enligt myndigheterna ska det inte ha varit en härdsmälta som inträffat.

Enligt IAEA har 140 000 människor evakuerats från området runt reaktorna Fukushima 1 och Fukushima 2, skriver norska vg.se.

Explosionen på lördagsmorgonen svensk tid raserade en reaktorbyggnad och skadade fyra anställda. En vit rökplym steg mot skyn och regeringen beslutade att utvidga evakueringszonen till två mils radie.

Enligt kraftbolaget Tepco var det betongskalet som kollapsade, reaktorns metallinneslutning innanför betongen har inte kommit till skada.

Höga halter av radioaktivitet har däremot konstaterats utanför verket. Den strålningsmängd per timme som uppmätts vid Fukushima 1 motsvarade enligt nyhetsbyrån Kyodo den som är tillåten under ett helt år.

Samtidigt hävdade premiärminister Naoto Kan att strålningen minskade efter explosionen. Före explosionen släpptes radioaktiv ånga ut för att minska trycket i reaktorer på båda kärnkraftverken. Tepco sade att det rörde sig om kontrollerade utsläpp och att de inte skulle utgöra någon hälsorisk.

-En Tjernobylkatastrof är inte möjlig med en lättvattenreaktor. Förlusten av nedkylning innebär en temperaturhöjning, men det stoppar även kärnreaktionen, sade professor Naoto Sekimura vid Tokyos universitet enligt Reuters. -Även i ett värsta scenario innebär det en del radioaktivt utsläpp och materiella skador, men ingen explosion, förklarade han.

Om det skulle inträffa en härdsmälta och den kan inneslutas och kylas går situationen enligt Lars Gunsell vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) att hantera - om inga andra problem tillstöter.

-I det har fallet har situationen varit lite den omvända, härden har varit kyld men inneslutningen har haft ett högt tryck. Man har därför behövt göra ett medvetet utsläpp från anläggningen, sade han till TT.

Enligt uppgifter till SSM slogs elförsörjningen för att driva pumpar och kylsystem ut av antingen jordskalvet eller tsunamin. Även det dieseldrivna reservelsystemet hade skadats.

Kraftverken ligger cirka 25 mil nordost om Stortokyo, ett område med runt 30 miljoner invånare.

Premiärminister Kan uppmanade befolkningen att bevara lugnet. Han lovade också att medborgarnas hälsa ska skyddas, vid ett framträdande i tv.

Fyra anställda som skadats var vid medvetande och skador är inte livshotande, enligt ägaren till anläggningen, Tokyo Electric Powers (Tepco).