Fake news-strategin hindrade viktig hbtq-diskussion

Westpride kunde tagit chansen att föra en viktig diskussion om hbtq-frågor långt bortom festen på Götaplatsen. Istället valde man sorgligt nog att spela ut fake news-kortet.

ANNONS
|

Låt oss backa bandet. Sent i torsdags plockade arrangörerna bakom kulturkalaset bort regnbågssmyckningen från scenen på Götaplatsen.

Libanesiska artisten Nancy Ajram hade inte fått veta att det pågick en pridefestival i Göteborg samtidigt som det kulturkalas hon blivit bokad till. Hennes management pekade på en punkt i kontraktet där det stod att Ajram skulle uppträda på en "neutral scen."

"Vi kan inte tvinga på Nancy Ajram att göra ett politiskt statement genom att uppträda på en regnbågsscen. Vi vill helt enkelt inte förstöra hennes karriär", sade kulturkalasets Tasso Stafilidis till mig och tog utan omsvep på sig ansvaret för att man missat i kommunikationen i samband med bokningen.

ANNONS

LÄS MER:Regnbågsfärger tas bort när Nancy Ajram uppträder

Tobias Björk, vice ordförande för West pride, beklagade beslutet men sade sig förstå varför det blivit som det blev. Det var dessutom kalasets scen, deras ansvar.

Det ryades om "den svenska dubbelmoralen" och givetvis stormkokade muslimhatet.

Nyheten gick ut, andra tidningar citerade min text och sedan small det på sociala medier. Folk var upprörda och snabbt förvanskades det som faktiskt rapporterats. För mig var det intressant, lärorikt och inte så lite otäckt att studera hur en nyhetstext jag skrivit vantolkas och utnyttjas i olika syften. Även av folk som uppenbarligen inte läst artikeln. Snart var det en "sanning" att i princip hela Göteborg skulle rensas på regnbågsflaggor under konserten. Något som givetvis aldrig var aktuellt.

Det ryades om "den svenska dubbelmoralen" och givetvis stormkokade muslimhatet. Att Nancy Ajram är kristen spelade mindre roll.

LÄS MER:Nancy Ajrams publik får Götaplatsen att koka

Samtidigt pågick det uppenbarligen krishantering på Göteborg & Co, Kulturkalaset och Westpride. 19.52 skickar Westpride ut ett "förtydligande" där man skriver att "inte en enda regnbågsflagga som pryder Göteborg kommer att tas ned" och fortsätter: "ett missförstånd har snabbt spridits via media. Göteborgs Kulturkalas skrudar om sin scen på Götaplatsen både idag när Nancy Ajram uppträder och på söndag då RIX FM festival spelar.

Det spelar ingen roll om det var flaggor, vepor eller vimplar som togs bort från Götaplatsen scen.

För den krishanterande trion var det också viktigt att det inte var flaggor som plockats bort från scenen, utan snarare vepor. Eller möjligen utsmyckningar. Genom att märka ord ville man uppenbarligen styra bort uppmärksamheten från misstaget. Och därmed sakfrågan.

ANNONS

Istället för en givande och viktig diskussion om hbtq, om var gränserna går när man tar ställning och om artisters och andras utsatthet i Sverige och andra delar av världen spelade man ut fake news-kortet. För att se lite bättre ut på sociala medier? För att skydda varumärket? Det funkade förstås inte. Westprides följare på Facebook genomskådade spelet och var inte nådiga i sina kommentarer.

För egen del tycker jag det är sorgligt och onödigt att en viktig fråga städades undan. Det spelar ingen roll om det var flaggor, vepor eller vimplar som togs bort från Götaplatsens scen.

Det vi behöver prata om är varför scenen behövde vara svart, tom och "neutral" för att en stor sångerska skulle kunna ställa sig på den. Och hur vi kan hjälpas åt för att ändra på det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS