Stavning, fördomar och förtroende

Häromdagen hade jag parkerat vid ett köpcentrum. När jag kom tillbaka satt något som såg ut som ett vykort på vindrutan. Bilden visade en solnedgång med Älvsborgsbron i förgrunden.

ANNONS
|

Det visade sig vara reklam för ett av de mindre politiska partierna i kommunvalet, och baksidan innehöll information om partiet. Jag bortser nu helt från det politiska innehållet och nöjer mig med att kommentera den mest självklara delen av den språklig formen, nämligen stavningen.

Där finns två felstavade ord. Det ena är åtgärdena i stället för åtgärderna. Det andra, och mer sensationella, är komunnen i stället för kommunen. Ett politiskt parti som ställer upp i kommunvalet borde se till att stava kommunen korrekt (komunnen är annars en kreativ synonym till mulen).

Spelar det någon roll hur man stavar? Lite stavfel får man väl stå ut med, och alla kan ju inte vara så duktiga på att stava.

ANNONS

Som så mycket annat beror det på sammanhanget. Det är skillnad på privat och offentlig kommunikation, liksom på vem avsändaren är. Ett stavfel på en lapp från barnens fotbollstränare väcker inte samma fundersamhet som ett stavfel från deras klassföreståndare. Och för ett politiskt parti spelar det definitivt roll.

För att uttrycka saken drastiskt: Vill vi att ett parti som stavar fel till kommunen ska ansvara för kommunens budget?

Det må vara fördomsfullt att jaga upp sig över ett par stavfel, men många gör det, och det finns en uppenbar risk att avsändaren förlorar i förtroende.

Men, vänta nu, det är väl klart att de kan stava, det var ju bara ett slarvfel. Jo, det var säkert ett slarvfel, men inte heller slarvfel är förtroendeskapande. Stavningsslarv behöver inte leda till budgetslarv, men noggrannhet i såväl kommunikation som politisk praktik är att föredra.

Till sist en mer allmänt formulerad reflektion. Här har vi en organisation, ett parti, som lägger ner många arbetstimmar på att formulera ett övertygande budskap. Sedan läggs det pengar på att trycka upp vykorten. Med den nerlagda arbetsinsatsen och produktionskostnaden är det förbryllande att ingen tagit på sig uppgiften att kolla något så självklart som stavningen.

Så ett gott råd till den organisation som lägger ner tid, kraft och pengar på att skriva en övertygande text är att ägna några minuter och en halv promille av kostnaden åt att titta över texten. Stavningen är den mest självklara delen av textens formalia, där finns verkligen rätt och fel. Det finns många andra språkliga detaljer där valet inte är lika entydigt. Stavningen bjuder sällan på något handlingsutrymme.

ANNONS

En offentlig text ska helt enkelt vara korrekt stavad. Man vinner kanske inte förtroende genom att stava rätt, men man kan förlora förtroende genom att stava fel. Och att stava fel till kommunen inför ett kommunval är ett lite väl pikant sätt att lämna språkvårdsmålet vidöppet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS