Conny Pettersson är ordförande för Folkets Hus-föreningen i Göteborg.
Conny Pettersson är ordförande för Folkets Hus-föreningen i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Conny Pettersson: Folkets hus är inte boven i konflikten om Folkteatern

Det är inte vi som är boven i denna saga. Det menar Conny Pettersson, ordförande för Folkets Hus-föreningen i ett svar till Sture Carlsson och David Karlssons debattartikel om framtiden för Folkteatern.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kulturprofilerna Sture Carlsson och David Karlsson påminner om Dickens "En julsaga", där den girige Scrooge sitter och räknar pengar på julafton(20/12). Men vem är Scrooge i sagan om Folkteatern? Är det hyresvärden? Eller är det Västra Götalandsregionen, som i en förhandling med Göteborgs stad tagit på sig finansieringsansvaret för teatern? Och där – som Carlsson och Karlsson mycket riktigt påpekar – KD nu inte längre vill hålla fast vid resultatet av dessa förhandlingar, utan lasta över hälften av ansvaret på staden? Och där Moderaterna helt vill dra in anslaget för Folkteatern?

Eller är det Göteborgs stad, som mer än sexdubblar tomträttsavgiften för Folkets Hus under 2023? Där förekommer ingen förhandling – det meddelas bara i form av ett brev.

ANNONS

Är det verkligen Folkets Hus som är Scrooge i den här sagan – Folkets Hus, som de senaste åren lånat upp 200 miljoner för att utföra nödvändiga grundförstärkningar och omfattande fasadrenovering? Det är sådana "tråkiga" beslut man som långsiktig och ansvarsfull fastighetsägare behöver fatta för att se till att huset inte så småningom blir en tom tegelborg – eller ett hus som i slutänden går samma öde till mötes som många andra misskötta historiska byggnader i staden: Rivning.

Folkets Hus vill att Folkteatern – och alla andra hyresgäster i huset – ska ha en rimlig hyra. Det är det nuvarande hyresförhandlingar handlar om. Carlsson och Karlsson har helt rätt i att det inte är ovanligt att hyresgäster och hyresvärdar inte är överens om hyresnivån. Frågan är: Så länge Folkteatern har en rimlig hyra, vad hindrar att Västra Götalandsregionen fortsätter stötta Folkteatern med ett hyresstöd som garanterar att teatern kan bedriva sin viktiga verksamhet? Eller vill regionen nu smyga in en ny modell, där ansvaret för kulturens fortlevnad faller på de aktörer som råkar vara hyresvärdar i de hus där kulturinstitutioner finns?

Vi förstår att det är en fördel för det konsortium som driver restaurangen Folk, och som även driver ett flertal andra krogar i Göteborg, att hyran är låg.

Hur sätter man en rimlig hyra för en teater? Är det rättvist att jämföra med en kommunal teater, som får en subventionerad hyra direkt från sin offentliga hyresvärd? Och vad gäller för en restaurang? Vi förstår att det är en fördel för det konsortium som driver restaurangen Folk, och som även driver ett flertal andra krogar i Göteborg, att hyran är låg. Men är det verkligen Folkets Hus uppgift att bidra till restaurangens ekonomi? Är det regionens uppgift? Och är det vår plikt att inhysa en nattöppen festverksamhet i våra lokaler, på ett kontrakt som hela tiden gällt teaterverksamhet? En sådan verksamhet för med sig slitage och ett utökat fastighetsägaransvar, till exempel jouransvar långt in på småtimmarna eller att ta ansvar om omkringboende upplever störningar. Vi menar att det är rimligt att frågan finns med i förhandlingarna.

ANNONS

Carlsson och Karlsson frågar sig om Folkets Hus ägare och styrelse minns Kvastenrevyerna och ”En varvsdröm”. Ja, vi minns de legendariska uppsättningarna på Folkteatern. De hade humor, skärpa och innehöll ett stort mått av samhällsanalys – som lade ansvaret där det hörde hemma. Och vad gäller Folkteaterns finansiering menar vi att ansvaret ligger hos Västra Götalandsregionen och politiken – inte hos hyresvärden.

Folkets Hus ägs av en ekonomisk förening som består av bland annat flera fackförbund och ABF. Går föreningen med förlust kommer betalningsansvaret att vältras över på en av två parter: Husets hyresgäster, som är långt fler än bara Folkteatern, eller föreningens andelsägare och i förlängningen deras medlemmar. Att blanda bort korten och lasta över finansieringsansvaret för Folkteatern på Folkets Hus är varken rättvist eller möjligt. Det är dessutom historielöst.

Precis som i julsagan kan Scrooge komma på bättre tankar – men han får nog sökas någon helt annanstans än i Folkets Hus foajéer.

Conny Pettersson, ordförande, Folkets Hus-föreningen Göteborg

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Efter konflikten – Folkteatern sägs inte upp

LÄS MER:Kulturens värde är omätbart, därför är det värt allt

LÄS MER:Vi riskerar ett kulturkrig runt Järntorget

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS