Partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
Partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kristersson: "Tjafsig och hetsig" partiledardebatt

Den rödgröna oppositionen gick till attack mot regeringen för att inte stötta hushållen nog i svåra tider.
– Det är klart att människor är besvikna och arga, sade oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) i SVT:s partiledardebatt.

ANNONS
|

Det var ombytta roller i den direktsända debatten på söndagskvällen. För första gången var moderatledaren Ulf Kristersson med som statsminister. Och för första gången uppträdde före detta statsminister Andersson som oppositionsledare.

"Tjafsig och hetsig", var Kristerssons recension av debatten efteråt.

Ett hett ämne var hushållens ekonomi. Mycket handlade om det elprisstöd som regeringen arbetar med.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund sade att många miljonärer och miljardärer i södra Sverige kommer att få mycket pengar.

– Fattigpensionärer i norra Sverige som inte vet hur de ska klara vintern får inte en krona.

Påminde om dammsugaren

Centerpartiets Annie Lööf tog upp att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för ett år sedan, då i opposition, stod i skogen med en dammsugare i famnen och sade att pausad dammsugning inte var lösningen på elbristen.

ANNONS

– Vi behöver ha seriösa förslag som sänker priserna, sade Lööf.

Även Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar gick till frontalangrepp.

– Jag skäms över att lyssna på Ebba Busch, allt hon säger. Människor kommer inte att kunna betala sina elräkningar i vinter.

Och Magdalena Andersson tog upp att Busch använt en falukorv som symbol i valrörelsen för hushållens pressade ekonomiska situation.

– Ebba Busch, när du var runt och viftade med falukorven i valrörelsen, då trodde väl inte folk att den politik du skulle föra skulle innebära en skattesänkning motsvarande 250 falukorvar? Du kommer att bli väldigt mätt, Ebba. Men barnfamiljerna, de har det tufft.

Ebba Busch hävdade efteråt att det är S-ledarens politik som drivit upp matpriserna.

– Det viktiga är att vi långsiktigt ser till att sänka priset på falukorvar för alla, och för det har Magdalena Andersson ingen lösning.

Hon är inte helt nöjd med elstödet.

– Jag hade gärna sett att vi kunde ge ännu mer till fler och snabbare, men det här var den bästa modellen som inte uppmuntrar till mer elförbrukning, sade Busch.

"Ta ansvar"

I en debattduell pressade Andersson sin statsministerrival på hur Sverige ska nå klimatmålen. Ulf Kristersson försäkrade att regeringen står bakom de av riksdagen beslutade målen.

ANNONS

Han anklagade åter de rödgröna regeringarna för att ha drivit fram nedläggning av kärnkraft.

– Lite ödmjukhet hade varit klädsamt av den regering som systematiskt från dag ett sagt att kärnkraften ska avvecklas, sade han.

Kristersson uppgav att det hade varit mycket enklare att nå målen om Sverige hade haft tolv kärnkraftsreaktorer i stället för dagens sex.

Andersson påpekade att även M stod bakom den gamla energiöverenskommelsen, som S träffade med bland andra MP.

– Ta ansvar som statsminister, snarare än att ägna dig åt historieförfalskning. Som statsminister har man ett särskilt ansvar för att uttrycka sig korrekt, sade hon.

Räckte ej upp

De åtta partiledarna ombads av programledarna att räcka upp handen om de vill att Sverige ska nå utsläppsminskningsmålen för transportsektorn till 2030. Alla utom SD-ledaren Jimmie Åkesson räckte upp handen.

– Jag har inget emot om man når upp till de här målen och vi är överens med regeringen om hur det ska gå till. Men det får inte vara överordnat, sade han och pekade på att människor måste ha råd att köra till jobbet.

Åkesson kallade den förra regeringens klimatpolitik för "självplågeri".

Programledarna ville veta om SD ska vara med och ta fram den klimathandlingsplan regeringen ska presentera nästa år. Åkesson uppgav att han gärna vill vara med.

ANNONS

– Men det kanske inte de tycker, och då får vi förhandla, sade han.

Miljöminister Romina Pourmokthari har sagt att SD inte ska vara med.

– Vi har ett resonemang om det, sade dock L-ledaren Johan Pehrson i debatten.

Statsminister Kristersson uppgav att SD "ska" vara med och förhandla om allt som finns med i Tidöavtalet och att man "kan" förhandla om det som inte är med. På frågan om huruvida klimathandlingsplanen ingår i avtalet svarade han.

– Det beror exakt på vad man ska göra.

Statsminister Ulf Kristersson, Moderaternas ledare.
Statsminister Ulf Kristersson, Moderaternas ledare. Bild: Jonas Ekströmer/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS