Thomas Petersson: Biblioteken vägrar ta emot ”udda” böcker

Svårsålda böckers möjligheter att nå sina läsare stoppas av folkbibliotekens förhållningssätt till de titlar som får litteraturstöd. Vem ska försvara den litterära mångfalden om inte ens biblioteken gör det? Det undrar författaren Thomas Petersson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Varje år tilldelas svenska förlag statligt litteraturstöd för cirka 800 titlar och 2021 uppgick stödet till drygt 50 miljoner kronor. Det statliga litteraturstödet är till för att berika den litterära kvaliteten och den tematiska mångfalden.

Varje titel granskas av Kulturrådets olika arbetsgrupper och stödet fördelas på kvalitetsmässiga grunder efter att boken kommit ut. I detta ingår att alla titlar som fått litteraturstöd även får ett distributionsstöd, vilket innebär att Kulturrådet utan kostnad skickar de litteraturstödda titlarna till huvudbiblioteken i landets alla kommuner. Tusentals böcker har genom åren fått stöd och tagits omhand av de svenska folkbiblioteken.

Jag var länge positiv till litteraturstödet. Numera vet jag inte så noga längre. När jag köpte nyutkomna superintressanta titlar för rena vrakpriset på Kiruna stadsbibliotek för ungefär 15 år sedan förstod jag inte att det rörde sig om litteraturstödda böcker som alla mer eller mindre kommit direkt från tryckeriet.

ANNONS

Min insikt om de litteraturstödda böckernas irrfärder har ökat och jag gladdes inte när jag för ett par år sedan utan kostnad plockade åt mig ett par nyutkomna litteraturstödda titlar vid Gösjöbadet i Högsby i Småland. Böckerna stod uppställda i ett litet skåp utanför korvkiosken och skänktes bort till dåsiga semesterfirare.

En handfull bibliotek har i dagsläget valt att tacka nej till att överhuvudtaget få kulturrådsböckerna tillsända till sig. Enligt en översyn från Kulturrådet (2019) förekommer det även att böcker slängs. Åsidosättandet av kulturrådsböckerna har skett samtidigt som många bibliotek under senare år har haft en krympande budget för egna inköp av böcker.

Vem ska försvara den litterära kvaliteten och mångfalden om inte ens biblioteken gör det?

Böckerna stod uppställda i ett litet skåp utanför korvkiosken och skänktes bort till dåsiga semesterfirare.

Min bok ”Vem är kannibalen?” tilldelades litteraturstöd och hade precis levererats från Kulturrådet till landets bibliotek. Ett par månader hade gått när jag av en tillfällighet kastade ett öga på den låda där Solna stadsbiblioteks utrangerade böcker säljs för en tia. Min bok var något av grande finale på ett flera decennier långt engagemang i ett av världens minst kända konfliktområden och nu låg den där. Huller om buller med andra kulturrådsböcker – nyutkommen och orörd.

Var detta kontentan av mitt långa engagemang för Västpapua? Utrangerad redan innan någon ens försökt. Jag köpte 13 nyutkomna litteraturstödda böcker – inklusive min egen – för det facila priset av 130 kronor. Det blev en tung kasse och jag gick nedslagen hemåt. Just min bok hade köpts in i ett exemplar av Solna stadsbibliotek innan kulturrådsleveransen, men flera andra av de andra nyutkomna titlarna fanns inte på ett enda av Solnas bibliotek.

ANNONS

Biblioteken uppger tids- och resursbrist som orsaker till att kulturrådsböckerna inte ägnas större omsorg. Tyvärr tror jag inte det är så enkelt. Mycket mer borde gå att göra med rätt vilja, engagemang och organisation.

Mycket talar också för att biblioteken i för hög grad genomsyras av den bestsellermentalitet och det vurmande för det redan etablerade som är så spridd i det övriga samhället. Siffrorna styr. Det som säljer bra är bra, det som inte säljer förbises. Det väletablerade hyllas, det okända förbigås. Så får vi också de böcker och den demokrati vi förtjänar. Ett samhälle där det ”udda” och ”annorlunda” hamnar på sophögen.

Tyvärr tror jag bestsellermentaliteten även är spridd bland mindre etablerade författare vars böcker tilldelats litteraturstöd. Eller varför säger inte fler ifrån? Kanske handlar det om skam: Vem vill ensam vandra hemåt om kvällen med en allt för tung skamkasse böcker?

Thomas Petersson är journalist och författare.

LÄS MER:"Don Juan” på Stadsteatern – lika sexuell som vanligt

LÄS MER:Biblioteksvännerna oroade över att bibliotek ska läggas ned

LÄS MER:Så tycker Göteborgspolitikerna om kulturbudgeten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS