Sveriges EM-resa. Bild: Adam Ihse / TT

Dokument: Det här var Sveriges fotbolls-EM

Sverige kom till EM med guld i sikte. Men det blev ett tungt uttåg efter att ha blivit utklassat av värdnationen England i semifinalen. Här är Sveriges EM-resa.

+ Omladdningen efter OS-silvret

För ett år sedan slank OS-guldet Sverige ur händerna efter finalförlust på straffar mot Kanada. Besvikelsen var total och efteråt rådde det en del frågetecken kring om några av de äldre spelarna skulle fortsätta i landslaget.

– Jag hatar väl att jag är gammal. Det blir ingen mer chans för mig, men det är så det är. Jag trodde, jag hade intalat mig att jag skulle få bli en guldmedaljör, men …, sade Hedvig Lindahl efter OS-silvret.

Ganska snart lät det annorlunda. Hedvig Lindahl, Caroline Seger och resten gjorde sig redo för ännu ett landslagsår med ett mål i sikte: EM-guld sommaren 2022.

+ Favoritskapet

Sverige kom till England med ett favoritskap hängande över sig. Sedan OS-finalförlusten mot Kanada hade man gått obesegrat genom samtliga matcher: elva segrar och en oavgjord. Dessutom var Blågult rankat tvåa i världen, efter USA, och därmed det högst rankade laget i Europa.

Favoritskapet var också något man gillade – och skyltade med.

I april tog man fram en matchtröja som innehöll de svenska spelarnas styrkor och lagets taktik. Dessutom tog landslagets matchanalytiker Anders Eriksson fram en guide om hur motståndarna bör ta sig an Sverige i sommar samt de svenska landslagsspelarnas styrkor.

"Kaxigt och roligt", tyckte spelarna, som på vägen mot EM varit tydliga med att man haft guld i sikte.

– Det är klart att vi siktar på guld, det är ingen hemlighet. Och vi är favoriter till att ta guld också, sade anfallaren Lina Hurtig.

+ Uppladdningen

Efter några uppladdningsdagar på Bosön i Stockholm med några av spelarna var det dags för hela laget att samlas i Båstad den 20 juni. Men tidigt dök flera orosmoln upp.

Anfallsstjärnan Stina Blackstenius fick problem med en känning i låret redan under första dagen. Dessutom fick Linda Sembrant problem med en stukad fot och sedan en känning i vaden.

Förlägret, som efter några dagar i Båstad tog vid i Stockholm, kulminerade med vänskapsmatchen mot Brasilien den 28 juni.

Inför rekordpubliken 33 218 åskådare på Friends arena vann Sverige mot Pia Sundhage-ledda Brasilien med 3–1 efter en urladdning i andra halvlek. Lina Hurtig kvitterade och Johanna Rytting Kaneryd såg på läckert manér till att ge Blågult ledningen med sitt första landslagsmål. Även Stina Blackstenius, som var tillräckligt frisk, byttes in och punkterade matchen.

+ Framme i England

Sverige landade i England den 3 juli, sex dagar före premiären mot Nederländerna. Lagets EM-bas var i Chester, några mil söder om Liverpool, på lyxboendet Carden Park.

Två frågetecken gjorde sig dock påminda direkt: Stina Blackstenius och Linda Sembrant. Ingen av spelarna hade repat sig tillräckligt från sina skadeproblem och inledde med att träna på egen hand.

Dagen före premiärmatchen mot Nederländerna var förbundskapten Peter Gerhardsson någorlunda tydlig med vad som gällde för Blackstenius:

– Om jag skulle säga att Stina startar så är det ingen som skulle tro på mig ändå, så det är lika bra att jag säger att hon kommer finnas tillgänglig för att kunna hoppa in, sade han.

+ EM-premiären

Det blev en duell mellan två guldkandidater direkt i premiären, när världstvåan Sverige ställdes mot regerande Europamästaren Nederländerna. Sverige tog ledningen genom Jonna Andersson, men Nederländerna kom tillbaka och Jill Roord såg till att det blev delad poäng, 1–1, i det som på förhand sågs som ett slags gruppfinal.

+ Seger mot Schweiz – med ett nödrop

Inför den andra gruppspelsmatchen mot Schweiz handlade mycket om den magåkomma som spred sig i den schweiziska truppen. Nio spelare och elva ledare hade insjuknat och uppladdningen var allt annat än optimal.

Men Schweiz kunde trots allt starta med alla spelare förutom en som fanns med från start i 2–2-matchen mot Portugal.

Och det nederlagstippade Schweiz imponerade.

Sverige hade det svårt och kom ingenvart i första halvlek. Men tidigt i andra lossnade det när Fridolina Rolfö gav Sverige ledningen i 53:e minuten.

Men Schweiz kvitterade två minuter senare genom stjärnan Ramona Bachmann.

Ett pressat svenskt lag gjorde sitt yttersta för att på nytt ta ledningen, men hade det fortsatt svårt. Då slog inbytta 19-åringen Hanna Bennison till. Stortalangen räddade Sverige när hon dundrade in sitt första landslagsmål i den 79:e minuten.

– Det är extremt kul att få avgöra matchen och komma in på det sättet, sade hon efter 2–1-segern.

+ Pressen inför Portugal

Efter fyra poäng på två matcher var Sverige i en prekär sits inför den sista gruppspelsmatchen mot Portugal. Inför matchen kunde man både vinna gruppen, gå vidare som tvåa eller åka ur turneringen med huvudet före.

Det blev en urladdning som hette duga – trots att lagkaptenen Caroline Seger var frånvarande med en hälskada.

Sverige vann med hela 5–0 efter bland annat två mål av Filippa Angeldahl. Även Stina Blackstenius hittade rätt för första gången i mästerskapet efter att hon tidigare i matchen fått två mål bortdömda.

+ Coronaoron

Det hade drabbat flera lag tidigare i turneringen och till slut nådde covid-19 också Sveriges trupp. Dagen efter matchen mot Portugal kom beskedet att två spelare och en ledare var borta med misstänkta covid-symtom. På onsdagen, efter att PCR-test hade genomförts, konstaterades det att backarna Hanna Glas och Emma Kullberg samt Rasmus Liljeblad, fotbollspsykologisk rådgivare, hade testats positivt.

Dessutom var Jonna Andersson borta med "milda sjukdomssymtom" och landslaget vägrade svara på om vänsterbacken hade drabbats av covid-19 eller inte. Detta för att inte ge några som helst fördelar till Belgien i kvartsfinalen.

70 minuter före matchstart bekräftades hon dock ha covid-19 och hon, Kullberg och Glas missade samtliga matchen.

+ Sena kvartsfinalavgörandet

Sverige gick in som favoriter mot Belgien och skapade flera farligheter i första halvlek. Närmast av alla var Stina Blackstenius som löpte i djupled och satte bollen i nät. Men forwardsstjärnan var offside med millimeter och målet dömdes bort efter VAR-granskning.

Sverige var överlägset men hade förtvivlat svårt att få in bollen i mål. Men i matchens absoluta slutskede – på Sveriges 34:e avslut – kom avgörandet. Veteranen Linda Sembrant, som startade för första gången i turneringen, sköt in segermålet på tilläggstid.

– Den trillar ut till mig och jag tänkte bara in med skiten nu. Sikta mot nätet bara och så gick den in. Väldigt, väldigt skönt, sade hon.

+ Uttåget

Sverige hade fått Hanna Glas, Jonna Andersson och Emma Kullberg tillbaka efter covid-19. Saknades gjorde däremot Olivia Schough (covid-19) och Elin Rubensson med sjukdomssymtom.

På Bramall Lane i Sheffield väntade hemmanationen England som dittills hade vunnit samtliga matcher i EM och seglat upp som kanske den största guldfavoriten.

Sverige inledde däremot semifinalen med två jättelägen. Först Sofia Jakobsson redan efter 20 sekunder och tio minuter senare hade Stina Blackstenius en nick i ribban. Men det var England som skulle ha ledningen i halvtid efter att Beth Mead gett värdnationen ledningen i 34:e minuten.

Andra halvlek började tungt direkt för Sverige när Lucy Bronze tidigt nickade in 2–0. Peter Gerhardsson bytte bland annat in Caroline Seger, som därmed gjorde comeback efter sin hälskada, men det hjälpte föga.

Alessia Russo stod för ett drömmål och Fran Kirby utökade till 4–0 och Englands utklassning var ett faktum.

Sveriges EM-resa och drömmen om guld var över.

Lina Hurtig och Sverige såg sig själva som guldfavoriter.
Lina Hurtig och Sverige såg sig själva som guldfavoriter. Bild: Adam Ihse / TT
Linda Sembrant linkar av träningen i Båstad med en lindad fot.
Linda Sembrant linkar av träningen i Båstad med en lindad fot. Bild: Anders Bjurö/TT
Svenskt jubel efter Johann Rytting Kaneryds mål mot Brasilien.
Svenskt jubel efter Johann Rytting Kaneryds mål mot Brasilien. Bild: Magnus Andersson/TT
Hanna Bennison gjorde sitt första landslagsmål i karriären när hon avgjorde mot Schweiz. Bild: Adam Ihse/TT