Efter de skarpa reaktionerna mot Erdogandockan trappades provokationerna upp. Nu ser det svenska Natomedlemskapet ut att vara långt borta.
Efter de skarpa reaktionerna mot Erdogandockan trappades provokationerna upp. Nu ser det svenska Natomedlemskapet ut att vara långt borta. Bild: Christine Olsson

Därför blev allt bara värre efter dockprotesterna

Att Finland säger att de öppnar för att gå med i Nato utan Sverige kan lika gärna vara en signal till övriga medlemsländer som en varning riktad till oss. Oavsett vilket så är det ytterligare ett bakslag för statsminister Ulf Kristersson, som nu måste fundera på vad hans skarpa reaktion på dockprotesten fått för följder.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Förtroendet för regeringen ligger på 23 procent, enligt en dagsfärsk mätning från Novus. Det är ett tapp med 11 procentenheter sedan i oktober.

En mätning från Sifo som Expressen presenterade i förra veckan visade ungefär lika deppiga siffror och under måndagen tecknade GP bakgrunden i en artikel om Ulf Kristerssons 100 första dagar som statsminister – en tid som kantas av så många löftesbrott att till och med M-politiker talar om en trovärdighetskris.

Det är alltså lätt att förstå att Ulf Kristersson längtar efter en märkbar politisk framgång. Någonting som kan få väljarna att glömma att bränslepriserna inte sjunkit nämnvärt och att elstödet fortfarande inte är inne på kontot.

ANNONS

Vill ta oss in i Nato

Man kan tänka sig att han drömmer om att gå till historien som hjälten som tog oss in i Nato. Och vad hade passat bättre än att göra det nu, under det svenska ordförandeskapet i EU? Internationell glans gånger två – och något som kanske skulle kunna flytta fokus från inhemska bekymmer.

Sverige ansökte om Natomedlemskap den 18 maj förra året. Till en början gick allt rekordfort. Redan den 5 juni hade tre länder godkänt ansökan och den 27 september återstod bara två länder: Ungern och Turkiet.

Att Turkiet stretar emot och har alla möjliga synpunkter på Sverige kan inte ha undgått någon. Nya störningar mot känsliga förhandlingar är inte välkomna.

Så på ett mänskligt plan går det kanske att förstå att utrikesminister Tobias Billström och Ulf Kristersson överreagerade – och ensidigt fokuserade på fördömanden – när några aktivister hängde upp en Erdogandocka i närheten av Stockholms stadshus.

Provocerade provokatörerna

Lika lätt är det att förstå att det satte igång en kedja av händelser som gjorde ont värre.

Som en direkt följd av det rabalder som följde dockaktionen utlyste tidningen Flamman en satirtävling, där man ville utse vem som bäst kunde häckla Erdogan. Och för att ”markera lite yttrandefrihet” efter de ensidiga fördömandena mot dockan ansökte Rasmus Paludan om tillstånd att få bränna en koran utanför Turkiets ambassad.

ANNONS

Dumt? Omoget? Onödigt? Ja, kanske. Men inte helt oväntat med tanke på Rasmus Paludans tidigare framfart. Och värt att nämna i sammanhanget: det är inte bara folk ute på yttersta vänsterkanten och danska proffsprovokatörer som reagerat. Till och med regeringens samarbetspartner Jimmie Åkesson har varit tydlig med att lyfta fram att den svenska yttrandefriheten är viktigare än att krypa för diktatorer.

Just nu är vi långt från Nato

Där är vi nu. Erdogan har häcklats och provocerats – och reagerat precis som förväntat.

I ett svavelosande tal under måndagen förklarade han att Sverige inte kan vänta sig Turkiets stöd i Natoprocessen och som en följd har Finlands utrikesminister Pekka Haavisto öppnat för att de kanske går vidare med sin ansökan på egen hand. Inte ”hand i hand” med Sverige, som det hetat ända sedan ansökningarna gemensamt lämnades in.

Vad det innebär är verkligen inte lätt att säga. Kanske är det bara ett krasst konstaterande att när verkligheten ser ut som den gör, så måste Finland förhålla sig till det. Kanske är det ett utspel för att få hjälp av andra Natoländer – som ju tydligt deklarerat att de vill ha med både Sverige och Finland som medlemmar – att det är dags för dem att tala vett med Turkiet.

ANNONS

Ett svenskt Natomedlemskap ser under alla omständigheter avlägset ut just nu.

LÄS MER:Finland öppnar för Natomedlemskap utan Sverige

LÄS MER:Expert: Kan inte kräva evig finländsk lojalitet

LÄS MER:Tuff start för Kristersson som styrt i snart hundra dagar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS