Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

100 kvinnor gripna på Västbanken

Israeliska soldater stormade på torsdagen den palestinska byn Awarta på Västbanken och grep över 100 kvinnor. Det skedde som ett led i jakten på gärningsmännen som mördat en judisk familj i den närliggande bosättningen Itamar den 11 mars.

Kvinnorna placerades i ett läger där militären tog fingeravtryck och DNA-prov innan de flesta av dem släpptes, uppger palestinska myndigheten. Militären använde också schaktmaskiner och rev palestinska hus i byn.

Ett hundratal israeliska soldater gick in i byn efter midnatt och införde utegångsförbud efter vilket de började samla ihop kvinnorna, många av dem äldre, enligt ordförande i kommunfullmäktige Tayis Awwad till AFP.

En israelisk militärtalesman säger till AFP att man lagt locket på när det gäller information om operationerna i byn.

Talesmannen för Palestinska myndigheten, Ghassan Khatib, fördömer vad han kallar de "ändlösa kampanjer av barbariska handlingar som genomförts av den israeliska ockupationsarmén mot människorna i Awarta".

Armén har genomfört frekventa räder i byn under de senaste fyra veckorna, och gripit ett stort antal bybor efter förra månadens mord på fem personer i bosättningen Itamar.

Men på torsdagen var de första gången de israeliska soldaterna grep kvinnor, sade Awwad.

Hassan Awad, biträdande borgmästare, säger att militären den senaste veckan gjort räder i 80 procent av husen i byn och att 300 män och pojkar gripits. 40 av dem har fängslats.

Ingen har anklagats för mordet.

Unrwa, FN-organet för bistånd till palestinierna, uppgav i söndags att Israel rivit 79 palestinska hem på Västbanken i mars jämfört med 29 i januari och 70 i februari.