Det vet vi om offensiven mot Cherson

Från att mest ha legat hårt på försvaret har Ukraina nu inlett en motoffensiv för att ta tillbaka Cherson. Striderna befinner sig i ett tidigt skede, men hur det går för ukrainarna kan komma att avgöra det framtida västliga stödet för landet.

ANNONS
|

I måndags inledde en Ukraina en motoffensiv mot den delvis ockuperade regionen Cherson och det kan komma att bli det största ukrainska anfallet man hittills sett under kriget. Men just nu menar experterna att det råder en gedigen operationssekretess, där båda parterna har lagt locket på om vad som händer i området.

Peter Haldén, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, säger att det är viktigt att komma ihåg att krig är väldigt oförutsägbara.

– Dels råder det ju ett informationskrig för båda sidorna, där man vill prata om den andra sidans förluster. Och sen är det för tidigt att säga någonting om hur det går. Vi kan inte följa det i realtid och man måste vara källkritisk, säger Peter Haldén.

ANNONS
Peter Haldén, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
Peter Haldén, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan. Bild: Försvarshögskolan

– En offensiv tar tid, men i dag är vi så vana vid att få omedelbara svar men det här tar verkligen tid. Den förväntan är verkligen farlig för Ukraina, säger Peter Haldén

Då Cherson var den första stora ukrainska staden som intogs av ryssarna menar Peter Haldén att det finns fördelar om man lyckas ta tillbaka just den staden.

– Man skulle tillfoga Ryssland ett tydligt nederlag som de inte kan förklara bort, säger Peter Haldén.

– Att ryska offensiver inte gått så bra kan man förklara bort för ryska hemmapubliken, och säga att man byter fokus. Men att behöva ge upp en större stad är tuffare att sälja in.

Floden kan bli nya frontlinjen

Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, menar att beskedet om en motoffensiv inte var oväntat, men att många analytiker trodde att det kunde dröja till våren.

– Det har inte varit en hemlighet att Ukraina planerat att försöka inleda en offensiv mot Cherson. Så i och med det har man förlorat överraskningsmomentet, säger Ilmari Käihkö.

Under de senaste veckorna har Ukraina bland annat förstört de broar som leder in till staden, vilket försämrat förutsättningarna för ryssarna att föra in ny materiel och förstärkningar – men även förutsättningarna för att kunna ta sig därifrån.

ANNONS

Ryssarna har haft flera månader att bygga försvarslinjer och Käihkö menar att det finns minst tre stycken som ukrainarna måste ta sig igenom innan man kan börja strida inne i Cherson. Om Ukraina lyckas ta över området så kan Dnepr-floden komma att bli den nya frontlinjen.

– Ryssarna är utsatta i Cherson eftersom de måste ta sin logistik över floden. Om Ukraina tar över området så har de däremot svårt att fortsätta precis på grund av floden. De har ju förstört broarna för att kapa ryssarna från logistiken, men kommer att ha svårt att ta sig över floden av samma anledning, säger Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan. Bild: Henrik Montgomery/TT

En faktor som ukrainarna har mot sig nu är tid. Motoffensiven har inletts relativt sent på året och man har inte så mycket tid på sig innan hösten och det dåliga vädret drar in.

– Om vi inte ser tydliga resultat innan det börjar regna och leran kommer, så kommer markoperationerna att bli mycket svårare, säger Ilmari Käihkö.

– Då väcks frågor om Ukraina faktiskt har en förmåga att ta tillbaka det här området från Ryssland.

Stor risk för Ukraina att ge sig på motoffensiv

Ilmari Käihkö menar att Ukraina genom motoffensiven tar sig an en enorm risk – både militärt och politiskt.

ANNONS

– De internationella förväntningarna är besvärliga för Ukraina. De vill göra en politisk poäng av motoffensiven samtidigt vill de dämpa förväntningarna om den ifall det inte går vägen, säger Ilmari Käihkö.

– Vi vet inte hur många styrkor Ukraina har. Men om de satsar mycket på en motoffensiv och misslyckas, så kan det innebära även en politisk förlust.

Enligt Peter Haldén är både de ryska och de ukrainska styrkorna ganska utmattade. Han säger att frågan för Ukraina är hur mycket de kommer att vilja satsa på en offensiv och ta tillfället i akt om de tror att motståndaren är relativt nedbruten.

– De har utkämpat försvarsstrider sedan 2014, något som de är väldigt duktiga på. De använder sig av ett rörligt försvar, lockar in fienden i bakhåll, slår till och drar sig tillbaka. De är bättre med alla mått mätt att röra sig i små förband och utnyttja terräng än vad Ryssland är. Men det återstår att se är hur duktiga ukrainarna är på att anfalla, säger Peter Haldén.

Ett bästa scenario för Ukraina skulle vara att de lyckas inta och rent av befria Cherson eller regionen.

– Att ta tillbaka områden skulle vara en bra boost för befolkningen. Och det skulle visa västländerna som ger vapen till Ukraina att ”titta, det lönar sig, ni måste fortsätta stödja oss”. Det allra sämsta vore om de kör fast, men envisas med att fortsätta en offensiv där de förlorar manskap och materiel, säger Peter Haldén.

ANNONS

– Det är svårt att veta när ska man avbryta för man ska inte ge upp för tidigt. Så när säger man att ”det här går inte” och inser att man har problem som gör att man måste dra sig tillbaka.

LÄS MER:Ukraina: Rysk attack mot stad vid kärnkraftverk

LÄS MER:Experten: Andra halvåret blir avgörande för kriget

LÄS MER:Soldater från stålverket Azovstal i Mariupol riskerar dödsstraff

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS