Vad drar mest el i hemmet – listan på vanliga energitjuvarna

För en kilowattimme kan du dammsuga en timme eller låta mobilladdaren sitta i vägguttaget i 125 dagar. Men du kan knappt duscha varmt i tre minuter. Genom att ha koll på effekten på dina hushållsapparater i hemmet kan du spara mycket pengar när elräkningen ska betalas.

ANNONS
|

Den här artikeln publicerades i september 2022.

I augusti slog elpriset rekord för område SE3 Stockholm, där bland annat Göteborg ingår, och SE4 Malmö, med medelpriser på mellan 2 till 3 kronor kilowattimmen. Aldrig tidigare sedan 2011, då Sverige delades in i fyra elområden, har medelpriset för en månad varit så högt.

Vad kostar en kilowattimme? (kwh)

I början av september låg dagspriset på nästan fyra kronor kilowattimmen för område SE3 och strax över fem kronor för område SE4, enligt siffror från Nord Pool.

Det är en kilowattimme

En kilowattimme är ett sätt att mäta energi. Watt är måttenheten på effekt (W). För att räkna ut effekten i kilowatt dividerar man med 1 000. En dammsugare kan exempelvis ha en effekt på 600 watt och en glödlampa 40 watt. Det är detsamma som 0,6 och 0,04 kilowatt.

För att få fram hur mycket energi som en viss apparat använder multiplicerar du effekten med tiden apparaten används. Resultatet visar antalet kilowattimmar (kWh), där h står för timmar.

Till exempel: En glödlampa med effekten 40 watt som används i sex timmar förbrukar 0,24 kilowattimmar. (0,04 kw x 6h = 0,24 kwh). För att en likadan glödlampa ska förbruka 1 kilowattimme måste den alltså användas i 25 timmar på full effekt. (1 kwh/0,04 kw = 25h).

Prisökningarna drabbar framförallt den som idag har ett rörligt avtal, men även de flesta fasta elprisavtalen ligger just nu (med ett års bindningstid) på runt tre till fyra kronor per kilowattimme för en villa med genomsnittlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar per år, enligt Elpriskollens jämförelse.

ANNONS

Sakerna som drar mest el i hemmet

Hur ska man då tänka för att dra ner på kostnaderna? Av allt i hemmet som slukar flest kilowattimmar står oundvikligen uppvärmningen och varmvattnet för den största notan. Att duscha varmt i tio minuter förbrukar cirka fyra kilowattimmar (25 000 watt), motsvarande ungefär två timmars torktumling eller att använda en 40 watts glödlampa i 100 timmar.

Med ett elpris på 3 kronor per kilowattimme skulle det kunna innebära att varje dusch kostar 12 kronor. Därför kan det vara klokt att se över hushållets varmvattenförbrukning.

Så länge räcker en kilowattimme

Du kan använda en infravärmare i 30 minuter.

Du kan använda en hårtork i 37,5 minuter.

Du kan ha en spisplatta på i 40 minuter.

Du kan använda mikrovågsugnen i 65 minuter.

Du kan använda en vattenkokare i 40 minuter.

Du kan dammsuga i 67 minuter.

Du kan använda en brödrost i 60 minuter.

Du kan använda en LED-lampa på 4 watt i 250 timmar.

En laddare till mobiltelefonen kan sitta i uttaget i 3 300 timmar.

En digitalbox kan stå på i 111 timmar.

Källa: Energimyndigheten (listan är från 2014)

– Man kan spara upp till 40 procent bara genom att byta ut sina duschmunstycken och kranar till effektiva kranar, säger Helena Holm på Energimyndighetens Testlab som undersöker energianvändning och funktion hos hushållsprodukter.

Helena Holm, projektledare på Energimyndighetens testlab.
Helena Holm, projektledare på Energimyndighetens testlab. Bild: ADAM AF EKENSTAM

Välj rätt tvättmaskin

Förutom värmen är det viktigt att ha koll på vilken energiklass man har på sina vitvaror, samt hur gamla de är. Idag finns det krav på att exempelvis ekoprogrammet på en tvättmaskin ska ge både låg energianvändning och resultat. Hur effektiv produkt är går att se på energimärkningen.

– När vi pratar om smartare energianvändning inkluderar vi att produkten har låg energianvändning i förhållande till sin funktion. Typexemplet är en tvättmaskin som inte tvättar rent. Den kan dra lite hur lite el som helst, men den är inte energismart. Därför finns det krav på att tvättmaskinerna ska tvätta rent, välj det energimärkta eco-programmet, säger Helena Holm.

ANNONS

Energimärkning

Från och med 2021 ändrades energimärkningen för bland annat vitvaror inom EU från skalan A+++ till D till en skala som går från A till G.

Alla produkter har dock inte ändrats ännu, utan det sker successivt. Torktumlare är ett exempel på en produktgrupp som har kvar den gamla märkningen. Alla produkter i en grupp har samma typ av märkning, så att de går att jämföra med varandra.

Den gamla skalan går inte att översätta rakt av till den nya, eftersom de bakomliggande testerna och beräkningarna har förändrats.

Här finns mer information om energimärkningen.

Men även med energismarta produkter i hemmet bör man ser över hur man använder dem understryker hon.

– Försök till exempel att fylla tvättmaskinen så du inte behöver tvätta lika ofta, och sänk temperaturen.

En riktig energitjuv som många kanske inte tänker på är ugnen, enligt Helena Holm. Att köra en ugn med effekt på 1500 watt två timmar kan kosta över 8 kronor med ett elpris på 3 kronor kilowattimmen.

– Det som drar allra mest är att värma upp ugnen, och då kanske man ska tänka att man lagar till hela middagen i ugnen när man ändå är igång, säger hon.

Hur mycket el drar ett kylskåp?

Ett annat vanligt tips är att låta ugnen stå öppen när man är klar med matlagningen, för att på så sätt släppa ut värmen i bostaden.

Men av allt som går på el hemma, vad ska jag stänga av först för att spara pengar?

– Vad du än gör så är det bra att du gör det du kan. Sänk temperaturen i en del av huset, stäng av saker som inte används. Släck lamporna och ta ur laddare. En tv och en dataskärm kanske inte drar så mycket, men har man flera stycken kan det dra en del.

ANNONS

Fler och fler skaffar sig smarta produkter i hemmet. Hur dessa produkter som kanske ständigt måste vara uppkopplade påverkar energianvändningen är inte helt klart, enligt Helena Holm.

– De här produkterna har vi precis börjat titta på. Rätt designade kan de ju hjälpa oss att spara energi, men fel designade kan de bidra till en ökad energianvändning.

– Till exempel robotdammsugare har inte samma krav på låg energianvändning och bra dammupptagning som vanliga dammsugare för hemmet. Men det går inte att säga om robotdammsugare är bättre eller sämre än vanliga dammsugare ur energianvändningssynpunkt. Energianvändning för dammsugning beror på hur stor golvyta du har och hur ofta och länge du dammsuger.

”Den bästa kilowattimmen är den som aldrig används”

Men det finns inga genvägar till den lägsta energiförbrukningen menar Helena Holm. I slutändan blir priset på elräkningen en konsekvens av hur ofta och länge man använder sina hushållsprodukter.

– Den kilowattimme som aldrig behöver användas är trots allt den bästa kilowattimmen, säger hon.

Tips på energismarta vanor

  • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj eko-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eko-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Använd klädstrecket. Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Skippa standby. Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys: +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  • Duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

Källa: Energimyndigheten

LÄS MER:Elbolagets uppmaning till kunderna: Lägg undan 50 000 kronor till vinterns el

LÄS MER:Göteborgsbolagets lösning på elbristen: Bygga 17 nya små kärnreaktorer i Sverige

LÄS MER:Ökad risk för strömavbrott i vinter

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS