Tidigare i veckan rapporterade SVT om att årets novembermånad är den varmaste någonsin. I Botaniska trädgården var många träd fortfarande gröna så sent som förra veckan.
Tidigare i veckan rapporterade SVT om att årets novembermånad är den varmaste någonsin. I Botaniska trädgården var många träd fortfarande gröna så sent som förra veckan. Bild: Kent Hallgren

Nina Morby: Klimatkrisen får naturen att kännas som en skräckfilm

Skräckgenren har flera likheter med klimatkrisens fortskridande. Inte bara i hur otäck världen väntas bli i takt med att graderna höjs. Nästan alltid innehåller de nämligen riktigt korkade protagonister, vars klumpiga agerande ofta leder dem rakt i händerna på ondskan, skriver Nina Morby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Googla ”polar bears weather station” och du kommer få upp bilder av ett gäng isbjörnar som sticker ut sina huvuden genom fönstren på ett väderbitet skjul. Bilderna är otroliga, men de får sannerligen armhåret att resa sig. I en intervju i The Guardian (31/1) frågar fotografen Dmitry Kokh isbjörnsexperten Anatoly Kochnev om varför isbjörnarna gjort sig hemmastadda i den ryska väderstationen, varpå han svarar att de fungerar som en tillflyktsort, ett skydd mot människorna som jagar dem.

Bilden får mig att tänka på Freuds begrepp das unheimliche, som refererar till de obehagskänslor som kan uppstå när något välbekant plötsligt uppvisar främmande drag, något som avviker från verkligheten så som vi känner den. Obehaget känns igen från skräckfilmsgenren, som ofta återkommer till detta fenomen i onda barn, dockor som får mänskliga egenskaper och döda som kommer till liv. Ett av de mest lyckade exemplen är Jordan Peeles ”Us” (2019) där normaliteten omkullkastas när en familj möter sina illvilliga dubbelgångare, vilka tidigare levt instängda under marken. Filmen har kategoriserats som ekoskräck, förmodligen på grund av symboliken i att dubbelgångarna söker hämnd på människorna som förstört planeten de haft privilegiet att leva på.

ANNONS

Det är svårt att inte bli rädd när fågelkvitter hörs under nätter som borde vara tysta, som om naturen varnade för vad som väntar några decennier bort.

Liknande obehag, känslan av att något inte står rätt till, drabbade mig under en promenad i Botaniska trädgården förra veckan. Träd som borde varit kala smyckades av klorofyllgröna löv, den höga temperaturen påminde om en vanlig dag i maj. Vandringen kändes som en projektion av verkligheten, nästan identisk, men ändå främmande och därför närmast spöklik. I klimatkrisens tidevarv blir naturens små men tveklösa avvikelser en ständig repetition av das unheimliche. Det är svårt att inte bli rädd när fågelkvitter hörs under nätter som borde vara tysta, som om naturen försöker varna oss för vad som väntar några decennier bort.

Denna november är den varmaste någonsin i Sverige, rapporterade SVT tidigare i veckan (13/11) efter att termometern visat 16,7 grader på flera ställen i Småland så sent som förra helgen. Väder och klimat är visserligen inte samma sak, men nog finns det anledning att tro att den globala uppvärmningen har ett finger med i spelet. Alla prognoser tyder åtminstone på att detta är vad vi kommer behöva vänja oss vid, och bra mycket mer därtill. Artdöd, sötvattenbrist, värmeböljor, skogsbränder och svält. Allt ingår i framtidsutsikterna för vår planet, som med dagens utsläppstakt kommer att bli mindre och mindre lik sitt gamla jag. Årstider som sakta förskjuts, ett kvitter som upphör, en fläkt som inte längre hjälper mot de varma sommarnätterna blir exempel på det främmande i en rysare utan slut.

ANNONS

Skräckgenren har flera likheter med klimatkrisens fortskridande, inte bara i hur otäck världen väntas bli i takt med att graderna höjs. Nästan alltid förekommer nämligen riktigt korkade protagonister, vars klumpiga agerande ofta leder dem rakt i händerna på mördaren. Det är inte särskilt svårt att dra paralleller till hur politikerna prioriterar vårt största existentiella hot.

De onda dubbelgångarna går till sist segrande ur ”Us”. Mycket tyder på att berättelsen om vår jord kommer sluta likadant.

Läs mer i GP kultur:

LÄS MER:På Tiktok syns internetarbetarnas utsatthet

LÄS MER:Sången om studentens ljusnande framtid har sällan klingat så falskt

LÄS MER:Tanken på att skaffa barn gör mig livrädd

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS