Svettekörka, Pöl Harbour och den nya elfärjan – vad blir göteborgarnas nästa namnförslag?
Svettekörka, Pöl Harbour och den nya elfärjan – vad blir göteborgarnas nästa namnförslag? Bild: GP Arkiv

Sätt namn på solcellsparken i Säve

Namnet Solsidan är redan upptaget – varbergsborna har nämligen redan namngett sin solcellspark. Men nu, när den största parken i sitt slag i Sverige byggs i Säve, är det göteborgarna som får gnugga geniknölarna för att namnge nybyggnationen.
– Göteborgarna är kreativa, vi får gärna in namn med en göteborgsk touch, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg energi som bygger parken i samarbete med Serneke.

ANNONS
|

Badplatsen Pöl Harbour, elfärjan Elvy och tåget Trainy McTrainface – exemplen är många. Att namnge platser, nybyggnationer och projekt i sann ordvitsanda är en stolt göteborgsk tradition.

Den senaste i raden namngivningstävlingar gäller nu en 16 fotbollsplaner stor yta vid flygfältet i Säve, där Göteborgs och även landets största solcellspark håller på att byggas. En park som kommer kunna producera 5,5 MW.

– Det motsvarar ungefär hushållselen för 1 100 villor på ett år. Men för oss finns det inget egenvärde i att ha den största parken, vi blir gärna omsprungna på den punkten. Det behövs många fler i landet, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg energi.

ANNONS

Efterfrågar namn i göteborgsk anda

Äran att döpa solcellsparken faller alltså på göteborgarna. I juryn ingår VD:n Alf Engquist, styrelseordföranden Elisabeth Undén, kommunikationsdirektören Anette Myrheim, Ola Serneke och journalisten Hasse Andersson från P4 Göteborg.

Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg energi.
Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg energi. Bild: Pressbild

Fyndiga namn finns sedan tidigare i branschen för förnybar energi, till exempel vindkraftverket Big Glenn och Varbergs solcellspark Solsidan.

– Göteborgarna är kreativa, vi får gärna in namn med en göteborgsk touch. Det behöver såklart inte vara en ordvits men får gärna vara det. Det vi vill är ju att hitta ett bra och passande namn, säger Erdalen.

Har ni hunnit få några roliga förslag ännu?

– Tävlingen har bara varit igång i en dag men vi fick in en del förslag ganska direkt. De har jag dock inte i huvudet nu.

Arkivbild, solceller.
Arkivbild, solceller. Bild: Mostphotos

Andelsägd solcellspark

Förutom äran att vinna namntävlingen så ingår även en del andra priser. Man blir inbjuden som hedersgäst till själva invigningen, men man får också solenergi från fyra solpaneler under loppet av ett år.

Själva parken kommer nämligen bli en så kallad andelsägd solcellspark, vilket från början var ett medborgarförslag. Marken arrenderas av Serneke som också kommer köpa en del av elen som produceras.

– Vi avsätter alltså en del av parken till privatpersoner som inte har möjlighet att ha solceller på sina egna tak. De kommer alltså få tillgång till egen solenergi. Exakt hur det ska gå till har vi inte riktigt landat i än, men det kan bli en hyrlösning, säger Cecilia Erdalen.

ANNONS

Kommer en park som samlar in energi från solen verkligen bli så lönsam här i Sverige?

– Vi bor inte i Sahara, men vi har tillräckligt mycket sol i Göteborg och Sverige för att det ska kunna fungera med solceller. En nackdel med förnybar energi är ju att solen kanske inte skiner och att vinden inte blåser under de mörka månaderna när det är kallt och vi behöver mycket energi. Därför behövs många olika lösningar när vi ska gå från fossil energi till fossilfritt. Men många bäckar små.

Vill du skicka in ditt bidrag?

Skicka in ditt bidrag här, senast den 31 oktober.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS