Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Besökare på Planketgbg beundrar foton längs Trädgårdsföreningens vägg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

130 meter foto vid Trädgårdsföreningen

130 utställare samsas på 130 meter plank i en utomhusutställning där olika sorters foto får ta plats.

PlanketGBG som utställningen kallas pågår fram till klockan 18.00 i dag. Längs staketet på Trädgårdsföreningen hänger foton från 130 utställare – proffsfotografer och glada amatörer om vartannat. Tanken är att fotografer och allmänhet ska mötas och samtala kring bilderna. Den som är intresserad kan också köpa fotografier eller gå på kameraloppis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

GP haffade fyra fotografer och bad dem berätta om sina foton. Deras bilder ser du i galleriet här intill. Här nedanför berättar de om dem.

Leif Ekstrand, 66, pensionär:

– Jag har tagit ett självporträtt. Jag var i Holland på museum och såg en massa bilder med sådana här stora vita spetskragar. Sedan kom jag hem och hittade en bit skumplast som såg ut precis som en sådan krage. Jag tog på mig kragen, placerade en bild på Jesus bakom och tog en bild med självutlösaren. Man kan tolka det som att Jesus vakar över mig. Bilden är tagen lite på skoj sådär, jag tyckte den var kul.

Kjell Nilsson, 66, pensionär:

– Jag gör insektsfoton med så kallad stackningsteknik, som gör att det blir väldigt skarpa bilder på insekter även i såhär stort format. Det blir nästan något maskinlikt över insekterna när man ser dem uppförstorade såhär. Annars är ju detta små kryp som man viftar bort vid kaffebordet, men här ser man vilken fenomenal konstruktion de har.

Cornelia Schmidt, 45, fotograf:

– Jag har specialiserat mig på naket. Det började av en slump, nu har det vuxit till ett projekt som pågått i ett och ett halvt år. I början fotade jag kompisar och kompisars kompisar, nu hittar jag folk överallt. Det kom faktiskt förbi en kvinna här på utställningen som ville bli fotad. Det kan ta ett tag att våga släppa kläderna och vara sig själv, särskilt framför en person man inte känner. Det kan också finnas sociala, kulturella eller religiösa skäl till att man inte vill fotas naken. Jag har faktiskt en muslimsk kvinna med i utställningen. Hon kom in i min studio och bad att få bli fotad, och visste precis hur hon ville ha det. Hon ville vara naken, med sina smycken och en slöja. Det blev en väldigt vacker bild.

Lisa Åsberg, 20, student:

– Det är första gången jag är här, det är väldigt kul att få visa upp sina bilder för någon annan än familjen. Samtidigt är det häftigt att gå runt här och få inspiration av andra. Alla de bilder jag har med mig är från Florens, jag var där i april. Jag ville ha ett tema och fastnade för människors blickar. Det är intressant med människors olika uttryck när de får syn på saker. Det är det jag gillar med gatufoto, att fånga ögonblick.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.