Sverige krossade Portugal – vidare som gruppetta

Uppdraget var vinst och målkalas för att säkra gruppsegern. Ett kryss tillräckligt för att nå kvartsfinal. Sverige stod pall för pressen och körde över Portugal med 5-0 i ödesmatchen.
– Gött att vi fick göra mycket mål. Det var målet i dag, säger Olivia Schough.

|

Hittills har Sverige inte visat några mästartakter i EM. I matchen mot Schweiz fick Sverige visserligen med sig tre poäng, men det satt långt inne och hade det svårt spelmässigt.

Inför matchen mot Portugal låg gruppen vidöppen med chans till avancemang för alla lag. Oavgjort skulle räcka för Sveriges del, men vinst och bäst målskillnad krävdes för att vinna gruppen och undvika formstarka Frankrike i kvartsfinal.

I ett kokande hett Leigh var världstvåan Sverige återigen storfavoriter. Förbundskaptenen Peter Gerhardsson ställde upp med 4-4-3 med skadedrabbade Caroline Seger förpassad till bänken. Istället var det Häcken-stjärnan Johanna Rytting Kaneryd som fick chansen från start för första gången i detta mästerskapet.

Upp till bevis, alltså. Och Sverige visade tidigt vilka som ville styra matchen. Kosovare Asllani fick ett fint inspel i straffområdet men blev nedriven av en portugisisk försvarare i avslutningsläget. Sverige ropade på straff, men fick inget gehör från domaren.

Målkalas i första halvlek

Halvleken fortsatte med ett Sverige som hade mycket boll och kom till flera vassa målchanser efter inspel från kanten.

Och den pigga svenska starten gav resultat. Efter en väl slagen hörna hamnade bollen framför fötterna på Filippa Angeldahl som kunde trycka in 1-0 till Sverige i 20:e minuten.

Blågul glädje och en föraning om vad som komma skulle.

Kort därefter klackade Asllani läckert fram Blackstenius i ett friläge som placerade in den bakom Portugals målvakt. Men linjedomaren vinkade för offside.

Två minuter senare visade svenskorna återigen att fasta situationer är deras ess i skjortärmen. En lyckad frisparksvariant utökade Sveriges ledningen till 2-0 och signerades än en gång Filippa Angeldahl.

Men målmaskineriet tog inte slut där. Innan halvtidsvisslan ljöd hann Amanda Ilstedt nicka in Sveriges tredje mål. Ska vi säga det i kör? Via en hörna, förstås.

– Jag känner en superstor trygghet med det här laget. Vi vet hur vi spelar, vi fick bara inte riktigt till de i de två inledande matcherna, säger Hedvig Lindahl.

Körde över Portugal

Sverige fick dock till det denna gång. De höll uppe energin i inledningen av andra halvlek och när klockan stod på 52 spelade minuter pekade domaren på straffpunkten efter en handssituation i straffområdet. Asllani klev fram och placerade lugnt in 4-0 vid den högra stolpen.

Ny glädje och ett landslag som strålade av självförtroende.

Forceringen framåt fortsatte och kort därefter fick Blackstenius skriva in sig i kvällens målprotokoll när hon nickade in Sveriges femte mål på en frispark. En lång VAR-koll senare och beslutet ändrades. Ytterligare ett mål bortdömt för offside.

Portugal orkade inte hänga med de fysiskt starka svenskorna och Blackstenius fick till slut revansch för sitt bortdömda mål när hon dundrade in slutsiffran 5-0 strax innan slutsignal.

Sverige fortsatte hålla grepp om matchen och kunde med ett överväldigande spelövertag avsluta med en promenadseger.

– Det känns jävligt skönt att få en bra match med mycket mål. Vi har alltid trott på oss själva och vi vet att vi är jävligt bra offensivt. Nu ska vi sjunga till Carola, ABBA och Molly, säger Nathalie Björn efter slutsignalen.

Kosovare Asllani låg bakom många av Sveriges chanser och hyllades efteråt av Peter Gerhardsson.

– Hon är fantastiskt. Hon hittar de små ytorna och dirigerar där framme. En jättebra insats från henne idag.

Därmed är Sverige gruppsegrare och klara för kvartsfinal på fredag.