Matilda fångade ovanliga maneten på film

Matilda Castellino skulle precis hoppa i havet för sitt vanliga morgondopp när hon upptäckte något blått skimrande i vattnet. Det visade sig vara en för svenska vatten ovanlig manet.
– Det var superhäftigt, den var större än den största brännmaneten jag har sett, säger hon.

ANNONS
|

Göteborgaren Matilda Castellino och hennes familj har ett sommarhus på Smögen. Trots att hösten är här var Matilda Castellino och hennes moster och Ann Lescelius på väg ner till havet under lördagen för sitt vanliga morgondopp.

– Min mormor har lärt mig att man får bada oktober ut, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Här är bildbeviset – kompassmanet i Bohuslän

När Matilda Castellino och Ann Lescelius kom fram till badplatsen Dambadet på Smögen som de gjorde upptäckten. I havet såg de något skimrande blått flyta omkring i vattnet.

– Vi skulle bara kolla om det var klart vatten och känna efter vindar, handduken hängde på axeln, när jag och min moster såg det här.

ANNONS
Ann Lescelius och Matilda Castellino upptäckte den blåa maneten när de skulle ta ett morgondopp.
Ann Lescelius och Matilda Castellino upptäckte den blåa maneten när de skulle ta ett morgondopp. Bild: Matilda Castellino

I vattnet fanns en stor blåaktig manet.

– Man tror att man har sett alla maneter, men vi har aldrig sett en sådan här. Det var superhäftigt, den var större än den största brännmaneten jag har sett, säger Matilda Castellino.

Fler än tidigare år

Enligt Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, rör det sig om en Lungmanet. De har en klarblå färg och är vanligen runt 50 centimeter i diameter stora. Han berättar att många hört av sig den senaste tiden som sett till arten längs västkusten.

– De kommer ibland på höstarna, det är inte jätteovanligt, men i år har det varit betydligt fler än tidigare år, säger Björn Källström.

Lungmaneten hör vanligtvis hemma söder ut i Engelska kanalen eller Medelhavet, men någon enstaka brukar dyka upp längs västkusten varje höst och maneten räknas därför inte som en invasiv art. Den stora mängden Lungmaneter i år tror Björn Källström har att göra med det varma vädret.

– Det kan bero på att det är extra varmt i havet efter den varma sommaren. Många har sett dem uppspolade längs kusten och en del ser dem i vattnet.

Maneten är av arten Lungmanet. Enligt forskaren Björn Källström är den inte helt ovanlig längs västkusten, men i år har fler än någonsin iakttagits.
Maneten är av arten Lungmanet. Enligt forskaren Björn Källström är den inte helt ovanlig längs västkusten, men i år har fler än någonsin iakttagits. Bild: Matilda Castellino

"Vackra att iaktta"

Lungmaneten har precis som andra maneter ett gift, men det är så pass svagt att det inte påverkar människor. Det är därför ofarligt att till exempel bada i närheten av maneten.

ANNONS

– Det är verkligen vackra att iaktta, de simmar kraftigt och fort i vattnet, säger Björn Källström.

LÄS MER:20-tal nya fynd av klängmanet på Västkusten

Under sommaren har flera ovanliga maneter dykt upp längs västkusten. Bland annat hittades arten Klängmanet i området kring Tjörn. Den är en invasiv främmande art som egentligen inte hör hemma i svenskt vatten och som bara setts till enstaka gånger sedan 30-talet, innan den dök upp i somras. Den bränns även kraftigare än andra maneter. Nyligen har även flera iakttagelser av Kompassmanet gjorts vid Kungshamn.

Matilda Castellino berättar att hon blivit mer vaksam med att morgondoppa sig efter alla larm om ovanliga maneter under sommaren.

– Man har hört så mycket om konstiga maneter som man upptäckt, så man anpassar sig. Från att ha varit totalt orädd för de vanliga maneterna så kommer den här upp, det är klart att man hajar till, säger hon.

Men hon är väldigt glad över att hon fick syn på den klarblå maneten i vattnet.

– Den var supervacker, det var mäktigt att se den. Den hade väl hamnat mellan stenarna och låg där och hade det bra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS