Viltolyckor med rådjur är vanligast i Göteborg och kranskommunerna.
Viltolyckor med rådjur är vanligast i Göteborg och kranskommunerna. Bild: Hasse Holmberg

Högsäsong för viltolyckor – så undviker du dem

Det gröna börjar sakta övergå till orange. I naturen alltså – hösten är på ingång.
Men även i trafiken börjar varningens färg att lysa. Förutom stickade tröjor och värmeljus är hösten också viltolyckornas högsäsong.
– Vi är inte säkra bara för att vi bor inne i stan, säger Anders Blomgren, länsansvarig för viltolyckor vid polisen.

ANNONS
|

Vare sig vi vill eller inte väntar hösten efter nästa krök. Sommarkläderna packas ner i lådor och byts ut mot stickade tröjor, solnedgången ersätts av sken från värmeljus och istället för att hänga på stranden åker många ut i skogen för att plocka svamp eller bär.

– Det klart att vår rörelse i skog och mark kan störa, men det är nog ganska marginellt, säger Anders Blomgren, länsansvarig för viltolyckor vid polisen i region Väst, och syftar på viltolyckornas högsäsong som nu är på ingång.

Att just hösten är högsäsong för viltolyckor beror på flera saker. Dels på grund av att djur som älg, dovhjort och vildsvin är inne i sin brunstperiod, dels för att bönderna skördar sitt spannmål.

ANNONS

Djuren rör sig alltså extra mycket. Speciellt i gryning och skymning, som ofta också sammanfaller med högtrafiken på vägarna.

– Min övertygelse är att vi tvåbeningar ser mycket sämre när det blir mörkt, men vi kör ändå lika fort som när det är ljust, säger Anders Blomgren.

Anders Blomgren, länsansvarig polis för viltolyckor i Västra Götaland.
Anders Blomgren, länsansvarig polis för viltolyckor i Västra Götaland. Bild: Privat/Arkivbild

Rådjursolyckor vanligast

Hittills i år har det enligt Nationella Viltolycksförbundet skett 1 139 viltolyckor i Göteborg och dess kranskommuner. Under hela förra året inträffade 2 866 olyckor med vilt i samma område.

Vanligast är olyckor med rådjur.

– Vilt kan finnas på alla vägar. Oavsett om det finns viltstängsel eller inte. Så se till att hålla hastighetsbegränsningen. Den är satt av en anledning, säger Anders Blomgren.

Alla vägar innefattar såväl stora vägar som mindre sådana inne i tätorterna, menar Blomgren. Under den senaste tiden har rådjur och vildsvin tagit sig allt längre in i bebyggelsen.

– Vi är inte säkra bara för att vi bor inne i stan, säger han och fortsätter:

– Det var inte så länge sedan jag själv var nära att krocka med ett rådjur på Redbergsvägen i centrala Göteborg.

Kan dömas för jaktbrott

Skulle olyckan vara framme ska du som förare alltid lyfta luren och slå 112. Om du inte anmäler en viltolycka riskerar du att dömas för jaktbrott.

ANNONS

– När man ringer 112 görs en bedömning av vilken insats som behövs. Är det en jägare som behövs för eftersök av ett skadat djur eller avlivning på olycksplatsen skickar polisen ut det, säger Anders Blomgren.

Får man avsluta djurets lidande på egen hand?

– Det får man – om man vet hur man ska göra och inte förvärrar situationen. Anmälningsplikten till polisen ligger dock fortfarande kvar.

Utöver anmälningsplikten är det också viktigt att märka ut olycksplatsen. Det hjälper jägarna att leta rätt på det skadade djuret om det försvunnit in i skogen. Målet är alltid att förkorta djurets lidande så mycket det bara går.

– Just detta, att märka ut olycksplatsen, kan vi generellt bli mycket bättre på. Ofta är vi stressade till jobbet eller på väg någonstans vilket gör att vi glömmer bort det, säger Anders Blomgren.

Anders Blomgrens tre tips för att undvika viltolyckor

Håll hastighetsbegränsningen:

– Den finns där av en anledning. Kör saktare när det är mörkt.

Tänk att det vilt finns på alla vägar:

– Att det finns viltstängsel är ingen garanti. Djur kan ändå finnas på vägen.

Ha ett vidgat seende:

– Försök att inte bara titta rakt framför sig. Att ha lite koll i skogsbrynet är alltid bra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS