Gilla. En trevlig aktivitet.
Gilla. En trevlig aktivitet. Bild: Martina Holmberg / TT

Karin Pihl: Köpfritt år borde även gälla prylgalna grillmän

Varför är det bara kläder vi ska avstå från att köpa för klimatets skull? Shoppingmoralisera gärna, men glöm inte grillmännen och hi-fi-snubbarna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I Stockholm är det klädstopp som gäller. Kommunen uppmanar sina invånare att inte handla några nya kläder på ett år, något som Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson uppmärksammat i en krönika (SvD 24/10). Som Ludvigsson skriver är det en märklig prioritering från Stockholms stad. Nog kan man gott kritisera det slit- och slängsamhälle vi lever i, men det är knappast kommunens uppgift att vara opinionsbildande i livsstilsfrågor.

De tycks vara trendkänsliga i Stockholms kommunhus. Att inte köpa kläder och ta ett shoppingfritt år har varit poppis ett tag. Den som googlar ”köpstopp” eller ”shoppingfritt år” får upp mängder med artiklar på personer som valt att hålla i plånboken under en period. I stället för att shoppa har de sparat pengarna och använt tiden åt något vettigare.

ANNONS

Över lag är det en bra trend, även om det, som sagt, inte direkt är en kommunal kärnuppgift. Sparandet behöver öka. Konsumtion sliter både på planeten och plånboken, särskilt nu med inflationen. Ändå är det något som känns olustigt.

Varför moraliseras det bara över kvinnors konsumtion?

Kvinnors och mäns konsumtionsmönster skiljer sig åt. Enligt en sammanställning från Svensk handel var ”kläder och skor” den största kategorin av varor som kvinnor köpte under readagen Black Friday. Motsvarande för män var hemelektronik. Andra undersökningar visar liknande resultat.

Män shoppar faktiskt också för större summor än kvinnor. Skillnaden är att män oftare köper sällanköpsvaror (DI 17/10 2020).

Ändå hör man sällan om upprop för att minska konsumtionen av tv-apparater och mobiltelefoner. Visst, ibland läser man hur dåligt för miljön det är att det blir allt svårare att få elektronik lagad och att det är bra att köpa begagnat. Men någon moralism riktad mot överkonsumtionen av hörlurar hörs inte alls så ofta som uppmaningarna till klädstopp. Trots att elavfall orsakar mer koldioxidutsläpp än textilier, enligt Svenska miljöinstitutet.

Hur kan det komma sig?

Kanske finns skäl att anlägga ett jämställdhetsperspektiv på frågan. Tekniska apparater som tv-skärmar, ljudsystem, robotgräsklippare, sportutrustning och grillar ses som nödvändiga kvalitetsprodukter på ett helt annat sätt än vad kläder, skor och handväskor gör.

ANNONS

En man som köper en ny grill gör det för att kvaliteten på hans fläskkarréer förbättras. Det handlar om teknisk utveckling och innovation. Inte om konsumtion som både gör livet lite trevligare och ökar möjligheten att imponera på middagsgästerna. Det är ett synsätt som har mannen som norm och där kvinnors preferenser på förhand ses som mindre sofistikerade. Trots att det egentligen inte finns något vettigt skäl till det.

Inte är det något fel med att vara teknikintresserad. Livet blir ju lite bättre när man har riktigt bra högtalare. Men livet blir också lite, lite bättre av ett par fina skor.

Lyckan är dock begränsad. Och det kan bli problem om man tillskriver prylar för stort värde i livet, oavsett om det är en grill eller ny kjol. Eller om man shoppar för pengar man inte har. Men om kvinnors modeintresse kan viftas bort som onödig och klimathotande fåfänga, ja, då borde alla Ole Bramserud därute också uppmanas att ta ett köpfritt år.

LÄS MER: Klart att kvinnor ska ge sig in på aktiemarknaden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS