Siegfried Hecker, Daniel Holz, Sharon Squassoni, Mary Robinson och Elbegdorj Tsakhia vid Bulletin of the Atomic Scientists avslöjar årets bedömning om hur nära undergången världen är.
Siegfried Hecker, Daniel Holz, Sharon Squassoni, Mary Robinson och Elbegdorj Tsakhia vid Bulletin of the Atomic Scientists avslöjar årets bedömning om hur nära undergången världen är. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Experter: Domedagen har kommit närmare

Hur nära är världens undergång egentligen? Enligt de experter som sköter domedagsklockan närmare än någonsin. Klockan visar symboliskt hur lång tid det är kvar till mänsklighetens undergång.

ANNONS

90 sekunder i midnatt. Så nära midnatt har domedagsklockan aldrig tidigare stått. Men i år, med anledning av bland annat Ukrainakriget, kärnvapenspänningar och klimatkris är det där den ska vara, enligt en grupp kärnvapenexperter och vetenskapsmän.

Midnatt på klockan symboliserar undergång.

I år flyttas visarna "till stor del, men inte uteslutande, på grund av Rysslands invasion av Ukraina och den ökade risken för kärnvapenupptrappning", skriver expertgruppen som varje år ger besked om huruvida klockan ska ställas om, skriver AFP.

"Den nya tiden på klockan påverkades även av fortsatta hot från klimatkrisen och nedbrytningen av globala normer och institutioner som behövs för att mildra risker förknippade med avancerad teknik och biologiska hot som covid-19."

ANNONS

För tre år sedan ställdes klockan om från två minuter i midnatt till 100 sekunder före midnatt, vilket då var det närmaste undergången den hade ställts dittills. 2021 och 2022 lämnades visaren kvar på samma tid.

Vid bedömningen deltar ett råd av forskare och andra experter inom kärnteknik och klimatvetenskap som i samarbete med tidskriften Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) diskuterar världshändelser och bestämmer var klockans visare ska placeras.

Klockan installerades 1947 och ställdes då på sju minuter före midnatt. Det längsta den har stått från midnatt är 17 minuter, efter kalla krigets slut 1991.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS