Parterna skrev under överenskommelsen tisdag 28 juni 2022.
Parterna skrev under överenskommelsen tisdag 28 juni 2022. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Dokumentet som fick Turkiet att släppa vetot

För att Turkiet skulle släppa sitt veto mot att bjuda in Sverige och Finland i Nato har en överenskommelse med tio punkter skrivits under av de tre ländernas utrikesministrar, där flera åtaganden garanteras från främst Sverige och Finland. Här är dokumentet i sin helhet.

ANNONS

1. I dag har representanter för Turkiet, Finland och Sverige, under ledning av Natos generalsekreterare, kommit överens om följande.

2. Nato är en allians som baseras på principerna om kollektivt försvar och odelbarheten av säkerhet, likväl som gemensamma värderingar. Turkiet, Finland och Sverige försäkrar att vidhålla principerna och värderingarna som omsluts i Washingtonfördraget.

3. En av alliansens huvudsakliga beståndsdelar är orubblig solidaritet och samarbete i kampen mot terrorism, i all dess former och yttranden, vilket utgör ett direkt hot mot den nationella säkerheten för såväl allierade som internationell fred och säkerhet.

4. Som blivande Natoallierade ger Finland och Sverige fullt stöd till Turkiet mot hot mot dess nationella säkerhet. Med det kommer Finland och Sverige inte ge stöd till YPG/PYD, och organisationen som beskrivs som Fetö i Turkiet. Turkiet ger också sitt fulla stöd till Finland och Sverige mot hot mot deras nationella säkerhet. Finland och Sverige förkastar och fördömer i starkaste ordalag terrorism i all dess former och yttranden. Finland och Sverige fördömer utan tvetydighet alla terroristorganisationer som genomför attacker mot Turkiet och uttrycker djup solidaritet med Turkiet och familjer till offren.

ANNONS

5. Finland och Sverige bekräftar att PKK är en förbjuden terroristorganisation. Finland och Sverige engagerar sig i att förhindra aktiviteter från PKK och alla andra terrororganisationer och dess utväxter, liksom aktiviteter av individer i grupper eller nätverk som är kopplade till eller inspirerade av dessa terroristorganisationer. Turkiet, Finland och Sverige har kommit överens om att öka samarbetet för att förhindra aktiviteter från dessa terroristgrupper. Finland och Sverige förkastar dessa terroristorganisationers mål.

6. Vidare så hänvisar Finland till flera nya ändringar av dess brottsbalk, där fler gärningar antagits som straffbara terroristbrott. De senaste ändringarna togs i bruk den 1 januari 2022, genom vilka vidden av deltagande i terrorgruppers aktivitet utvidgats. Samtidigt kriminaliserades uppvigling till terroröverträdelser som ett separat brott. Sverige bekräftar att en ny, hårdare, terroristlagstiftning träder i kraft den 1 juli, och att regeringen förbereder ytterligare åtstramningar av antiterrorlagstiftningen.

7. Turkiet, Finland och Sverige bekräftar att det nu inte finns några nationella vapenembargon emellan dem. Sverige ändrar sitt nationella regelverk för vapenexport i förhållande till Natoallierade. I framtiden kommer vapenexport från Finland och Sverige att genomföras i enlighet med solidaritet i alliansen och med texten och andan i artikel 3 i Washingtonfördraget.

8. I dag har Turkiet, Finland och Sverige kommit fram till följande konkreta steg:

ANNONS

* Etablera en gemensam, strukturerad dialog- och samarbetsmekanism i alla styrande nivåer, inklusive rättsväsende och underrättelseorgan, att stärka samarbetet kring antiterrorism, organiserad brottslighet, och andra gemensamma utmaningar om det så bestäms.

* Finland och Sverige kommer att genomföra kampen mot terrorism med beslutsamhet, uppsåt, i enlighet med alla bestämmelser i relevanta Natodokument och principer ta alla nödvändiga steg för att ytterligare skärpa inrikeslagstiftning till detta ändamål.

* Finland och Sverige ska hantera Turkiets väntande deportations- eller utlämningsönskemål av terrormisstänkta snabbt och grundligt, med hänsyn till information, bevis och underrättelseuppgifter som förmedlats av Turkiet och etablera nödvändiga bilaterala juridiska ramverk för att underlätta utlämningar och säkerhetssamarbeten med Turkiet, i enlighet med europeiska konventionen om utlämningar.

* Finland och Sverige ska undersöka och förbjuda all finansiering och rekryteringsaktivitet från PKK och andra terroristorganisationer och deras förgreningar, liksom grupper som är kopplade till eller inspirerade av dem, enligt de som är kopplade till eller inspirerade av grupper eller nätverk, enligt paragraf 5.

* Turkiet, Finland och Sverige förpliktar sig att bekämpa desinformation och hindra sina inrikes lagar från att utnyttjas till att främja eller gynna terroristorganisationer, inklusive genom aktiviteter som framkallar våld mot Turkiet.

* Finland och Sverige försäkrar om att deras respektive nationella reglerande ramverk för vapenexport möjliggör för nya åtaganden till allierade och speglar deras status som Natomedlemmar.

ANNONS

* Finland och Sverige förpliktar sig att stötta den största möjliga inblandningen av Turkiet och andra icke EU-allierade i existerande och framtida inititiativ av Europeiska unionens gemensamma säkerhets- och försvarspolitik, inklusive Turkiets deltagande i Pescoprojektet för militär rörlighet.

9. För att implementera dessa steg ska Turkiet, Finland och Sverige grunda en permanent gemensam mekanism, med expertdeltaganden från utrikesdepartement, inrikesdepartement och justitiedepartement, så väl som underrättelsetjänst och säkerhetsinstitutioner. Den permanenta gemensamma mekanismen kommer vara öppen för andra att anslutas till.

10. Turkiet bekräftar sitt långvariga stöd till Natos open door-policy, och går med på att under Madridtoppmötet 2022 stötta inbjudan för Sverige och Finland att bli medlemmar till Nato.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig term i punkt 8 (tredje avsnittet). Rätt term ska vara "utlämningsönskemål".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS