Regeringen: Vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser

Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser. Det säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff idag.

ANNONS
|
Finansminister Mikael Damberg.
Finansminister Mikael Damberg. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen kommer att lägga fram ett förslag som ska underlätta för hushåll och företag att tackla höjda elpriser i vinter. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff under onsdagen, tillsammans med finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar (S).

– Vi vill införa ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna, säger statsministern.

30 miljarder till hushållen

Moderaterna har redan presenterat ett liknande förslag, med ett högkostnadstak efter norsk modell. Regeringens förslag kommer dock vara dubbelt så stort och omfatta 30 miljarder kronor till hushållen, säger Andersson. Dessutom kommer även företag inkluderas i förslaget, vars totala omfång uppgår till 60 miljarder kronor.

– Redan innan Ukraina har Ryssland använt energisektorn som krigsföring och påtryckning. Priset på gas högre än någonsin. I land efter land slår priserna i taket. Det finns osäkerhet och oro hos många svenskar, inte minst i södra Sverige, säger finansminister Mikael Damberg.

ANNONS

Elpriserna i södra Sverige har fortsatt att rusa senaste tiden och prognoserna för elpriset i vinter är illavarslande – i södra Sverige kan det i värsta fall handla om att flera kronor per kWh blir ”normalt”.

Förslaget kommer att finansieras via de extra inkomster som det statliga affärsverket Svenska kraftnät har dragit in den senaste tiden i så kallade ”flaskhalsintäkter”.

Regeringen ger nu Svenska kraftnät i uppdrag att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att återföra en del av de extra intäkterna till svenska hushåll och företag.

– Vårt besked är tydligt: hushåll och företag kommer inte att lämnas i sticket i vinter. Det är en mycket kraftfull åtgärd som kommer att spela roll på riktigt, säger finansminister Mikael Damberg.

Ingen fast tidsplan

Det finns inget slutdatum för skyddet i förslaget, och tanken är att återbetalningarna ska fortsätta så länge priserna är höga.

– Ju högre elpriser, desto högre kompensation, säger energiminister Farmanbar.

Enligt regeringen ska Svenska kraftnät senast den 15 november lämna ett förslag till hur återbetalningen ska gå till, till Energimarknadsinspektionen. Exakt hur stora återbetalningarna kommer att bli – eller hur de kommer att utformas – är inte klart i dagsläget. Men svenska folket får räkna med fortsatt höga elräkningar trots förslaget, enligt Damberg.

ANNONS

– Det kommer att bli väldigt högra räkningar i vinter. Men det vi avsätter nu är tre gånger så mycket som regeringen avsatte för elkompensation under förra vintern. Det säger något om en rejäl återbäring av resurser.

Det är snart val. Hur skulle en utdragen regeringsprocess påverka det här förslaget, och är detta ett beslut en övergångsregering skulle kunna driva igenom?

– Det är inte ett regeringsbeslut det vi föreslår nu, utan det är myndigheter som fattar beslutet framöver, oberoende av oss.

Förslaget behöver dock ändå diskuteras i riksdagen. Trots det tror inte Damberg att förslaget kommer att stöta på patrull.

– Jag tror att svenska partier tycker att det är orimligt att det ska ligga tiotals miljarder hos Svenska kraftnät som inte kan användas som investeringar nu när vi har höga elpriser. Jag tror faktiskt att det kan finnas en bred politisk enighet här.

Damberg fortsätter.

– Tvärtom, jag skulle tycka att det var modigt av något parti att säga att det vore dumt att svenska folket får tillbaka de pengar som de redan betalat in för mycket av till Svenska kraftnät.

Kan inte garantera en dämpad inflation

I ett första steg uppgår skyddet till totalt 60 miljarder kronor, en siffra som alltså kan stiga beroende på hur prishöjningen på elmarknaden fortskrider. Samtidigt pågår det en skenande inflation i Sverige och i stora delar av världen. Finansministern tror dock inte att en kraftig elkompensation för hushåll och företag kommer att bidra till ytterligare inflation.

ANNONS

– Det är klart att det är mycket pengar vi talar om. Men alternativet hade varit att pengarna hade fastnat på ett konto där det hade blivit en väldigt återhållsam ekonomisk utveckling där hushåll och företag betalar in tiotals miljarder kronor som bara fastnar i systemet. Dessutom ska Svenska kraftnät arbeta för att pressa elpriserna, vilket underlättar i inflationskampen. Så jag tror och hoppas inte det.

Kan regeringen garantera att företag inte använder återbäringen till att öka vinstmarginalen?

– Nej, men jag tror att många företag har en tuff vardag med höga elpriser idag, särskilt i södra Sverige. Från regeringens sida kommer jag fortsatt att titta på verktyg för att synliggöra de fall där företag smyghöjer sina vinstmarginaler därför att det skulle vara skadligt för sammanhållningen i Sverige. Jag tror också att det hade gjort det svenska folket väldigt förbannade om företag skulle vilja tjäna på den energikris som vi har i dag.

Kritik från Svenskt Näringsliv

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv välkomnar regeringens vilja att undvika kostnadsökningar för hushåll och företag. Däremot anser inte organisationen att regeringens förslag är tillräckligt för att åtgärda Sveriges energiproblem.

”Det underliggande problemet är (...) i lika hög grad inhemskt och kräver en kraftsamling för utbyggnad av planerbar elproduktion. Därför krävs omgående beslut för att säkra konkurrenskraftiga elpriser på lång sikt.”, skriver Marie Knutsen-Öy, energipolitisk expert på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

ANNONS

Snittpriset för el i Sydsverige låg under onsdagen på rekordhöga 5,69 kronor per kilowattimme. Socialdemokraterna och Moderaterna är inte de enda partierna som nyligen lämnat förslag på hur hushållens elräkningsbörda kan minska. Under onsdagen föreslog bland annat Sverigedemokraterna en minskad elskatt samt slopad moms på elenergi under vintermånaderna, medan Centern bland annat ville se ett omställningsstöd för hushåll med direktverkande el.

Det här ingår i Svenska kraftnäts uppdrag från regeringen

Ta i beaktning hur omvärldsläget och kriget i Ukraina påverkar EU:s energimarknad och hur krisrelaterade prisskillnader mellan elområden i Sverige leder till ökade intäkter från överbelastning.

Beakta att elpriset är geografiskt betingat och att nödåtgärderna i första hand träffar konsumenter och företag i södra Sverige,

Ta i beaktning att nödåtgärderna inte får begränsa planerad och framtida elnätsutbyggnad eller andra åtgärder som ökar överföringskapaciteten i elnätet.

Beskriva på vilket sätt nödåtgärdernas utformning påverkar Svenska kraftnäts ekonomiska mål och förmåga till planering av t.ex. nättariffer.

Ange nödåtgärdernas utformning och kostnad.

Källa: Regeringen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS