Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

11/4: Förlorar skolpengen

Skolinspektionen återkallar bidragsrätten för de fyra MoveIT-gymnasierna i Göteborg och Kungsbacka.

Orsaken är att skolorna inte lever upp till de krav som skollagen ställer. Eleverna får inte den utbildning de har rätt till.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Skolinspektionens beslut innebär, när det vunnit laga kraft, att skolorna förlorar sin skolpeng. Därmed försvinner möjligheten att driva skolorna vidare.

MoveIT har tre veckor på sig att överklaga beslutet. Skolorna kan då fortsätta sin verksamhet i väntan på att ärendet avgörs i domstol.

De fyra skolorna i Göteborg och Kungsbacka har nyligen samlats under ett och samma tak i Gamlestan. Runt hälften av MoveIT:s 300 elever i Västsverige har redan bytt till kommunala skolor, mitt under pågående termin.

Den 21 februari 2011 riktade Skolinspektionen skarp kritik mot MoveIT och krävde att bristerna rättades till.

Orsakerna till att bidragsrätten återkallas är flera. Skolornas ägare, som också är rektor för samtliga skolor, har enligt Skolinspektionen åsidosatt sitt uppdrag som pedagogisk ledare och chef. Eleverna har inte fått den undervisning som de har rätt till och elever med behov av särskilt stöd har inte fått det.

– Vi uppmanar elever och föräldrar att så snart som möjligt ta kontakt med sin hemkommun för att planera för fortsatt skolgång i andra skolor. Det är viktigt att varje elev så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning säkrad, säger Carina Abréu, avdelningschef Skolinspektionen, i ett pressmeddelande.

Skolornas ekonomi har också varit hårt belastad. Under höstterminen fick flera lärare gå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.