Stjärnkocken Gabriel Melim Andersson gästade ”Nyhetsshowen” på måndagen.
Stjärnkocken Gabriel Melim Andersson gästade ”Nyhetsshowen” på måndagen. Bild: GP

Stjärnkocken hyllar nya tv-serien ”The bear”

Hur sann är köksmiljön i hyllade tv-serien ”The bear”? Väldigt sann, säger stjärnkocken Gabriel Melim Andersson till GP:s ”Nyhetsshowen”.

ANNONS
|

GP:s morgonprogram ”Nyhetsshowen” rullade igång sin andra vecka på måndagen. Då gästades programledarna Kalle Berg och Fanny Wijk av Gabriel Melim Andersson, stjärnkock och krögare bakom restaurang Bulot i Göteborg.

Ämnet för deras samtal var den stenhårda och ibland direkt nedbrytande stämning som kan råda i många restaurangkök. Utgångspunkt var den hyllade kockserien ”The bear” som just nu rullar på Disney plus. En serie som Gabriel Melim Andersson följt med stort intresse.

– Det är typiskt att köksmästaren bryter ner de anställda för kunna bygga upp dem igen.

Du har varit med om det?

– Absolut. När jag jobbade i en restaurang i södra Frankrike var de på en väldigt mycket. ”Du ska inte tro att du är någon bara för att du är från Sverige. Du ska inte tro att du är speciell. Du ska inte tro att du är så duktig ...”. Det är en härskarteknik, säger Gabriel Melim Andersson, som menar att många unga kockar är så tacksamma över att bara ha ett jobb att de inte vågar stå upp för sig själva eller säga emot när de blir dåligt behandlade.

ANNONS

Han berättar bland annat om en krog i Paris där en av de hårdare kockarna gick runt med ett knogjärn i fickan. Vid ett annat tillfälle var det någon som hade förstört alla hans knivar.

– Det var nån slags maktgrej. Jag köpte nya knivar.

Arbetade i Frankrike som 17-åring

Själv var Gabriel Melim Andersson bara 17 år när han flyttade till La Rochelle i Frankrike för att praktisera i ett restaurangkök och lära sig yrket från grunden.

Han sov i ett litet cell-liknande rum, annars jobbade han dubbla skift och blev dagligen utskälld. Den givna frågan, som Fanny Wijk också ställer, är såklart varför Gabriel Melim Andersson ville fortsätta jobba som kock?

– Det är svårt att förklara, när man är mitt uppe i det känns det naturligt. Det var mitt och många andras liv. Även om det var ett tufft jobb och stundtals psykiskt påfrestande så var det också väldigt kul. Man lärde sig otroligt mycket.

– Jag hade bestämt mig för att ta mig igenom det. Det var bara att gilla läget.

Gabriel Melim Andersson berättar att han själv arbetade gratis som kock, bland annat ett halvår i Milano, men att det fungerar mycket bättre i dag.

– Här i Sverige har det blivit en jättestor förändring. Fler och fler är medlemmar i facket och det finns i stort sett ingen obetald övertid längre. Det blir bättre och bättre, säger Gabriel Melim Andersson.

ANNONS

När GP intervjuade Leif Mannerström härom året berättade han om hur tufft det kunde vara i svenska restaurangkök på 1950-talet. Bland annat sänkte Leif Mannerström en hetsig 140-kilos-tysk som bråkade med honom i köket. Läs mer om det i artikeln här under.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS