Priserna på naturgas ökar kraftigt när Ryssland stryper leveranserna till EU. Arkivbild
Priserna på naturgas ökar kraftigt när Ryssland stryper leveranserna till EU. Arkivbild Bild: Emilio Morenatti AP/TT

Kraftigt tryck uppåt på naturgaspriset

Priset på naturgas lyfter kraftigt, upp med 6,5 procent till 132 euro per megawattimme på råvarubörsen i Amsterdam. Veckans prislyft – med en historisk topp nära 150 euro per megawattimme i torsdags – är därmed 60 procent, det största sedan Rysslands attack mot Ukraina.

ANNONS

Trycket uppåt på naturgaspriserna – som då energimarknaderna i EU är sammanlänkade även påverkar elpriserna i Sverige – fick ny fart på fredagen sedan det italienska energibolaget Eni rapporterat att det statskontrollerade ryska gasmonopolet Gazprom dragit ned gasflödet med 50 procent.

"Politiskt motiverade"

Enligt Eni har Gazprom därmed minskad gasleveranserna tre dagar i rad.

Den franska operatören GRT Gaz uppger samtidigt att man inte får någon naturgas från Ryssland alls via gasledning sedan den 15 juni.

Enligt Gazprom har gasflödet till EU via den rysk-tyska gasledningen Nord Stream dragits ned som ett resultat av reparationsarbeten. Men inom EU betraktar de flesta åtgärderna som en rysk bestraffning för sanktioner och EU:s stöd till Ukraina.

ANNONS

Italiens premiärminister Mario Draghi har bland annat anklagat de ryska gasleverantörerna för att ljuga om reparationsbehovet, medan Tyskland har brännmärkt de minskade leveranserna som "politiskt motiverade".

Kan bli ransonering

Sedan Rysslands attack mot Ukraina har EU-länder som Frankrike ökat importen av naturgas via gasledningar från Spanien och dessutom ökat importen av flytande naturgas (LNG) via fartyg.

– Lagren fylldes på i bra takt. Men detta har ändrats abrupt denna vecka, säger Warren Patterson, chefsstrateg på ING Bank.

Naturgaslagren i EU ligger i snitt på 52 procent, men minskar nu trots att det inte är uppvärmningssäsong. Enligt bedömare kan lagren ta slut helt och hållet i vinter om Ryssland helt stoppar gasleveranserna till Europa – vilket skulle kunna tvinga fram kännbara ransoneringsåtgärder.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS