Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Julian Assange och Ecuadors president Rafael Correa.

14.00: Ecuador ger besked om Assange

Britterna hotar med att storma Ecuadors ambassad i London och hämta ut Julian Assange. Under torsdagen kommer svaret på Assanges ansökan om politisk asyl. Enligt Ecuadors utrikesminister är beslutet redan fattat i Quito.

Asylbeslutet kommer att meddelas klockan 14 svensk tid, enligt utrikesminister Ricardo Patino. Men den brittiska regeringen har hotat att göra en räd mot Ecuadors ambassad i London om inte Assange överlämnas.

-I dag har vi mottagit ett hot från Storbritannien, ett tydligt skriftligt hot om att de kan storma vår ambassad i London om Ecuador vägrar att lämna över Julian Assange, sade Patino till reportrar i Quito -Låt oss göra det helt klart. Vi är ingen brittisk koloni. Kolonialtiden är över, sade Patino. -Om britterna gör allvar av hotet kommer det att ses som en fientlig och oacceptabel handling och ett angrepp på vår suveränitet.

Laglig rätt att storma

En talesman för brittiska UD bekräftar att Storbritannien förbehåller sig rätten att storma Ecuadors ambassad för att hämta ut Assange.

-Enligt brittisk lag kan vi med en veckas varsel ta oss in i lokalerna. Ambassaden kommer då inte längre att ha diplomatiskt skydd, säger han. -Något sådant beslut är ännu inte taget. Vi kommer inte att göra detta över en natt. Vi understryker att vi vill komma fram till en diplomatisk lösning

Om Assange skulle få politisk asyl i Ecuador återstår frågan hur han ska kunna ta sig ut från ambassaden och till en flygplats.

Enligt svenska UD skulle han kunna fly i en ambassadbil, men bedömare är skeptiska.

-Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet, och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheterna på flygplatsen, säger Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet.

Olaglig handling

-Det är uppenbart en olaglig handling enligt brittisk lag att föra ut en misstänkt brottsling. Diplomater kan inte åtalas eller häktas men de kan stoppas om de begår ett brott, säger Wrange.

Assange har varit på ambassaden sedan den brittiska högsta domstolen beslutade att han ska utlämnas till Sverige där han ska förhöras i samband med anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp.

Assange fruktar att Sverige ska lämna honom vidare till USA.