Recept: Friterade vårrullar, nordafrikansk sallad och marockanska köttbullar

Släpp loss dina smaklökar i höst. En fundamental hörnsten i konsten att laga mat handlar om enkelhet, att lära sig vad som passar tillsammans – få ingredienser och bra råvaror. GP:s matskribent Maria Zihammou fördjupar sig i det asiatiska köket, med en avstickare till Marocko.

ANNONS
|

Vinn Maria Zihammous nya kokbok ”Asiatisk mat”

Asiatisk mat som alla kan laga, om det handlar Marias senaste kokbok. I ”Asiatisk mat” visar hon på hur du lätt kan ta fram genuina smaker från det asiatiska skafferiet och servera rätter från Thailand, Vietnam, Japan, Indonesien och Kina, baserade på svenska råvaror. Nu kan du vara med och tävla om boken genom att svara på följande frågor:

  1. Vad är umami?
  2. Vilken är din bästa asiatiska rätt?

Mejla dina svar till tvadagar@gp.se senast den 22/9, de tre vinnarna meddelas via mejl.

Vietnamesiska vårrullar med färska örter och het dressing.
Vietnamesiska vårrullar med färska örter och het dressing. Bild: Stefan Edetoft

Vietnamesiska vårrullar med chilidipp

4 portioner, ca 25 små vårrullar

Vårrullar är perfekt mat att laga och äta tillsammans med familj och vänner, under förberedelserna kan samtalet flöda fritt. Jag använder torkade ark av rispapper som finns att köpa i välsorterade matbutiker eller asiatiska butiker, men du kan även använda frysta och tinade ark, springroll pastry.

50 g tunna vermicelli-glasnudlar

6 krabbklor

400 g räkor

1 morot, medelstor

1 klyfta vitkål, ca 200 g

1/2 purjolök, det vita

2 vitlöksklyftor

75 g böngroddar

1/2 msk mörk sirap

Salt och nymald vitpeppar

25 torkade vårrulleark av rispapper, till fritering

1 msk majsstärkelse

1 msk vatten

ANNONS

Chilidipp:

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 röd thaichili, fint strimlad

2 lime, pressad saft

1/2 dl fisksås

1/2 dl kokhett vatten

2 msk ljus soja, japansk

2 msk socker

1 msk ljus flytande honung

Till fritering:

1 l frityrolja

Till servering:

1 salladshuvud, t ex krispsallad

Plockade färska örter, t ex färsk koriander och mynta

Blötlägg nudlarna i en skål med kallt vatten i tio minuter, häll av vattnet och klipp nudlarna i mindre bitar.

Knäck krabbklorna och pilla loss köttet, dela i mindre bitar. Skala och grovhacka räkorna. Skala och grovriv moroten. Strimla purjolöken i tunna skivor och finhacka. Skala och finhacka vitlöken. Häll ner nudlar i en bunke och tillsätt skaldjur, riven morot, hackad purjolök, vitlök, groddar och sirap. Krydda med lite salt och peppar och blanda runt ordentligt. Lägg ner ett vårrulleark i taget i en bunke med kallt vatten i en minut för att det ska mjukna något i konsistensen. Lägg över på en skärbräda.

Blanda majsstärkelse med vatten i en skål.

Fördela ut ungefär två matskedar fyllning i mitten av vårrullearket, längst ner mot dig. Vik in nederkanten och tryck ihop för att det ska bli tätt. Vik in kanterna mot mitten och pensla den översta kanten med majsstärkelseblandningen för att det ska fästa och hålla tätt. Rulla samman till en tät rulle och lägg upp på ett fat med skarven nedåt. Gör om momentet tills du har 25 rullar.

ANNONS

Blanda samman alla ingredienser till chilidippen och häll upp i en skål.

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull till 160 grader. Fritera vårrullarna i omgångar i några minuter tills de är krispiga. Tänk på att inte lägga ner för många åt gången. Lägg över rullarna på ett fat med hushållspapper för att överflödigt fett ska kunna rinna av. Servera med plockade salladsblad att vira runt vårrullarna och toppa med örter. Servera med chilidippen.

Marockanska köttbullar med färsk tomatsås.
Marockanska köttbullar med färsk tomatsås. Bild: Stefan Edetoft

Marockanska köttbullar med färsk tomatsås

4 portioner

På min smakrika upptäcktsresa till Marocko, min pappas hemland, var den här rätten en riktig fullträff. Milda och aromatiska örter möter saftiga lammfärsbullar som får puttra samman med färska tomater. Fyll en nybakad baguette eller ät brödet till maten.

500 g lammfärs

1 gul lök

2 msk finhackad bladpersilja

1 msk finhackad färsk koriander

1 msk finhackad färsk mynta

1 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 nypa cayennepulver eller chiliflakes

Salt och svartpeppar

Tomatsås:

2 vitlöksklyftor

1 kg tomater, mogna

3 msk olivolja

1 msk finhackad färsk koriander

1 nypa chiliflakes

Salt och svartpeppar

Till servering:

1 dl gröna oliver

1–2 msk grovhackad bladpersilja eller koriander

Färskt bröd, t ex baguette eller ljust surdegsbröd

Lägg ner färsen i en bunke. Skala och riv ner löken. Tillsätt hackade örter, paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar och krydda med lite salt och peppar. Blanda samman och rulla till små köttbullar.

ANNONS

Skala och finhacka vitlöken. Dela tomaterna i halvor och skär bort kärnorna. Riv ner tomatköttet med den grova sidan på ett rivjärn i en skål. Hetta upp oljan i en stekpanna med hög kant och tillsätt hackad vitlök, fräs i en minut och tillsätt riven tomat, hackad koriander, chili och krydda med lite salt och peppar. Låt såsen koka samman i tio minuter utan lock och tillsätt köttbullarna. Koka tills köttbullarna är genomstekta, vänd runt några gånger i såsen.

Toppa med gröna oliver och hackade örter. Servera tillsammans med nybakat bröd som baguette eller ljust surdegsbröd.

Modern nordafrikansk sallad med rostad squash och dadelsirap.
Modern nordafrikansk sallad med rostad squash och dadelsirap. Bild: Stefan Edetoft

Modern nordafrikansk sallad med rostad squash och dadelsirap

4 portioner

Den här rätten åt jag i somras på en liten restaurang i Marrakechs medina. Jag rostar svensk squash, byter ut färska fikon mot saftigt päron och blandar med en nötsmakande dressing på sesampasta och syrlig citron. Avsluta med att ringla över dadelsirap eller granatäpplesirap.

2 dl matvete, durum

1 tsk gurkmeja

Salt och svartpeppar

2 squash, medelstora

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

1 päron, moget

50 g hasselnötter

Vinägrett:

1 msk tahini

2 msk vit balsamvinäger

1 msk citronsaft

1 msk flytande honung

4 msk olivolja

Flingsalt

Till topping:

1–2 msk dadelsirap

1 dl tjock yoghurt

2 msk finhackad bladpersilja

ANNONS

1 msk finhackad färsk mynta

Koka upp 8 dl vatten och tillsätt matvete, gurkmeja och lite salt och peppar. Sjud i ungefär tio minuter tills vetet mjuknat men har gott tuggmotstånd. Häll av överflödigt vatten och låt svalna.

Dela squash i mindre bitar och hetta upp en rejäl stekpanna, låt den bli riktigt het och tillsätt olivolja. Rosta squashen i några minuter tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Skala och skär päronet i mindre bitar och tillsätt i pannan, blanda och dra bort från värmen. Grovhacka nötterna och rosta gyllenbruna i en stekpanna utan fett. Varva gryn med rostad squash och päron på ett fat.

Blanda samman alla ingredienser till dressingen i en skål och ringla ut över salladen. Toppa med dadelsirap, yoghurt, hackade örter och rostade hasselnötter.

Fler recept av Maria Zihammou:

LÄS MER:Recept med sensommarens skaldjur och grönsaker i säsong

LÄS MER:Recept: Krispiga pizzor i romersk stil

LÄS MER:Recept: Italiensk middag med smaker från Bologna

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS