Det hotade konstverket "Dansen" av Nils Nilsson som finns på Artisten.
Det hotade konstverket "Dansen" av Nils Nilsson som finns på Artisten. Bild: Anders Ylander

Kulturdebatt: Konstfakulteten vill också bevara ”Dansen”

Vi har inte tackat nej till att få ”Dansen” till Nya konst, men verket är hyresvärdens ansvar. Här måste vi reda ut begreppen, skriver Sanne Kofod Olsen, dekan vid Konstnärliga fakulteten tillsammans med Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att Konstnärliga fakulteten inte skulle bry sig om huruvida Göteborgskoloristen Nils Nilssons verk ”Dansen” rivs eller inte, som Jeff Werner insinuerar i sitt inlägg, är direkt felaktigt. Här måste vi reda ut begreppen.

Nils Nilssons väggmålning ”Dansen” som i dag finns i den delen av Artisten som behöver rivas för att möjliggöra Konstnärliga fakultetens nya byggnad, är väl värd att bevara. Det är vi som representanter för Konstnärliga fakulteten och Akademiska Hus rörande överens om. Som dekan för en konstnärlig fakultet vore det tjänstefel att påstå något annat. Och inom Akademiska Hus arbetar vi hårt för verkets framtid, då vi om någon vet konstens stora betydelse för attraktiva kunskapsmiljöer och campus.

ANNONS

Jeff Werner bygger sin argumentation på okunskap gällande roll- och ansvarsfördelning när det kommer till byggnadsanknuten konst i universitetsmiljöer. Universitetets uppdrag som statlig myndighet är att bedriva forskning och utbildning, vi ska inte och har inte möjlighet att förvärva konst. Det ska inte förväxlas med att fakulteten anser att Nils Nilssons verk inte är värt att bevara. Tvärtom.

Detta verk av Nils Nilsson är en väggmålning, ett byggnadsanknutet verk som sitter fast i väggen och tillhör fastighetsägaren.

Men; Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet är hyresgäst i byggnaden Artisten, och Akademiska Hus är fastighetsägare tillika hyresvärd. Detta verk av Nils Nilsson är en väggmålning, ett byggnadsanknutet verk som sitter fast i väggen och tillhör fastighetsägaren. Ansvaret för ”Dansen” ligger alltså hos Akademiska Hus.

Akademiska Hus fokus har i två års tid varit att hitta en lösning så att konstverket ska kunna bevaras. Det pågår en utredning för att ta reda på om det är ekonomiskt och tekniskt möjligt att montera ner och flytta verket. I utredningsarbetet ingår också att Akademiska Hus för en dialog med externa parter för att se om någon har möjlighet att ta över konstverket, samtidigt som vi som fastighetsägare utreder möjliga nya placeringar inom vårt eget fastighetsbestånd.

Frågan om konstverket skulle kunna få en ny placering inom någon lokal som hyrs av Göteborgs universitet är alltså något som ses över, och fakulteten har inte som Jeff Werner påstår tackat nej till konstverket. Akademiska Hus och Göteborgs universitet har en gemensam vilja att hitta en lösning, och vi hyser båda förhoppningen att Nils Nilssons verk blir omhändertaget.

ANNONS

Sanne Kofod Olsen, dekan, Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet

Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef, Akademiska Hus

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Skandal att låta Göteborgs-koloristiskt verk rivas

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS