Ukrainska patienter har flugits till Sahlgrenska sjukhuset

I onsdags anlände tre ukrainska patienter till Sahlgrenska från Moldavien. De är de första flyktingarna som flygs från ett annat sjukhus till Göteborg.
– Det känns viktigt att vi kan hjälpa till med tanke på den fruktansvärda situationen i Ukraina, säger Per Albertsson, medicinsk beslutsfattare i Särskild organisation Ukraina i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Sverige och de sju universitetssjukhusen är en del i ett samordnat stöd mellan EU:s medlemsstater som tar emot patienter från Ukraina. Nu har Sahlgrenska tagit emot sina tre första patienter som kommit med flyg från ett sjukhus i Moldavien.

– Sjukvården i Ukraina är extremt belastad nu och då evakueras patienter från Ukraina till grannländerna. En del är också flyktingar som blivit sjuka där och behöver vård. Men nu börjar vården bli belastad i de länderna också, säger Per Albertsson.

Vad för slags vård patienterna som kommer behöver vet man inte innan de är på plats.

– Vi vet väldigt lite om dem när de kommer, en del har flytt utan medicinska papper så vi vet bara ungefärlig ålder och ungefärlig diagnos. Det kan vara avancerade ärenden, strålbehandlingar eller operationer.

ANNONS

Kan behandla allt

Rent praktiskt går det till så att det skickas ut en förfrågan från EU till länderna som är en del av stödet. I Sverige samordnas det nationellt i Linköping.

– Vi får då beskriva för Linköping varje vecka ungefär hur många patienter vi kan ta. Sen flygs de av MSB, de olika sjukhusen turas om.

Vad gör Sahlgrenska till ett bra sjukhus att använda sig av i såna här lägen?

– Sahlgrenska har kapacitet att ta hand om vad som helst. Alla diagnoser, alla åldrar och alla sjukdomar egentligen. Sen har en del anhöriga med sig och då ska Migrationsverket vara med. Deras mottagningsenhet ligger i Kållered så det är väldigt smidigt. Det samarbetet har fungerat jättebra, det är jätteroligt.

I enighet med EU:s massflyktsdirektiv får medicinskt evakuerade patienter vård på samma villkor som asylsökande efter att ha registrerats och fått uppehållstillstånd.

Räknar ni med att ta emot fler ukrainska patienter på det här sättet?

– Ja, det gör vi men det är väldigt svårt att uppskatta hur många.

LÄS MER:Familjer som tar emot flyktingar får inte ett öre – kommunerna får allt betalt av staten

LÄS MER:OSSE: Attack på Mariupols sjukhus var krigsbrott

LÄS MER:Tetianas nyfödda valpar överlevde kriget – avlivades i Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS