USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte ett barnsjukhus i Kiev på torsdagen. Han utlovar nytt militärt bistånd medan den ryske presidenten Vladimir Putin, genom sitt energivapen, spelar rysk roulette med väst.
USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte ett barnsjukhus i Kiev på torsdagen. Han utlovar nytt militärt bistånd medan den ryske presidenten Vladimir Putin, genom sitt energivapen, spelar rysk roulette med väst. Bild: Genya Savilov

Analys: Vladimir Putin spelar rysk roulette

Sanktionerna skadar inte Ryssland, enligt Vladimir Putin. Men med ökat motstånd i Ukraina trappar han upp energikriget. USA lovar ny miljardhjälp, men väst dras in i en rysk roulette.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Snart sju månader efter den ryska invasionen godkände Putin en ny utrikespolitisk doktrin. Ryska traditioner ska skyddas och främjas och rättigheter för landsmän som bor utomlands uppfyllas, deras intressen säkerställas och ryska kulturella identitet säkerställas", heter det i policyn enligt Reuters.

En legitim rysk inflytandesfär går från Baltikum till Centralasien. Samarbetet ska stärkas med bland annat Kina och Indien och utbrytarregionerna i Georgien och Ukraina.

Men i kriget ser det inte ljust ut för Putin. En femtedel av Ukraina är ockuperat. Men i strider kring Charkiv i nordost och Cherson i söder ökar ukrainska förband pressen och avancerar, utrustade med vapen från bland annat Sverige.

ANNONS

Samtidigt rapporterar västliga källor att Ryssland, efter stora förluster, vänder sig till länder som Iran och Nordkorea för att få attackdrönare, artilleri och raketer. Det vittnar om en viss desperation. Men det ger också en bild av Putins värld efter den 24 februari: som en repris på den gamla uppdelad i öst och väst.

Oro inför en katastrofal vinter

På torsdagen kom den nya premiärministern Liz Truss med ett åtgärdspaket för att hjälpa britterna inför vad som kan bli en katastrofal vinter under skenande energikostnader. EU--kommissionen föreslår bland annat ett pristak för rysk gas inför ett krismöte mellan unionens energiministrar på fredagen.

– Vi måste minska Rysslands intäkter som Putin använder för att finansiera detta fruktansvärda krig i Ukraina, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Ryske presidenten Vladimir Putin vid ett östekonomiskt forum i Vladivostok på onsdagen.
Ryske presidenten Vladimir Putin vid ett östekonomiskt forum i Vladivostok på onsdagen. Bild: Sergei Bobylev

Vladimir Putin svarar med att vara beredd att riva upp kontrakt i händelse av pristak och att inte leverera gas, olja, kol och eldningsolja ”om det strider mot våra intressen”. Vid ett ekonomiforum i ryska Vladivostok på onsdagen fördömer han västs sanktioner som ekonomisk aggression och en "feber" som utgör ett hot mot hela världen.

För européer offras livskvaliteten medan fattigare länder förlorar tillgången till mat, enligt Putin som säger sig ha minimerat effekterna av sanktionerna för ryska företag:

ANNONS

– Jag är säker på att vi inte har förlorat någonting och vi kommer inte att förlora någonting. Ryssland kommer att gå ur kriget med sin suveränitet stärkt, är hans budskap.

För att kompensera minskade inkomster från Europa, vänder han sig österut. Ett nytt infrastrukturprojekt diskuteras för att leverera gas till Kina via Mongoliet. Nästa vecka väntas de ryska och kinesiska ledarna att träffas.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tror inte att västvärldens "provokativa" politik gentemot Ryssland är korrekt. Nato-landet Turkiet har inte infört sanktioner och Erdogan har nära kontakt med Putin, även om han stöder Ukraina i konflikten. Erdogan som nu öppet hotar Nato- och EU-landet Grekland med militär i en lång konflikt om gränser och naturtillgångar.

Även Ungern är ett frågetecken med ett stort ryskt energiberoende. Budapest protesterade nyligen mot en förlängning av EU:s sanktioner och krävde att tre ryska affärsmän skulle tas bort från sanktionslistan.

USA: Nytt militärt bistånd för miljarder

USA:s utrikesminister Antony Blinken utlovade i Kiev på torsdagen ett ökat militärt bistånd värt mer än 2 miljarder dollar till Ukraina och andra europeiska länder som "mest potentiellt riskerar framtida rysk aggression". Pengarna ligger ovanpå ett paket på 675 miljoner dollar med tunga vapen, ammunition och pansarfordon för Ukraina. Det tillkännagavs försvarsminister Llloyd Austin vid ett Nato-möte om Ukrainakrisen i Tyskland på torsdagen.

ANNONS

Ännu håller väst samman, i Nato och EU. Men ju längre kriget pågår och kriserna fördjupas, desto mer ökar farhågorna för att oenighet. Som i USA efter mellanårsvalet i november om republikaner, under den Putinvänlige ex-presidenten Donald Trumps inflytande, vinner. Vid ett kampanjmöte i Pennsylvania framhöll han de enorma kostnaderna för USA:s stöd till Ukraina.

Putin vill inte bara erövra Ukraina. Han utmanar det demokratiska väst och vill söndra och splittra i ett hybridkrig. Det är en rysk roulette både bildligt och bokstavligt.

LÄS MER: Atomhotet ökar i Ukraina – kraftverk beskjutet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS