Forne Liverpoolmålvakten talar ut om drogberoendet och planerade självmordet

Den tidigare Premier League-målvakten Chris Kirkland har spelat för klubbar som Wigan och Liverpool samt representerat det engelska landslaget. Men livet efter karriären har inte varit enkelt och han öppnar nu upp om sitt drogberoende och planerade självmord.
– Min historia kommer vara skrämmande för folk, säger Chris Kirkland till The Times.

ANNONS
|

Chris Kirkland var tidigare målvakt för klubbar som Wigan Athletic, Liverpool och Leicester City.

I landslaget var han ständigt Englands tredjemålvakt och det enda framträdandet på planen skedde genom ett inhopp i en vänskapsmatch mot Grekland 2006.

Ett inhopp som blev vida omtalat eftersom målvaktens pappa Eddie Kirkland hade satsat 100 pund när Chris Kirkland var 11 år gammal på att hans son skulle representera Englands landslag. Fadern kammade hem 10 000 pund tack vare Kirklands 45 minuter mellan stolparna, enligt The Mirror.

Men i hans sista klubb Bury 2016 höll hans liv på att sluta tragiskt.

I en intervju med The Times under torsdagen berättar Chris Kirkland att han stod på taket av ett hotell i Portugal med intentionen att ta sitt eget liv.

ANNONS

Kirkland hade då under en längre tid varit beroende av smärtstillande vilket slutligen hade lett till ökad ångest och hallucinationer. Det som gjorde att han inte valde att avsluta sitt liv i förtid var att han kände att hans fru Leeona och dotter Lucy, som alltjämt var i England, på något vis höll honom tillbaka.

– Jag hade tänkt hoppa, men jag kände Leeona och Lucy dra mig tillbaka från någonstans långt bort, säger Chris Kirkland till The Times.

Innan torsdagens intervju med The Times har Chris Kirkland aldrig tidigare berättat om sitt beroende av smärtstillande.

– Min historia kommer vara skrämmande för folk. Jag borde egentligen inte vara här på grund av mängden jag brukade. Det var tramadol, så du ska egentligen inte ta mer än 400 milligram per dag. Jag tog 1000 milligram varje dag och under tiden i Sheffield Wednesday tog jag 2500 milligram per dag, säger Chris Kirkland till The Times.

La in sig själv på avvänjningsklinik

Enligt Chris Kirkland började det hela med en ryggskada han ådrog sig under tiden i Liverpool. Allt eftersom fick han spasmer och började bruka vanliga smärtstillande. Men senare kände han att ryggproblemen blev värre och började beställa tramadol från Indien för att få bukt med problemen.

ANNONS

Chris Kirkland hade först svårt att erkänna för sig själv att han var beroende och skyllde det hela på en depression till både klubbar och familj. Men kvällen på taket i Portugal fick han att inse att han behövde hjälp efter att ha samtalat med sin fru när han klivit av kanten på taket.

Kirkland slutade tvärt och var fri från Tramadol i två år men fick ett återfall 2018. Efter det lade han in sig själv på en rehabklinik grundad av den forne Arsenal-spelaren Tony Adams. Där fick han gå igenom ett avvänjningsprogram. Men under pandemin fick han ytterligare ett återfall som ledde till att han behövde läggas in på rehab igen.

Anledningen att han talar ut nu är att han känner är att problemet behöver komma upp till ytan och att klubbar och spelarfacket bör vara mer uppmärksamma på varningssignaler hos spelare. Kirkland anser även att klubbarna bör drogtesta sina spelare oftare eftersom vissa typer av smärtstillande som tramadol inte klassas som prestationshöjande och märks av på samma vis dopingkontroller.

– Det finns ett massivt problem i samhället med detta idag. Det var fem månader sedan jag tog något senast och jag känner mig fantastisk. Jag har slutat ljuga och luras. Det är en massiv tyngd som lättat från mitt bröst. Det känns som jag fått mitt liv tillbaka, säger Chris Kirkland till The Times.

ANNONS

Här kan du få hjälp

Behöver du akut hjälp? Ring 112.

Självmordslinjen

Om du har tankar på att ta ditt liv, eller har någon i din närhet som du är orolig för kan du kontakta Självmordslinjen. Du kan också nå dem via deras chatt på mind.se/chatt.

Telefon: 901 01

Äldrelinjen

Förening Mind har en stödtelefon som riktar sig till dig som är 65 år eller äldre och som mår psykiskt dåligt.

Telefon: 020-22 22 33

SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd

SPES riktar sig till dig som har förlorat en närstående i suicid. Förutom att ringa så kan du också chatta mde en stödperson på spes.se/chatt.

Telefon: 020 - 18 18 00

Anhöriglinjen

Hit vänder du dig om du behöver stöd i din roll som anhörig eller närstående. Den drivs av Anhörigas riksförbund.

Telefon: 0200-23 95 00

Mail: info@anhoriglinjen.se

Bris för vuxna om barn

Om du är orolig för ett barn i din närhet kan du kontakta Bris vuxentelefon.

Telefon 0771-50 50 50

Jourhavande medmänniska

Hit kan du vända dig om du behöver prata med någon nattetid. Det finns också en chatt.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Det finns alltid en präst i tjänst på natten. Du når denne via 112. Det går också att skriva till dem på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/skriv-digitalt-brev, eller chatta med dem på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta.

Telefon: 112 – fråga efter jourhavande präst

Mansjouren

Om du som är man behöver någon att prata med så kan du vända dig hit. Det går också bra att skriva till dem på mansjouren.se.

Telefon: 08-30 30 20

Kyrkans SOS

Med de frivilliga på Kyrkans SOS kan du prata om vad du vill. Du är välkommen oavsett trosuppfattning. Det går också att skriva till dem på SOS-brevlådan och då får du svar inom 72 timmar. De har också en chatt för unga som är öppen kvällstid tre gånger i veckan.

Telefon: 0771- 800 650

LÄS MER:RIK arbetar med psykisk ohälsa efter talangen Loves självmord

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS