Brittiska ordningen – i skarp kontrast till Trumps kaos

Premiärministern avgick, en ny tog över, drottningen dog och kungen tillträdde. På två dygn visade Storbritannien styrkan i det stabila demokratiska systemet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Britterna har genomlevt dramatiska dagar som saknar motstycke sedan andra världskriget. Att drottning Elizabeth II vid den höga åldern 96 förr eller senare skulle gå bort var väntat. Men dödsfallet sammanföll med politisk turbulens i det styrande konservativa partiet. Den avgående premiärministern hann överlämna ansvaret till sin efterträdare Liz Truss som i sin tur fick drottningens uppdrag att tillträda som ny premiärminister. Det var drottningens sista officiella uppdrag på tisdagen. På torsdagen avled hon.

Brittisk politik är känd för högljutt tonläge, vitala debatter och ibland häpnadsväckande ordväxlingar i underhuset som den tidigare talmannen försökte hålla ordning på med sitt ”order”, ordning. För alla som följde direktsända debatter om brexit, coronarestriktioner, kritiken av Boris Johnson för att ha brutit mot egna proklamerade regler, festande mitt under pandemin, ministrars avgångar och en tuff maktkamp mellan de som ville överta makten låg fältet öppet för en fortsatt politisk turbulens som i värsta fall skulle kunna underminera det demokratiska systemet.

ANNONS

Det måste ha känts snöpligt för Johnson att stå tillsammans med de avsuttna.

Men vid drottningens bortgång visade styrande britter upp sig från sin bästa sida. Det handlar om mer än kortsiktiga politiska vinster och förluster. Storbritanniens framtid ligger i potten.

Från vänster: Labourledaren Sir Keir Starmer, tidigare premiärministrarna Tony Blair, Gordon Brown, Boris Johnson, David Cameron, Theresa May och John Major före ceremonin i St James Palace på lördagen.
Från vänster: Labourledaren Sir Keir Starmer, tidigare premiärministrarna Tony Blair, Gordon Brown, Boris Johnson, David Cameron, Theresa May och John Major före ceremonin i St James Palace på lördagen. Bild: Kirsty O'Connor

När formaliteterna kring Charles III:s tillträde som kung genomfördes under lördagen stod de tidigare premiärministrarna tillsammans: bland dem Tony Blair, David Cameron, Theresa May och Boris Johnson. Det måste ha känts snöpligt för Johnson att stå tillsammans med de avsuttna bakom ett rep medan hans efterträdare sedan några dagar, Liz Truss, var den premiärminister som tillsammans med den nye kungen Charles III och drottning Camilla stod i centrum vid den historiska händelsen.

Men i motsats till Donald Trump, som fortsätter att sätta det amerikanska demokratiska systemet i gungning genom att felaktigt hävda att han inte förlorat presidentvalet och att Joe Biden är en illegitim president, så deltog den annars så ofta bångstyrige Johnson korrekt i det ceremoniel där makten övergår i ordnad form både från en premiärminister till en annan och från en drottning till en kung.

Skillnaden mellan hanteringen av den sköra demokratin i Storbritannien och USA har dessa dagar inte kunnat illustreras bättre.

De senaste dagarnas händelser i Storbritannien sätter därför den politiska turbulensen i USA i ett allvarligt ljus. När brittiska politiker sluter sig samman för att upprätthålla demokratin och – oberoende av politiska uppfattningar – sätta Storbritannien före sig själva så utsätter Donald Trump och hans sympatisörer USA för den allvarligaste krisen sedan inbördeskriget. Inte ens mordet på president John F Kennedy, hans bror Robert och medborgarrättsrörelsens ledare Martin Luther King skakade USA i grundvalarna på det sätt som Donald Trumps vägran att erkänna sig besegrad i ett demokratiskt val.

ANNONS

Hans sätt att vägra delta i det traditionella maktskiftet på Kapitoliums trappa, uppviglingen för att storma Kapitolium och ihärdigt driva linjen att han berövats presidentposten genom valfusk och att den ”djupa staten” är folkets fiende står i bjärt kontrast till hur Storbritannien sköter både övergången från en premiärminister till en annan och från drottningen till kungen under två dygn.

Drottning Elizabeths begravning är en del av en längre sorgeperiod där Storbritannien står enat, oberoende av politiska uppfattningar och synen på monarkin. Det är demokratin som värnas.

USA:s president Joe Biden finns bland alla världsledare på plats vid den största begravningen sedan Winston Churchill fördes till sista vilan 1965.

Hemma i USA fortsätter Donald Trump sin underminering av den amerikanska demokratin veckorna före mellanårsvalet som han också kommer att underkänna om det inte går hans republikaners väg.

Skillnaden mellan hanteringen av den sköra demokratin i Storbritannien och USA har dessa dagar inte kunnat illustreras bättre.

LÄS MER:Så räddade drottning Elizabeth den brittiska kronan

LÄS MER:Charles väg från otrogen och hånad nörd till kung

LÄS MER:Samväldets tid kan på sikt vara över när Elizabeth II är borta

LÄS MER:Landssorg på Londons gator efter drottningens död

LÄS MER:De följde nye kungens tal på puben – hörde inte ett ord

LÄS MER:Folkmassorna samlades för att försöka se sin nya kung

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS