Ska kommunen rädda Drömmarnas kaj?

Situationen för Konstepidemin, KKV och Drömmarnas kaj har varit en följetong under året. De förstnämnda står inför kraftiga hyreshöjningar, den sistnämnda inför bortforsling. Karin Pleijel (MP) tycker att hyresmodellen för kulturverksamheter är bristfällig, Hampus Magnusson (M) vill ha ordning och reda.

ANNONS
|

Göteborgs stad har sjösatt en ny hyresmodell för kulturverksamheter som hyr lokaler av kommunen, vilket gör att kollektiv och ateljéföreningar som KKV och Konstepidemin står inför stora hyreshöjningar. Att trafikkontoret under våren bestämde sig för att röja upp Drömmarnas kaj, en mångårig fristad för konstnärer, gjorde att vissa började ana kulturskymning i Göteborg.

Moderaten Hampus Magnusson tycker att trafikkontorets beslut är helt i sin ordning.

– Vi väntar med att utveckla det området, men kajen i sig är i kraftigt behov av upprustning och då måste en del av båtarna flyttas. Det är en säkerhetsfråga. Sedan välkomnar jag att den miljön så långt det går bevaras, och där har man nu ett avtal med båtföreningen. Det man har beslutat är att det ska städas upp på kajen. Det står bland annat en husvagn där utan tillstånd, och någon ordning får det vara även i kulturlivet. Om jag hade ställt en husvagn i din trädgård är inte det heller okej.

ANNONS

Ska Konstepidemins hyror höjas enligt plan?

– Vi är glada att de har skakat hand och satt bläck på pappret, det vore konstigt om jag som politiker sa att något annat skulle gälla. Fastighetskontoret gör detta delvis för att bevara byggnaderna, så att man kan ha verksamhet där även i framtiden. Nu har vi ett avtal som gör att konstnärerna kan vara kvar, och att byggnaderna, som är göteborgarnas, ses efter.

Det finns konstnärer som flaggat för att de inte kommer att ha råd med den högsta hyresnivån som uppnås om några år, är det ett problem?

– Det är fortsatt ganska låga hyror, men det är svårt för mig att kommentera enskilda aktörers tyckande. Det viktiga är att Konstepidemin har träffat ett avtal.

Tre kulturpolitiska förslag från Moderaterna

Inför ROT-avdrag för filmskapare

Moderaterna anser att det svenska filmstödet behöver göras om. För att konkurrera med andra länder, som bland annat erbjuder skatterabatter för filminspelningar, vill de inför ett slags ROT-avdrag för filmbranschen. De vill även utreda Filminstitutets utdelning av stöd, för att undvika ”indirekt styrning” av filmers innehåll.

Inför entréavgifter på statliga museer

Fri entré på statliga museer är en fråga som böljat fram och tillbaka med regeringsbytena sedan den infördes första gången 2004 av den dåvarande S-regeringen. Moderaterna lät den till slut vara kvar när de fick igenom sin budget 2018, men deras hållning är alltjämt att reformen främst gynnat vuxna i storstäder och turister. De pengar som går till reformen skulle kunna gagna museer över hela landet, oavsett huvudman, menar partiet.

Begränsa public service

Moderaterna tycker att public service ska vara ”smalare och vassare”. Det innebär att SVT, SR och UR ska göra högkvalitativ och opartisk journalistik, och kulturproduktioner som inte görs av kommersiella bolag. Ren underhållning och större sportevenemang ska i stället levereras av kommersiella aktörer – i regel. Enligt Moderaternas senaste kulturpolitiska förslag finns det nämligen vissa stora produktioner som ändå kan passa i public service, men det är oklart vilka det skulle röra sig om.

Ska kulturverksamheter ha rätt till lägre hyror än andra verksamheter, till exempel genom att få tillgång till subventionerade, kommunala lokaler?

– Vi har en ny hyresmodell, som vi har ett brett stöd bakom. Den säger att det ska vara ett tydligt och rent stöd. Det blir väldigt otydligt om man ger ett indirekt stöd, om du till exempel via hyran stöder en verksamhet och inte en annan. Då är det bättre att hyrorna är vad de är, och så får kulturnämnden avgöra om det behövs mer stöd. Det blir mer transparent och lättare att granska. Sedan ska vi utvärdera den här modellen och konsekvenserna av den runt årsskiftet. Då har alla möjlighet att yttra sig, även kulturnämnden.

ANNONS

Ska mer flexibla regler ibland tillåtas för att möjliggöra ett fritt kulturliv, såsom vid Drömmarnas kaj?

– Från stadsbyggnadskontorets och byggnämndens sida försöker vi alltid vara så flexibla vi kan, men det handlar också om myndighetsutövning – och då måste alla följa reglerna. Men som vid nybyggnationen intill Lundbybadet, där ska bottenplan bestå av något vi kallar ”bokaler”. Det är en flexibel detaljplanslösning som ska ge mer liv i byggnaden. Man kan till exempel ha en ateljé eller ett galleri och sedan ett sovloft. Så länge man följer lagar och regler är det trevligt med en fritt kulturliv, kommer det in en anmälan till oss är vi tvungna att agera. Det måste ändå vara någon ordning i en kommun, lagar och regler måste följas.

Karin Pleijel (MP): ”Ser ett behov av fler billiga lokaler”

Miljöpartisten Karin Pleijel har engagerat sig i frågan om Konstepidemin, Drömmarnas kaj och KKV, och bland annat lagt förslag i kommunstyrelsen om att skjuta upp Konstepidemins hyreshöjningar och att se över ”det fria kulturlivets villkor i Göteborg”.

– Jag tycker det är viktigt att kommunen förstår att det unika med kulturen är man har en bredd. Att Göteborg mår väldigt bra av att vi har olika typer av kulturutövare och kulturkonsumtion, så man inte tappar det som faktiskt är unikt, som gör att Göteborg har en själ, säger Karin Pleijel till GP.

ANNONS

Ska kulturverksamheter ha rätt till lägre hyror?

– Man måste vara flexibel och lyhörd för de behov som kulturen har, och då kan hyressättning vara ett verktyg – eller andra bidrag som justerar för den höjningen. Vi vill att konstutövare ska kunna få subventionerade lokaler, så som hyresmodellen var tänkt. Men den nuvarande hyresmodellen är inte tillräcklig, den matchar inte behoven. Vi ser behov av fler billiga lokaler.

Är det bättre med låga hyror eller att kompensera höga hyror med bidrag?

– Hyrorna har väldigt mycket med själv byggnaden att göra, så på ett sätt är det mer transparent att hyran är kopplad till det och att bidragen är kopplade till verksamheten man vill stötta.

Miljöpartiets kulturpolitik

Bygg ett kulturhus i Biskopsgården

Kulturhuset i Bergsjön har precis öppnat, och nu vill Miljöpartiet i Göteborg börja planera för nästa bygge: i Biskopsgården. Ett kulturhus skulle till exempel kunna stå vid Vårväderstorget, enligt kommunalrådet Karin Pleijel, och innehållet skulle tas fram tillsammans med invånarna i Biskopsgården. Kostnaden för kulturhuset i Bergsjön landade på runt 145 miljoner kronor.

Inrätta en konstnärsfond

Sedan 1990-talet har Miljöpartiet velat inrätta en fond för bild- och formkonst, till stöd för verksamma konstnärer. Fonden skulle finansieras av en procentuell avgift som tas ut i samband med den andrahandsförsäljning, och skulle i sin tur kunna finansiera produktionen av ny konst. Ett liknande system är redan i bruk i Norge. Förslaget har fått stöd i riksdagen, men ännu inte införts.

Ge Göteborg en stadsantikvarie

Miljöpartiet i Göteborg vill anställa en stadsantikvarie för att skydda stadens äldre byggnader vid stora bygg- och trafikprojekt. Liksom stadsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren skulle antikvarien vara med i planeringen av staden till- och ombyggnader. Det finns redan byggnadsantikvarier på kommunen, men Miljöpartiet anser att det behövs en tyngre tjänst med ett övergripande ansvar. En stadsantikvarie finns exempelvis i Mölndals kommun.

Flera konstnärer på Konstepidemin har sagt att de inte kan stanna kvar när hyran väl är uppe på den slutgiltiga nivån.

– Där gäller det att ha stora öron och förstå hur vi kan gynna ett fritt konstliv här på Konstepidemin, om det är via hyran eller andra stöd från staden, till exempel ateljéstöd.

Drömmarnas kaj är en relativt irreguljär kulturmiljö. Under vilka villkor ska konstnärerna där få verka – är det värt att åsidosätta vissa regler för att de ska kunna vara kvar?

ANNONS

– Jag tror man måste förstå att verksamheten som finns där har byggts upp under lång tid, river man den kommer den inte tillbaka. Sedan har kommunen ett uppdrag att allmänheten ska kunna komma till på allmänna platser. Jag vet att det just nu pågår något slags dialog mellan konstnärerna och förvaltningen, jag hoppas man hittar en konstruktiv väg så att konstmiljön kan ligga kvar och skapa mervärde för göteborgarna. Det finns också ett Göteborgsförslag som fått över 700 röster som inte behandlats än, så frågan kommer komma upp till politikerna – då självklart för oss att stödja det.

Sådana här platser växer ofta upp på platser där det råder lite osäkerhet om vad som gäller, rivningskontrakt eller tomma tomter. Kan det vara okej att det är så?

– Det ligger väl lite i kreativitetens kärna att det inte är så fyrkantigt, och helt planerat, utan att det finns utrymme för det kreativa. Konst och kreativitet är någonstans människans innersta väsen, det som gör oss unika, då behöver vi förstå vad det är som gör att den här kreativitet gynnas – eller kullkastas.

Sakfrågan: Konstepidemin och Drömmarnas kaj

Under försommaren 2022 kunde GP rapportera om att fastighetskontoret ville höja hyran för Konstepidemin till det dubbla, annars skulle föreningen sägas upp från sina lokaler.

Det ledde till att över 10 000 personer skrev under en namninsamling för att rädda konstcentrumet. Debatten om kulturens villkor i staden blossade också upp på nytt.

Dagen före midsommar skrevs ett nytt hyresavtal mellan föreningen och fastighetskontoret, som innebar en gradvis hyreshöjning under sex år.

I samma veva bestämde sig trafikkontoret att Drömmarnas kaj behövde röjas upp inför en hyresavtalsöverlåtelse till fartygsföreningen vid Gullbergskaj.

Området har under många år lockat till sig musiker, poeter och konstnärer, som byggt upp en särpräglad kulturmiljöer. Kommunen menar att många båtar är i dåligt skick och att kajen behöver rustas upp, vilket innebär att även de utsmyckade containrar som står där behöver forslas bort.

Ett medborgarförslag lämnats in till kommunen med rubriken ”Bevara Drömmarnas kaj!”. Där krävs att containrarna får stå kvar och att boende så väl som besökare ska involveras i kajens framtida utveckling.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS