Turkiet säger ja till Finlands Natoansökan

Turkiet påbörjar processen med att godkänna Finlands Natoansökan, det sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens i Ankara.
– Finland har tagit konkreta steg för att fullfölja sina åtaganden i enlighet med det trilaterala avtalet, säger Erdogan.
Nu sätter USA och Storbritannien press på Turkiet att godkänna Sveriges Natoansökan.

ANNONS
|

För Sveriges del fortsätter diskussionerna med Turkiet, och det fanns inga tecken på en mjukare linje från president Erdogan.

– Hur processen fortsätter beror på vilka konkreta steg som Sverige kommer att ta, säger Erdogan på presskonferensen.

Sverige har inte gjort tillräckligt för att möta Turkiets krav, menade presidenten. Han vill fortfarande ha personer från den lista med 120 namn, som Turkiet ser som "terrorister", utlämnade till Turkiet.

– Sverige har öppnat sina dörrar för terrorister, säger Erdogan.

USA sätter press på Turkiet

På fredagen uppmanade USA Turkiet att snabbt ratificera Sveriges Natoansökan, rapporterar Reuters.

”Sverige och Finland är båda starka, kapabla partner som delar Natos värderingar och kommer att stärka alliansen och bidra till den europeiska säkerheten. USA anser att båda länderna bör bli medlemmar i Nato så snart som möjligt”, säger Jake Sullivan, Vita husets säkerhetsrådgivare, i ett uttalande.

ANNONS

Storbritanniens försvarsminister sade också att han kommer att arbeta nära Turkiet för att säkerställa att Sveriges Natoansökan också snabbt ska kunna ratificeras.

– Storbritannien kommer att stå sida vid sida med Sverige mot alla ryska hot, skriver han i ett uttalande på Twitter.

Niinistö vill se svenskt medlemskap

På fredagen rapporterade Reuters att Ungern, det enda landet förutom Turkiet som inte har godkänt Sveriges och Finlands ansökningar, kommer att rösta om att ratificera Finlands Natomedlemskap den 27 mars. Vägen ligger därmed öppen för ett finskt medlemskap.

När Sauli Niinistö talade på presskonferensen lyfte han fram vikten av att Sverige också accepteras som Natomedlem. Sverige och Finland delar geografiska intressen och är viktiga ur ett Östersjöperspektiv, menade han.

– Ett finskt medlemskap är inte komplett utan Sverige, säger Niinistö och tillägger:

– I Vilnius (där nästa Natotoppmöte hålls, reds. anm.) skulle jag vilja se en allians med 32 medlemmar.

LÄS MER:Fem punkter: Går Sverige och Finland inte längre hand i hand?

LÄS MER:Svenska vapen till Ukraina "väger tungt"

LÄS MER:Lunch och förhandlingar när Xi och Putin möts

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS