Häcken till final i svenska cupen

BK Häcken FF är i final i svenska cupen.
Stor matchhjälte blev Stine Larsen som gjorde 2–1 på övertid mot Kristianstads DFF.
– Fan vad glad jag blev, världens bästa känsla, säger hon efter matchen.

|

Under lördagen stod det klart att Häcken är vidare till final i Svenska cupen. Semin, som spelades mot Kristianstad på Bravida arena, såg mot slutet ut att gå mot förlängning.

Men då klev Stine Larsen fram och gjorde 2–1 på övertid. Hon blev stor hjälte för Häcken och tog sitt lag vidare till final.

Efter matchen är hon, kanske inte så oväntat, väldigt glad. Så här säger hon till GP om det avgörande målet:

– Jag fick en bra boll i djupet. Sen tog jag mig förbi målvakten och avvaktade lite och såg vad för yta som fanns. Sen sköt jag in den i mål.

Hon fortsätter:

– Fan vad glad jag blev. Världens bästa känsla.

Hur viktigt är det för er att gå till final?

– Jätteviktigt. Det är där vi vill vara, så det är jättekul.

Den danska anfallaren har nu gjort mål i samtliga fyra cupmatcher. Efteråt fick hon stora hyllningar av tränare Robert Vilahamn.

– Stine är där och gör sina mål. Hon är så otroligt viktig för mig som tränare.

– Hon tacklas, pressar och är bra med boll. Hon är inte den snabbaste spelaren i världen men hon är ändå där och springer kyligt mot backlinjen. Som tränare älskar man att ha en spelare som henne för hon kan flyttas runt och gör det med hög kvalitet.

Häcken fick en tuff start

Till en början var det inte självklart att Häcken skulle kliva av planen som vinnare. Kristianstad startade nämligen matchen bäst.

Och det blev minst sagt tungt för Häcken när Emmi Alanen, som stod helt omarkerad vid bortre stolpen, nickade in ledningsmålet för Kristianstad.

Därefter fick motståndarna straff och läget kunde bli ännu tuffare. Men skottet från Jordan Brewster gick i ribban.

När andra halvlek drog i gång tog Häcken tag i spelet på ett helt annat sätt. Och efter tio minuter lossnade det – Anna Anvegård kvitterade till 1–1.

Förarbetet stod Hanna Wijk för – som hittade in till anfallaren som vidare dribblade av målvakten och rullade bollen i mål.

Aisha Masaka drog axeln ur led

Därefter utspelades otäcka scener på Bravida arena. Häckentalangen Aisha Masaka, som byttes in i början av andra halvlek, landade illa och skadade axeln. Sjukvårdspersonal kallades in och 19-åringen rullades ut på bår efter bara tio minuter på planen.

På presskonferensen berättade tränare Vilahamn om hennes tillstånd:

– Jag förstod det som att axeln gick ur led. Innan hon rullades av planen vreds den tillbaka i rätt position. Men det gör ju väldigt ont, säger han och fortsätter:

– Vi ska utreda om något annat gick sönder eller om det bara är att hon har väldigt ont nu.

I finalen ställs Häcken mot antingen Hammarby eller Piteå. Lagen spelar sin semifinal under söndagen.

För matchhjälten Stine Larsen kvittar det vilket motstånd det blir i finalen.

– Det ska bli spännande. Vi får se i morgon vilka det blir, sedan får vi ta det därifrån, säger hon.

Har du någon önskemotståndare av Hammarby och Piteå?

– Det spelar ingen roll.

Hur viktigt är det att få hemmaplan i finalen då (avgörs genom lottning)?

– Det skulle vara härligt att få spela här med alla fans på Bravida. Men vi får se vad det blir, säger Stine Larsen.

Uppdatering:

På söndagen blev finalmotståndaren klar. Häcken kommer att få möta Hammarby i finalen den 18 maj.