Henrik Munck (-)
Henrik Munck (-) Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

JK inleder förundersökning om efterforskningsförbud

JK har beslutat att inleda en förundersökning med anledning av misstanke om brott mot efterforskningsförbud. Detta sedan Trafikkontoret i Göteborg anmält vice ordföranden i nämnden Henrik Munck (D) för att ha eftersökt källor till uppgifter i en artikel i GP.
– De har diktat ihop det här för att få mig fälld, säger Henrik Munck.

ANNONS
|

Det var på ett möte med trafiknämndens presidium i september som Henrik Munck, avhoppad miljöpartist, ska ha efterfrågat källor till uppgifter i en artikel i GP, något som tidningen GT var först med att berätta.

I slutet av förra veckan gjorde kommunen en anmälan och på onsdagen beslutade Justitiekanslern, JK, att förundersökning ska inledas med anledning av misstanke om brott mot efterforskningsförbudet, ett grundlagsbrott. Någon enskild person är i det här läget inte misstänkt för brott.

LÄS MER:Staden vill se flera förändringar från Västtrafik

Polisen fortsätter

Karl-Erik Esbo, vice chefsåklagare i Göteborg, har fått uppdraget att ta utredningen vidare, men det är fortfarande JK som är förundersökningsledare.

ANNONS

– Jag har tagit del av materialet och biträder JK. Nästa steg är att tillsätta polisiära utredare som fortsätter arbetet, säger Karl-Erik Esbo till GP.

Henrik Munck är inte delgiven misstanke om brott.

Om anmälan säger han till GP:

– Jag är oskyldig och har inget med anklagelsen att göra. Det här handlar om att andra personer vill få mig fälld. De har diktat ihop det här för att skada mig.

Varför skulle de göra det?

– Därför att jag tagit initiativ och gjort yrkanden som de upplever som kritik. I stället för att medge att de själva har gjort fel, har de valt att flytta fokus och istället misskreditera mig, säger Henrik Munck som menar att all fakta kommer fram under utredningen.

LÄS MER:TU: "Mycket allvarligt att idka efterforskning"

Information till GP

Henrik Munck anklagas för att ha eftersökt källor – i det här fallet vem på Trafikkontoret som gett information till GP.

Munck hävdar dock att han aldrig ville veta vem som hade lämnat uppgifterna till GP även om han använde ordet "vem" på presidiemötet.

Ett brott mot efterforskningsbeslutet är ett brott mot Tryckfrihetsförordningen. Om man fälls väntar lägst dagsböter och högst fängelse i ett år.

– Det här är mycket allvarligt. Detta är ett av de starkaste grundlagsskydd vi har. Om man lyckas tysta medarbetare blir det på sikt ett hot mot demokratin, har Tidningsutgivarnas vd och expert på medierättsliga frågor Jeanette Gustafsdotter, förklarat för GP.

ANNONS

På frågan om Henrik Munck ska höras som misstänkt för brott säger chefsåklagaren Karl-Erik Esbo.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg. Nu tar de vanliga förundersökningsåtgärderna vid så får vi se vad de ger och vad de leder till, säger han till GP.

LÄS MER:Demokraterna polisanmäler Khan (S)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS