Laga dina kläder gratis på Göteborgs stads lappcentral

Professionella skräddare sitter redo bakom symaskinerna för att ta hand om dina trasiga kläder på Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Tjänsten är gratis.
– Vi vill erbjuda ett konkret alternativ för att göteborgarna ska kunna minska sitt textilavfall – att lappa och laga istället för att köpa nytt, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

ANNONS
|

Black Friday, och numera Black week, är en köphögtid för många fyndande konsumenter. Veckan sammanfaller med Europa minskar avfallet-veckan, som har temat textilier i år, och "en köpfri dag” som infaller på fredagen.

Enligt Göteborgs stads regionala avfallsplan ska det totala avfallet minska med 30 procent till 2030. Textilier som slängs i den vanliga soppåsen som går till förbränning ska minska med 60 procent.

En hel del kläder hamnar just i den vanliga soppåsen för restavfall.

Här hittar du lappcentralen

Plats: Götaverkstan i Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg.

Tid: Fredag 25 november kl 15-18.

Lagning: Ta med max två plagg som behöver en lättare lagning, till exempel en lapp bakom ett hål, en trasig söm eller en medtagen knapp som ska fästas. Vid köbildning får lagningen högst ta 20 minuter. Det finns också symaskin, nål och tråd att låna, om man vill laga själv.

2021 köpte varje svensk 14,8 kilo textilier, enligt Naturvårdsverket. En konsumtionsökning för åren 2015-2019, visade att då låg konsumtionen på runt 13,5 kilo per person och år. Det handlar enbart om nyproducerade importerade kläder och textilier, inte begagnat och inte heller skor.

ANNONS

Svenskarna slänger hälften av sina nyproducerade kläder

– Och vi slänger ungefär hälften, ibland efter att de legat i garderoben i några år, och då har en del plagg bara använts ett tiotal gånger, säger Ulrika Naezer.

Enligt statistik från 2019 är cirka 60 procent av de kläder som hamnar i soppåsen inte trasiga. Samma år köpte vi 10 kilo nya kläder per person.

– Vi vill få till en beteendeförändring för att få göteborgarna att minska sitt avfall, att förebygga detta, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.
– Vi vill få till en beteendeförändring för att få göteborgarna att minska sitt avfall, att förebygga detta, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad. Bild: Privat

På den köpfria dagen som 2022 infaller den 25 november är det gratis att ta med sig två plagg som behöver en enklare reparation. I Götaverkstan på Stadsbiblioteket i Göteborg sitter skräddarna redo i lappcentralen. Namnet är detsamma som på nedlagda Lappcentralen som tidigare fanns i Göteborg och där man kunde få sina kläder lagade för en billig penning.

Tre skräddare hjälper göteborgarna gratis med att laga och lappa

Det ska finnas tre skräddare på plats på fredagen, men också symaskin, nål och tråd att låna – om man vill laga själv.

– Det är också lite som inspiration. Stadsmissionen är där med en remake-utställning, om hur man kan använda gamla grejer och skapa nytt, med fokus på textil. Och Götaverkstan har ju återkommande verksamhet med hantverk och återbruk, berättar Ulrika Naezer.

Några exempel på vad man kan få hjälp med på lappcentralen?

– Det ska vara mindre lagningar, inte att sy om en kavaj som blivit för liten eller för stor. Utan sömmar som gått upp, hål på jeansen som man vill få lagade med en lapp, eller att sy i en knapp. Grejer som kan lagas snabbt.

ANNONS

Ulrika Naezers hållbara alternativ till att slänga kläder

• Först och främst att använda de kläder man har i garderoben.

• Laga trasiga plagg och behålla dem.

• Sälja vidare eller lämna till second hand.

• Göra plagget större eller mindre om det inte passar.

• Sy om till ett annat plagg.

• Använda till trasor hemma.

• Lämna vidare till någon, exempelvis second hand, som ser till att det går vidare till stoppning eller trasor.

En studie från Mistra Future Fashion visar att konsumenter i Sverige i dag använder kläder allt färre gånger. Exempelvis använder en svensk i genomsnitt en T-tröja 30 gånger. Genom att fördubbla antalet användningar kan miljö- och klimatpåverkan nästan halveras, förutsatt att det ersätter inköp av ett nyproducerat plagg.

– Många vet ju redan att textilier är miljöpåverkande, det skulle förvåna mig om det har gått någon förbi, men hur ska vi göra för att minska avfallet i Göteborg? Det var så idén med lappcentralen föddes.

Varför hamnar kläder ändå i soppåsen om medvetandet är stort?

– Ja, varför? För att vi har råd att slänga. Och antagligen för att de inte längre passar eller har fått något hål som vi inte bryr oss om att laga eller för att plagget inte är modernt, säger Ulrika Naezer.

– Vi erbjuder minskning av avfallet – gratis. Kom och laga dina kläder hos oss i stället för att slänga dem. Vi lyfter fram de cirkulära alternativen, som skräddarna ju är, och om man har kvalitetsplagg är det alltid värt att laga dem.

Textilindustrins påverkan

• Produktion av kläder innebär stora konsekvenser för miljön. Det handlar om vattenförbrukning, användning av kemikalier och utsläpp av växthusgaser vid odling, förädling och transport.

• I dag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil.

• Textilier är efter mat, bostäder och transporter, den produkt som använder mest råvaror och vatten.

• Textil har också det femte högsta utsläppet av växthusgaser.

Källa: Naturvårdsverket

Vad är det som får oss att fortsätta att köpa nyproducerade kläder som vi kanske inte behöver?

ANNONS

– Det verkar vara en mänsklig drivkraft att klä sig vackert, för sig själv eller för andra. Vi använder kläder som ett uttrycksmedel, för att passa in, som identitetsskapande eller som en konstform. Många människor har ju även shopping som hobby. Hela modeindustrin bygger på detta och det skiftar snabbt vad som anses vara mode, ”fast fashion”, som dessutom är billigt för konsumenten. Det är en drivkraft som blir dåligt för klimatet när den går överstyr.

– Vi kanske inte behöver fler plagg i våra garderober i Sverige, utan kan lära oss att laga dem vi har, avslutar hon.

LÄS MER:Fadia får kläder att leva längre på skrädderiet i Göteborg: ”Som en livsstil”

LÄS MER:Så mycket kostar det att lappa och laga sina kläder hos skräddare i Göteborg

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS