Konstepidemin har skapat ett upprop för att rädda sin verksamhet som 10 000 personer skrivit under.
Konstepidemin har skapat ett upprop för att rädda sin verksamhet som 10 000 personer skrivit under.

Sanna Samuelsson: Rädda Konstepidemin och KKV

Snälla politiker, höj inte hyrorna för konstnärerna. Vi behöver kultur och konst, inte ännu en restaurang med dyra räkmackor, skriver GP:s Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Vem är ansvarig för hur vår stad utvecklas? Varför anses Göteborg vara en mer kulturvänlig stad än, säg, Stockholm? Det finns faktiskt konkreta anledningar till det. Här har staden i mindre grad sålts ut eller gentrifierats.

Här finns konstepidemier och litteraturhus, kulturhus och små dans- och performance-spaces. Dessa aktörer mår bäst av att få agera ostört, sköta sig själva i de små syrerika luftfickor som fortfarande finns där låga hyror är en garant för den konstnärliga friheten.

Men det är som att man inte kan låta dem vara. Det ska pillas och justeras, de ska petas på med krav och höjda hyror. Nu senast med de hyreshöjningar som Higab och fastighetskontoret planerar att införa, vilket drabbar bland andra ateljé- och galleriklustret Konstepidemin samt Konstnärernas kollektivverkstad, KKV i Sockerbruket.

ANNONS

Dessa aktörer mår bäst av att få agera ostört, sköta sig själva i de små syrerika luftfickor som fortfarande finns där låga hyror är en garant för den konstnärliga friheten.

I det upprop som Konstepidemin startat står det ”sett till omfattning och bredd saknar Konstepidemin motstycke i hela Norra Europa”. Över 10 000 personer har undertecknat i skrivande stund. Det visar att göteborgarna vill ha kvar sin konstepidemi, med sina 130 konstnärer och trettioåriga historia.

När man läser GP:s Karin Frids reportage om protesterna mot hyreshöjningarna på Konstepidemin och KKV är det som att Higab, fastighetskontoret, tjänstemännen och politikerna pekar mot varandra(22/5). Fäktar med armarna och säger ”Jamen vi vill också det allra bästa för konsten! Vi förstår inte hur det blir så här!”

Som om inte detta ingår i den i dag dominanta kommersiella modell där de kommunala hyresbolagen numera förväntas krama ut allt mer intäkter ur sina hyresgäster. Som gör att museer och konsthögskolor knappt har råd att betala hyrorna för sina lokaler, i vissa fall byggda särskilt för dem en gång i tiden och som gör det omöjligt att ha mer småskaliga verksamheter än så. En bisarr utveckling, som exempelvis har drabbat Stockholm till den grad att staden har ett markant fattigare kulturliv än Göteborg och Malmö. Ska det bli så här nu också?

Ta bort KKV eller Konstepidemin och konsten som skapas i Göteborg kommer att bli sämre.

Men KKV råkar faktiskt ligga i Sockerbruket, i ett område som numera anses vara ”centralt och attraktivt”, som Amanda Lindström, fastighetsförvaltare på Higab, säger i reportaget. Jamen visst, kasta ut dem och låt ännu en restaurang med räkmackor för 250 kronor etablera sig där i stället, varför inte?

ANNONS

Det verkar vara det enda som har ett värde, trots att KKV är en unik verksamhet som används av väldigt många konstnärer i Göteborg. De skapar något som inte går att mäta, de har ingen utåtriktad verksamhet, är inte tillgängligt för allmänheten. De är specialiserade, specifika, och viktiga.

Ta bort KKV eller Konstepidemin och konsten som skapas i Göteborg kommer att bli sämre. Ja, där har vi faktiskt ett absolut värde.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vill Göteborg driva bort sina konstnärer helt och hållet?

LÄS MER:Nya hyrorna kan tvinga bort Konstepidemin och KKV

LÄS MER:Höjda hyror för konstnärer gör Göteborg fattigare

LÄS MER:Nina Bondesson i sin största utställning någonsin på Göteborgs konsthall

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS