Arne Larsson: Därför retade avgångstalet upp högerfolk

Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson avgår efter mindre än ett år på sin post. GP:s politikreporter Arne Larsson förklarar varför, och vad som händer nu.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

På onsdagskvällen kallade Magdalena Andersson till presskonferens och meddelade att hon avgår. Varför?

– Rösterna efter söndagens val är färdigräknade och nu står det klart att det preliminära resultatet står sig. De partier som vill se Ulf Kristersson som statsminister är större. Avståndet växte till och med ytterligare under den slutgiltiga omräkningen, så att det nu skiljer tre mandat.

I det läget fanns det inte så mycket att välja på för Magdalena Andersson. I teorin hade hon visserligen kunnat låta riksdagen avsätta henne, men det är svårt att se poängen i det. Så hon valde, fullt logiskt, att själv ta initiativet.

ANNONS

Var det något som stack ut under presskonferensen?

– Det beror nog lite på vem du frågar. Magdalena Andersson hade knappt ens hunnit prata klart innan sociala medier var fullt med kommentarer från högerfolk som ondgjorde sig över att hon inte gratulerat Ulf Kristersson tillräckligt väl eller ironiserade över att hon sträckte ut en hand till Moderatledaren genom att säga att hennes dörr alltid står öppen om han vill slippa söka stöd av Sverigedemokraterna. Det fanns också en passus om att hon förstår att många är oroade över att SD ges inflytande och där hon manade de andra partierna i regeringsunderlaget att se till att hot och hat inte får utrymme. Även det olämpligt i vissa ögon.

Vad händer nu?

– I och med att rösträkningen är över kan Ulf Kristerssons arbete med att bilda landets nästa regering ta fart på allvar. I ett meddelande på Facebook säger Moderatledaren att han är stolt över förtroendet och att han vill bilda en regering för alla medborgare. Han konstaterade i sitt inlägg att polariseringen i Sverige blivit för stor och att han vill ena, inte splittra.

Moderaterna och Kristdemokraterna har ända sedan den preliminära mandatfördelningen blev klar varit igång med arbetet med att bilda regering. Sedan i måndags har företrädare för Sverigedemokraterna och Liberalerna besökt Moderaternas högkvarter för samtal.

ANNONS

Hur långt de kommit och vilka partier som kommer att sitta i regeringen är ännu oklart, men grundtipset är att det blir M och KD, men inte SD. Hur det blir med Liberalerna är mer oklart. Ulf Kristersson måste helt enkelt väga fördelar mot nackdelar. Det är säkert enklare att få ihop regeringsbygget om han ställer dem utanför. Men samtidigt kanske de är mer lojala och mindre benägna att gå in i konflikter med SD om de får sitta med vid makten.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS