Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg om att ett fall av apkoppor nu bektäftats i Västra Götaland.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg om att ett fall av apkoppor nu bektäftats i Västra Götaland. Bild: Thomas Johansson

Första fallet av apkoppor i Västra Götaland

Västra Götaland har fått sitt första fall av apkoppor. Det bekräftade fallet är Sveriges andra.
– Smittspårning pågår runt fallet, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Två fall av apkoppor har nu konstaterats i Sverige. Det första fallet upptäcktes i torsdags förra veckan och under onsdagen bekräftades det andra.

”Det är en person boende i Västra Götaland. Personen uppges må väl och vårdas inte på sjukhus”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Sveriges andra fall av viruset är också Västra Götalands första. Var den smittade personen är hemmahörande vill regionen inte svara på med hänsyn till patientsekretessen.

– Smittspårning pågår runt fallet. Personen mår väl och vårdas inte på sjukhus, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen i en kommentar till GP.

118 fall i Europa

Sedan den 20 maj klassas apkoppor som en allmänfarlig sjukdom, vilket innebär att smittskyddsåtgärder som smittspårning och förhållningsregler kan användas för att begränsa spridningen.

ANNONS

Fram tills nu har viruset varit ovanligt och få människor har smittats. Tidigare har det rört sig om enstaka smittofall i Afrika eller människor som smittats från importerade djur. Skillnaden nu är att apkoppor verkar smitta mellan människor.

Enligt ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, har i dagsläget 118 fall av viruset rapporterats. Gemensamt för de bekräftade fallen är blåsor kring könsorganen, ändtarmsöppningen eller munnen vilket tyder på en sexuellt överförd smitta, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annan smittväg

Sveriges andra fall av apkoppor, som bekräftades under onsdagen, kan dock ha en annan smittväg.

– Det nu aktuella utbrottet uppvisar vad som verkar vara en ny smittväg vilket gör att vi nu bygger ny kunskap. Rekommendationerna kommer därför att uppdateras i samband med att mer information tillkommer, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen,
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen,

I nuläget menar Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen, att man inte behöver känna någon oro.

– Jag tycker inte man behöver vara orolig alls. Det är en sjukdom som inte smittar speciellt lätt och det krävs väldigt nära kontakt med andra för att det ska vara någon fara. Så det har ingen likhet med till exempel covid, säger han till P4 Väst.

ANNONS

I dagsläget finns inget vaccin mot apkoppor, men vaccin mot smittkoppor kan ge en viss skyddseffekt.

Under tisdagen meddelade Danmark och Tyskland att de kommer att erbjuda vaccin till personer som smittats eller varit i kontakt med smittade. Det efter att två fall av apkoppor konstaterats i landet. I Sverige finns inga sådana planer.

Symtom på apkoppor

Apkoppor, monkeypox, ger ofta utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupp.

Blåsorna är vanliga på bålen, armar, ben, händer, fötter och ansikte. Smiittan kan också ge lokala blåsor på den del av kroppen som blivit infekterad – exempelvis har blåsor på och runt könsorganen, runt analöppningen och munnen observerats vid smitta efter intima kontakter såsom sex.

Andra symtom som feber, huvud- och muskelvärk samt svullna lymfkörtlar kan uppstå.

Källa: Folkhälsomyndigeten.

LÄS MER:Inte troligt att apkoppor leder till pandemi

LÄS MER:Erbjuder vaccin mot apkoppor – efter två fall

LÄS MER:Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS