Sverige vinnare i EM-genrepet – efter vändning mot Brasilien

Sverige började svagt – men blixtrade till i andra halvlek. De blågula damerna besegrade Brasilien, inför rekordpublik, med 3–1 i genrepet mot Brasilien.
– Det är helt känslomässigt underbart att vinna, säger Peter Gerhardsson.

|

Det ska inte dras för stora växlar av ett genrep, det är sedan gammalt. Och ett ringrostigt Sverige hade trots allt inte spelat någon landskamp sedan VM-biljetten säkrades genom 1–1 hemma mot Irland i april.

Men klart är att en av de stora guldfavoriterna i EM länge presterade långtifrån sin normala nivå, och en bra bit under det som de 33 218 på läktarna – nytt rekord för en hemmamatch med damlandslaget – hade hoppats på.

I alla fall i 64 minuter.

Lindahl illa ute

Pia Sundhages Brasilien var piggare, slarvade mindre och skapade de bästa lägena i en långa stunder chansfattig match. Och 22-åriga anfallaren Kerolin visade gång efter annan varför hon spås en lysande fotbollsframtid. Allra närmast i den första halvleken kom ändå Tamires, vars inlägg från vänster ställde Hedvig Lindahl i den 26:e minuten. Men den svenska målvakten hade tur som fick se bollen träffa stolpen.

Det stod 0–0 efter halva matchen, och Sverige såg helt klart ut att sakna nyckelspelare som lagkaptenen Caroline Seger och anfallaren Stina Blackstenius – som båda haft skavanker och nu inledde på bänken.

Fem minuter in i den andra halvleken gjorde Brasilien också 1–0, helt rättvist.

Magdalena Eriksson hamnade fel i presspelet mot Brasiliens Fernanda, som kunde spela bollen över den svenska mittbacken och fram till Debinha. Den brasilianska lagkaptenen var iskall i friläget och rullade in ledningsmålet intill den närmsta stolpen.

Det fick äntligen fart på Sverige, och när förbundskapten Peter Gerhardsson sedan gjorde ett trippelbyte i den 64:e minuten gav det effekten att hemmalaget satte in den extraväxel som skulle vända matchen. Och det gick undan.

Första landslagsmålet

Olivia Schough, Stina Blackstenius och Johanna Rytting Kaneryd byttes in, och den sistnämnda hade uppenbarligen inga tankar på att försiktigt jogga in i matchen.

Rytting Kaneryd snappade upp bollen utanför Brasiliens straffområde, dribblade av ett par försvarare och tryckte in kvitteringen i det bortre hörnet. Så kan man också göra sitt första mål i A-landslaget.

– Jag tror det var min första touch så det är kyligt att bara sätta in den. Pappa har varit på mig innan om att han ska få min tröja om jag gör mål, säger Rytting Kaneryd till SVT efter matchen.

Rekordpubliken hann knappt sätta sig ner innan det small igen. Olivia Schough ville också sätta sin prägel på matchen och hittade Jonna Andersson i djupet på vänsterkanten. Hammarbybackens inlägg blev perfekt och frispelade Lina Hurtig som från nära håll nickade in 2–1.

– Det märktes att de var lite trötta, vi var lite trötta också. Men det kom in pigga ben och visade att vi hade en bred trupp. Så det var jättebra, säger Gerhardsson efter matchen.

Några minuter senare kunde Hurtig ha blivit tvåmålsskytt när Schoughs fina inspel nådde Juventusanfallaren vid den bortre stolpen, men den gången var Lorena med på noterna.

Brasilien skapade ytterligare någon halvchans, men kunde till slut inte rå på världstvåan Sverige.

I stället visade det svenska laget ytterligare en gång vilken bredd som finns i spelartruppen. Ännu en inhoppare, Wolfsburgs Rebecka Blomqvist, hittade Stina Blackstenius i djupet och Arsenalstjärnan chippade kyligt in 3–1 över en chanslös Lorena.

– Analysmässigt tar jag aldrig någonting direkt efter match. Man titta på matchen en gång till och kollar, ibland har man individuella klipp på spelare för att få en bra bild, så man kan värdera in det på ett annat sätt.

Gerhardsson fortsätter:

– Man ser ganska dåligt där nere (vid planen), men det är känslomässigt bra. Imorgon kommer vår analytiker bolla lite klipp med mig och då kommer vi att stänga den här matchen.

Efter matchen tog lagkapten Caroline Seger till orda och tackade de över 33 000 supportrar som tagit sig till Friends arena för att se EM-genrepet.

– Ett enormt stort tack till er allihopa. Vi har kämpat så länge och så hårt för att ha 34 000 svenska fans i publiken i dag.

Hon fortsätter:

– Följ med oss på en fantastisk resa till England. Vi hoppas att många stöttar oss på plats.

Därefter önskade hon att höra den nya EM-låten ”Vi:et i vinsten”.

– Sedan vill jag också säga tack till Molly Sanden. Sätt på låten, lär er låten, så sjunger vi med.

Nästa lördag börjar allvaret för Sveriges del. Då väntar Nederländerna i EM-premiären på Bramall Lane i Sheffield.