food on the served festive table. fruit platters, cheese, canapes and cold cuts for the buffet. Catering.
food on the served festive table. fruit platters, cheese, canapes and cold cuts for the buffet. Catering. Bild: ANDREY SAYFUTDINOV

”Hur mycket mat behöver jag till buffén?”

Studentskivor, födelsedagsfester eller midsommarkalas – sommarens tillställningar ställer en del krav på menyn, framför allt om man har fler gäster än vad man är van vid. Alexandra Zazzi ger sina bästa tips på hur man bygger en bra, och lagom stor, buffé.

ANNONS
|

Hej Alexandra,

Kan du ge råd hur man tänker på en fest med buffé? Hur mycket mat ska man ställa fram? Tack om du har tid att svara på denna fråga.

Jag är ovan att planera stora fester. Vi blir 60–70 personer. Tacksam för råd.

Tycker mycket om din spalt.

Hälsningar från kusten och Gunilla

LÄS MER:Recept: Tre sorters cheesecake

Hej Gunilla,

Tack för fina ord och för en bra och omfattande fråga. Hemligheten för en lyckad fest är förmågan av att planera, förbereda och sedan trolla med knäna med ett leende på läpparna.

Ett av mina viktigaste råd (förutom noggrann kökshygien) är:

ANNONS

Ta inte på dig att lösa allt.

Gör en lista minst 2–4 veckor innan och samla alla som skall vara delaktiga, gör dig själv eller någon annan till ledare. Gör en middag, kanske det du hade tänkt servera på festen och ha trevligt samtidigt som ni skriver ned vem som gör vad och var tydlig med att det är deras ansvar.

Några planeringsområden:

  • •Inbjudan – ta emot svar och kommunikation om ev. allergier mm, skicka ut tackkort efteråt.

•Matmeny – kolla köksmöjligheter (ugn/kyl/frys) provlaga maten och lägg upp på en tallrik, väg sedan varje bit för att få en uppfattning om hur mycket du ska göra av exempelvis pajen.

•Dryckesmeny – matcha maten till drycken, glöm inte att ha gott vatten och vattenglas stående på bordet samt bra alkoholfria alternativ, glöm inte is.

•Dukning – glas och porslin samt bestick för servering, servetter mm.

•Ev transporter och hyresmöbler mm.

•Ev en toastmaster (buffégeneral) som säger i vilken ordning gästerna skall närma sig buffén. Exempel, honnörsbordet först och sedan från vänster till höger, om du har mycket äldre gäster och de sitter samlade, börja med deras bord. Ha en liten aptitretare på bordet för att underhålla de som väntar.

•Eventuell personal.

•Städning och sophantering.

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Vid en lyckad fest har man rätt mängd mat så att gästerna blir mätta, men man slipper ta hand om rester efteråt. Jag brukar börja med att fråga mig vilka gästerna är och vilken tid på dygnet mottagningen är samt att även ha med i beräkningen om det har varit någon fysisk aktivitet innan mottagningen.

ANNONS

Här är några generella regler:

Tänk på att ju fler rätter av samma sort, desto mer måste du beräkna i mängd då de flesta vill smaka på allt.

80-130 g protein per person. Gör spett små, dela kött i mindre bitar och tunna skivor.

Matiga sallader, typ rotfruktssallader, pastasallader etc. totalt 120 gram per person. Har du flera sallader, byt inbördes ordning under kvällens gång.

Tips för uppdukning av buffébordet:

Ställ brödet först, så täcker det en bit av tallriken, ställ sedan sallader och pajer, och sist kallskuret, kött, fisk etc.

Har du någon som är kraftigt allergisk, ge dem separat tallrik med något speciallagat och sedan kan de plocka resten själva.

Lägg upp maten luftigt och lätt att ta ifrån på mindre fat, ställ hellre ut flera små fat med exempelvis kyckling än ett berg av kyckling på ett stort fat. Det blir även lättare att hålla maten kall då om det skulle behövas och man kan ta tillvara på resterna.

Ha ost och kex som back-up om maten börjar ta slut för fort. Lätt att spara för sommarens fester om det blir över.

Här kommer ett tips på en enkel aptitretare att ställa på bordet:

Enklaste bruschettan

20 personer

1 baguette

ANNONS

2 askar cocktailtomater

1 kruka basilika

2 vitlöksklyftor

2 msk god olivolja

1-2 tsk balsamvinäger

60-70 g parmesan

Gör gärna så här:

Kan göras dagen innan.

Skiva tunna skivor av baguette och rosta båda sidor. Lägg i en burk utan lock med en kökshandduk över och låt stå i rumstemperatur.

Tag en potatisskalare eller osthyvel och skär tunna flagor av osten. Förvara i burk i kylskåpet.

Plocka bladen från basilikan och strimla. Förvara i lufttät burk i kylskåp.

Tomaterna kan göras dagen innan, men blir bäst om man gör samma dag och låter stå svalt: Skär i små klyftor, blanda med olivolja, balsamvinäger och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylskåp.

Vid servering

Gnugga brödet på ena sidan med vitlöksklyfta.

Vänd ihop tomaterna med basilikan, smaka av med salt och peppar

Lägg en liten sked på baguetteskivan och strö över några skärvor ost. Servera en till varje person på tallriken. Kan stå framme 45-60 minuter.

LÄS MER:Friterade fläderblommor och andra somriga desserter

LÄS MER:Recept: Hemmagjorda ostbågar

LÄS MER:Så bakar du en festlig vegansk marängtårta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS