Lionel Messi firas efter 1–0-målet mot Mexiko.
Lionel Messi firas efter 1–0-målet mot Mexiko. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Messi hjälte: "Vi har bara finaler framför oss"

Argentina är fjärran från något som liknar en blivande världsmästare om tre veckor.
Men Lionel Messis dröm lever.
Den kvalitativa konstanten i ett lag som hackar sig fram i Qatar fick ett fotbollstokigt land att andas ut.
– Skönt att få prestera ett sånt här resultat. Det är bara finaler vi har framför oss. Vi kan inte göra några misstag, säger Messi till C More.

|

Inget är klart trots 2–0 mot Mexiko. Reparationsarbetet efter chockförlusten mot Saudiarabien fortlöper visserligen som planerat men det finns åtskilligt kvar att laga och lappa ihop.

Grupp C är fortfarande en öppen historia där Argentina riskerar att försvinna ur mästerskapet på onsdag.

Polen leder på fyra poäng, Argentina och Saudiarabien står båda på tre inför slutomgången och Mexiko har en poäng.

Hett möte på onsdag

Polen och Argentina möts. Vinnaren är garanterad en plats i åttondelsfinalen. Men skulle det sluta oavgjort och saudierna slår Mexiko lämnar Messi VM-fotbollen för gott med ett präktigt fiasko som tungt bagage.

Det var kamp, det var dueller, det var frisparkar var och varannan minut, en match mellan desperata spelare i två lag som inte gav bort något, medvetna som de var att en förlust skulle bli ödesdiger.

Värst på förhand var situationen för Argentina. Spelarna var uppenbart tyngda av stundens allvar och taget av att den form som länge gjorde laget oslagbart inte följde med till den arabiska halvön.

Seg första halvlek

Den som vill grotta ned sig mer i vad som utspelade sig de första 45 minuterna hittar det här:

+ Först efter 34 minuters spel fick Lionel Messi i väg en frispark som mexikanske målvaktsveteranen Guillermo Ochoa boxade undan. Det var vad Argentina hotade med.

+ Mexiko? Alexis Vega frispark stoppades av Emiliano Martinez i den 45:e minuten.

Men någonstans grävde Argentina efter pausen fram vad som krävdes och Messi – vem annars? – visade vägen.

Hans ledningsmål borrade sig in i Ochoas vänstra hörn i den 64:e minuten, Messis åttonde mål i hans 21:a match i VM-sammanhang. Siffror som tangerade Diego Armando Maradonas VM-facit.

Målet öppnade en länge låst match. Mexiko var piskat att kvittera för att ha en rimlig chans att gå vidare.

I stället placerade Enzo Fernandez elegant in 2–0 i 87:e minuten, framspelad av Messi, och drog ned rullgardinen för mexikanerna som går in till gruppavslutningen mot Saudiarabien med en poäng.

"Ge glädje åt folket"

Lättnaden efter slutsignalen var påtaglig bland spelare och ledare.

– I dag kunde vi ge glädje åt folket, oss själva och våra familjer. Vi fortsätter kämpa, som alltid. Första matchen gick inte som vi hade tänkt oss. I dag tycker jag vi gjorde en bra match mot en stor rival. Vi visste att det inte skulle bli en enkel match, säger Angel Di Maria till Argentinas officiella twitterkonto.