De amerikanska soldaterna från US Navy på Tofta på Gotland där de deltar i den internationella Nato-övningen Baltops i början av juni.
De amerikanska soldaterna från US Navy på Tofta på Gotland där de deltar i den internationella Nato-övningen Baltops i början av juni. Bild: Jonas Lindstedt

Lars Henriksson: Nato är ingen hemförsäkring

Alla känner vi någon som skaffat sig en tatuering på fyllan, vilket känts mindre lyckat dagen efter. Ska vår utrikespolitik föras på samma vis? Lars Henriksson minns de naiva tongångarna när Sverige skulle gå med i EU.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Minns ni ”subsidiaritetsprincipen”? I början av 90-talet hördes ordet ofta – inte sällan på skorrande halländska – och sades då betyda att allt inom EU skulle avgöras på lägsta ändamålsenliga nivå. Det mesta, som arbetsmarknad, försvar eller välfärd var därmed utom EU:s räckhåll och inget att oroa sig för.

Den som då hävdat att allmännyttans hyror eller organisering av post och järnväg skulle komma att styras av EU-direktiv hade dumförklarats. Att ordet försvunnit beror därför inte bara på att det är obegripligt byråkratspråk utan för att det skulle påminna oss om hur mycket av det som då sades i bästa fall var naivt, i värsta fall medvetet vilseledande.

ANNONS

Sättet att sälja in politik kommer för mig när nu en S-regering ånyo utnyttjar en kris för ett politiskt lappkast. NATO-medlemskap fullt ut, men absolut inga kärnvapen här. Fortsatt kamp för nedrustning, men först en massiv upprustning. Och så vidare. Att NATO-Sverige skulle bli kärnvapenfritt är ett påstående mot bättre vetande. När general Christopher Cavoli nyligen skulle godkännas av senaten som befälhavare för NATO i Europa beskrev han Gotland som ett ”osänkbart hangarskepp”. Tror någon att USA skulle avstå från att stationera sina mest kraftfulla vapen på denna perfekt placerade plattform?

Alla vet vi väl någon som skaffat sig en tatuering på fyllan, något som kan ha känts rätt just då men mindre lyckat dagen efter.

Den här gången behöver regeringen inte frukta någon folkomröstning. Utrikesminister Linde förklarar omtänksamt att en sådan ”polariserar och river upp sår i befolkningen”. Dessutom är ämnet så hemligt att det inte kan diskuteras med folket.

Dock har blixtanslutningen fått lite turkiskt grus i maskineriet. Ann Lindes utrikesdeklaration i förra veckan var därför en ren bilaga till NATO-ansökan riktad till Turkiet. Sverige kommer solidariskt att bidra till hela Natos säkerhet inklusive Turkiets, sa hon och framhöll i samma andetag och med tydlig adress till Erdoğan att ”ny, skarpare terroristbrottslag träder i kraft den 1 juli”. En lag som är så vid att Nelson Mandelas ANC, som även hade en väpnad gren, lätt hade kvalat in. Den nya lagen hade därmed gjort de flesta apartheidmotståndare, från Palme till Gyllenhammar, till brottslingar. Bara moderaterna och extremhögern hade gått fria.

ANNONS

Samtidigt som Erdoğan återigen hotar med en av sina ”militära specialoperationer” mot kurderna i Syrien underströk Linde att medlemskapet kan ”förändra förutsättningarna för krigsmaterielexport”. I klartext kan svenska robotar komma att användas mot dem som drev ut IS ur Raqqa. Så mycket för folkrätt och solidaritet.

NATO ingen hemförsäkring för att göra våra liv tryggare. Det är en militärallians skapad med ett enda syfte: att med vapen säkra den världsordning som blev följden av andra världskriget, byggd kring USA som med 800 utländska baser och militärbudget större än de tio följande ländernas ännu är ohotad dominant.

Oåterkalleliga handlingar ska helst inte göras i affekt. Alla vet vi väl någon som skaffat sig en tatuering på fyllan, något som kan ha känts rätt just då men mindre lyckat dagen efter. Ska den neutralitetspolitik som gällt i 200 år kastas ut borde beslutet fattas nyktert och med eftertanke, inte dunkas igenom i ett uppjagat läge. Bakfyllan kan annars bli mycket tung.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vad gör effektiviseringen med vårt enda liv?

LÄS MER:Varför syns inga arbetare i offentligheten?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS