Därför avgår inte Peter Hultqvist – trots Nato-löftet

Försvarsminister Peter Hultqvist har lovat att aldrig medverka till att Sverige går med i Nato – men nu kan han vara på väg att göra en tvärvändning. Ändå är det osannolikt att han avgår, menar statsvetare.
– Det är klart att det kommer att användas emot honom. Många gånger, säger Ulf Bjereld.

ANNONS
|

Så sent som i november 2021 stod försvarsminister Peter Hultqvist i talarstolen på Svenska Mässan i Göteborg och övertygade sina partikollegor om att han aldrig skulle vara en del i att föra Sverige in i Nato.

– Jag kommer definitivt aldrig så länge jag är försvarsminister att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla.

Ett drygt halvår senare låter det annorlunda.

Försvarsministern framstår som om han vänt i Nato-frågan. Även om han ännu inte tydligt tar ställning pekar det mot att Socialdemokraterna kan komma att säga ja till ett medlemskap.

– Vi utnyttjar varandras styrkor och fördelar och kompletterar varandra fullt ut och dessutom genomför vi en operativ planering. Då blir det effekten att vi blir starkare tillsammans. Det här är någonting som kan ske om vi väljer att gå med i Nato, sa han på tisdagsmorgonen till Ekot.

ANNONS

Samtidigt meddelade Hultqvist på tisdagen att han inte kommer att avgå om Sverige väljer att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen.

Försvarminister Peter Hultqvist till vänster, och till höger Margot Wallström på socialdemokraternas kongress i Göteborg under hösten 2021.
Försvarminister Peter Hultqvist till vänster, och till höger Margot Wallström på socialdemokraternas kongress i Göteborg under hösten 2021. Bild: ADAM IHSE / TT

Men innebär Hultqvists tidigare benhårda utfästelser om Nato att han hans framtid som försvarsminister blir omöjlig? Enligt Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, är svaret nej. Allt tyder nu på att Hultqvist kommer att foga sig in i partilinjen och då är det enklare att sitta kvar.

– Om Hultqvist följer partilinjen, och den är att gå med i Nato, då är det inget problem längre, säger han.

Samtidigt tror Hinnfors inte att Hultqvist kommer få svårt att förklara varför han ändrat uppfattning – trots sina bergfasta uttalanden.

– Han kommer att säga att han personligen ändrat uppfattning, att det i höstas var svårt att se den här politiska utvecklingen, att det var svårt att förutse det brutala anfallet från Ryssland och att det i dag ser annorlunda ut.

Kritiker kommer svälja stoltheten

Sedan är det inte omöjligt att det väcks en intern debatt inom Socialdemokraterna i efterhand, i samband med att ansökan formellt ska skickas in och detaljerna blir tydligare.

Men troligtvis har partiledningen redan räknat in det i ekvationen.

– Det kan väcka en diskussion inom partiet och då kan det bli så att Hultqvist kan hamna skottgluggen, men lika mycket kommer att hamna på Magdalena Andersson och Ann Linde.

ANNONS
Presskonferens på Regeringskansliet med statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde.
Presskonferens på Regeringskansliet med statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde. Bild: Anna Tärnhuvud

Mest sannolikt är dock att de interna kritikerna inte gör så mycket liv av sig, eftersom det är valrörelse och att man hellre vill fokusera på profilfrågor som exempelvis välfärden. Därför lär Hultqvist klara sig utan en större svekdebatt.

– Jag tror nog att de som är kritiska väljer att svälja stoltheten och det spelar ju partiledningen i händerna. Man vill inte ha splittring och jag tror att man kommer att klara av det här utan några jättestora konvulsioner, säger Jonas Hinnfors.

Har en stark ställning

Den s-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tror varken att Hultqvist kommer att avgå eller bytas ut vid en framtida regeringsbildning till följd av hans Nato-löfte.

– Det vore konstigt om en populär och respekterad försvarsminister avgår till följd av ett så omvälvande beslut som att Sverige byter säkerhetspolitik. Det sänder en konstig signal till omvärlden. Hultqvist är dessutom en väldigt lojal politiker, jag hade blivit väldigt förvånad om han avgick.

Tror du att hans uttalanden kan bli belastande för honom i framtiden?

– Det är klart att det kommer att användas emot honom. Många gånger.

Samtidigt menar Bjereld att det är tydligt att Hultqvist har en stark ställning inom partiet och att man inte lättvindigt skulle låta honom avgå.

ANNONS

– Det såg man i samband med Transportstyrelsen-skandalen. Där fick Anders Ygeman och Anna Johansson lämna regeringen, men Peter Hultqvist fick sitta kvar. Det är ett bevis på vilken stark politisk ställning han har.

LÄS MER:Tio bästa argumenten för och emot Nato

LÄS MER:Finlands försvarsutskott: Nato-medlemskap bäst

LÄS MER:

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS